niedzwiedz
13:36, 13 paź 2014
Witam serdecznie. Jako laik proszę Was o pomoc w zaplanowaniu mojego ogrodu. Dopiero zaczynam przygodę w odkrywaniu piękna roślin i już nie mogę się doczekać iż jako osoba wychowana na blokowiskach będę mieć swój wymarzony ogród. Budowę domu zacznę dopiero za 3 lata jednak chciałbym posadzić już drzewa by nie wprowadzać się na klepisko. Pozwoliłem sobie dołączyć mój schemat i zdjęcie mojej działki (prawie aktualne - wzdłuż ogrodzenia obecnie jest już posadzony żywopłot bukowy i cisowy. Działka jest wyrównana z lekkim nachyleniem ( 0,5 m na odcinku 50m długości, czyli raczej nieistotnym). 10 lat temu działka użytkowana była jako pole. W ubiegłym roku wykarczowałem lasek samosiejek brzozowych i sosnowych ( kilka z nich zostawiałem). Gleba jest IV klasy więc raczej średnia, a pod warstwą 30-40 cm niejednorodna cięższa i bardzej zbita . PH gleby to 6. Tak jak widać na zdjęciu działka jest w przecince lasku brzozowego i momentami strasznie wieje w ciągu zachód - wschód. Chciałbym byście pomogli dobrać mi tak gatunki drzew aby osłonić się od wiatrów i jednocześnie nie zacieniać zbytnio działki. Zależy mi na gatunkach liściastych i iglastych. Na schemacie umiejscowiłem również dom. Dodam jeszcze, że działka znajduje się pod Bydgoszczą czyli zimy raczej mroźne a lata upalne i raczej suche (jak to na Kujawach). Oczywiście do podlewania studnia będzie
Widzę, że na zdjęciu kierunkk południowy oznaczyłem jako P, powinno być oczywiście S ewentualnie Pd. Przepraszam.
- kolor zielony - drzewa wysokie od strony zachodniej i północnej, mającej osłonić przed zimnymi wiatrami. Słońca nie zasłonią
- kolor niebieski - drzewa wysokie i wąskie ( mają zasłonić przed zimnymi wiatrami od północy
- kolor żółty - mają zasłonić przed wiatrami ale nie zacieniać słońca ( liczę na piękne zachody
)
- kolor wrzosowy - drzewa najniższe bo od południa, mogą być ażurowe.
Z góry bardzo dziękujęza wszystkie sugestie i opinie. Rafał

- kolor zielony - drzewa wysokie od strony zachodniej i północnej, mającej osłonić przed zimnymi wiatrami. Słońca nie zasłonią

- kolor niebieski - drzewa wysokie i wąskie ( mają zasłonić przed zimnymi wiatrami od północy
- kolor żółty - mają zasłonić przed wiatrami ale nie zacieniać słońca ( liczę na piękne zachody

- kolor wrzosowy - drzewa najniższe bo od południa, mogą być ażurowe.
Z góry bardzo dziękujęza wszystkie sugestie i opinie. Rafał