Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak zamaskować szambo?

Jak zamaskować szambo?

katarzynkak 20:34, 27 lut 2015

Witajcie.
Ja też miałam podobny problem, bo trawa na szambie w upalne dni całkowicie wysychała (strona południowo-zachodnia).

Poradziłam się Danusi i wyszło świetnie
Zapraszam do mojego ogrodu i do rabaty z szambem.
lena 00:16, 13 mar 2015

Rabata na moim szambie, nic nie usycha, nic sie z roslinami nie dzieje, buk jest podsypany i posadzony wyzej niz pozostale rosliny, klapa jest przysypana kora. Jest rozprowadzone nawodnienie kropelkowe szamba nie przyba.
mamuska1980 08:05, 29 sty 2016

Też mam z szambem problem.
Niektóre pomysły mi się podobają, zobaczę może wykorzystam , ale będzie się to wiązało z rewolucją w ogrodzie. Czas pokaże, bo u mnie na razie szpeci
kamila66 23:47, 02 lut 2016

mamuska1980 napisał(a)
Niektóre pomysły mi się podobają, zobaczę może wykorzystam , ale będzie się to wiązało z rewolucją w ogrodzie. Czas pokaże, bo u mnie na razie szpeci

Wydaje mi się, że musiałabyś włączyć je do rabaty.
Wtedy kombinować przysypać kamieniem lub obsadzić czymś dookoła.
Chyba, że postawisz na deklu jakiś element dekoracyjny np. trzy kule, dekiel będzie talerzem lub trzy prostokąty w pionie, takie ciurkadełka bez wody
https://www.ogrodowisko.pl/watek/129-zrodelka-ciurkadelka-inne-elementy-wodne?page=9
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1742-u-oci?page=15
niekoniecznie z materiałów bardzo ciężkich

Toszka 10:59, 03 lut 2016

moj wlaz jest na poziomie trawnika i wierz mi, ze z kilku metrow juz jest niezauwazalny dla tych, ktorzy nie wiedza, ze tam jest.
mamuska1980 21:47, 04 lut 2016

Toszka napisał(a)
moj wlaz jest na poziomie trawnika i wierz mi, ze z kilku metrow juz jest niezauwazalny dla tych, ktorzy nie wiedza, ze tam jest.

mój mąż też powtarza, że jak ziemi nawieziemy i zasiejemy trawę to nikt nie zauważy.
czas pokaże czy przejdzie wersja z trawą czy trzeba będzie kombinować z rabatą.
kamila66 22:10, 04 lut 2016

Ja też mam taką dekoracje i jej nie znoszę
Toszka 18:58, 05 lut 2016

mamuska1980 napisał(a)

mój mąż też powtarza, że jak ziemi nawieziemy i zasiejemy trawę to nikt nie zauważy.
czas pokaże czy przejdzie wersja z trawą czy trzeba będzie kombinować z rabatą.

Powiem tak - jak patrze podczas opróżniania co ta rura wyprawia, to trawy mi nie żal... w innej opcji albo bym została seryjnym mordercą, albo bym sepuku popełniła
lukkasia 15:31, 19 paź 2016

mamuska1980 napisał(a)

Czy zdecydowałaś już co zrobisz z tym deklem od szamba? Ja mam 4 dekle od oczyszczalni! Nie wiem jak to się stało, że jest ich tak dużo? Plus oczywiście 2 kominki- odpowietrzniki. A dzięki mojemu eM-owi mam jeszcze nie lada zagwozdkę z dwiema pokrywami: nad studnią głębinową i nad zaworami od automatycznego podlewania. Wieczorkiem postaram się zamieścić zdjęcia.
sylwik69 16:19, 19 paź 2016

Ja posadziłam trzmielinę i nie wiem czy się sprawdzi ale na całości oczyszczalni musiałam zerwać darń,bo trawa nie chciała rosnąć i wyglądało to okropnie.Na wiosnę założę tam rabatę sucholubną z lawendą,rozchodnikami,trawami, tymiankiem i kosodrzewiną