Gardenarium
16:05, 28 mar 2011
To niesłychanie atrakcyjne drzewo, bardzo rzadko u nas spotykane, nazywane chusteczkowym drzewem ze względu na duże białe podsadki wiszące po dwie pod kwiatostanem niczym chusteczki.
W okresie kwitnienia, które przypada w maju robi niesamowite wrażenie.
Lubi żyzne, próchniczne gleby, słońce lub półcień i koniecznie musi być osłonięte od mroźnych wiatrów. Lubi też stałą wilgotność gleby.
Nie wiadomo dlaczego zaprzestano masowej produkcji tego wspaniałego drzewa, choć było kiedyś dostępne w Kórniku. Wiadomo o jego występowaniu w kilku ogrodach botanicznych w Polsce.
Ja to drzewo widziałam w Anglii właśnie w fazie krótkotrwałego (10-12 dni) kwitnienia.
Rośnie w Kew Gardens, w Ogr. Botanicznym w Oxfordzie.
W okresie kwitnienia, które przypada w maju robi niesamowite wrażenie.
Lubi żyzne, próchniczne gleby, słońce lub półcień i koniecznie musi być osłonięte od mroźnych wiatrów. Lubi też stałą wilgotność gleby.
Nie wiadomo dlaczego zaprzestano masowej produkcji tego wspaniałego drzewa, choć było kiedyś dostępne w Kórniku. Wiadomo o jego występowaniu w kilku ogrodach botanicznych w Polsce.
Ja to drzewo widziałam w Anglii właśnie w fazie krótkotrwałego (10-12 dni) kwitnienia.
Rośnie w Kew Gardens, w Ogr. Botanicznym w Oxfordzie.

Instagram Ogrodowiska