ewsyg
00:58, 24 paź 2019
Ewa, faktycznie w moim ogrodzie jest dużo roślin kwitnących. Każdego roku czekam na rozwijające się kwiaty. Najbardziej lubię czekać na nowości. W przyszłym tez będę czuła ten dreszczyk emocji bo mam nowe roślinki.
Jeżeli chodzi o jeżówkę to dwie mają bardzo podobne kwiaty a różnią się wysokością. Wysoka to Pink Tip a niższa to Fountain Pink Eye. Obie mam krótko, ale widać, że to dobre i godne polecenia rośliny. U mnie nigdy żadna jeżówka nie wymarzła. Zastanawiam się, czy one wymarzają. Wydaje mi się, że maja złe stanowiska. Te rośliny nie lubią, żeby im w korzeniach stała woda. Może zimą maja za mokro. Lubią wilgoć, ale nie zastoimy wodne. Ponadto nie nawidzą tłoku na rabatach, wtedy zamierają, muszą mieć przestrzeń. wiosną trzeba uważać na nadmiar wilgoci, wtedy łapią choroby grzybowe, które nie są widoczne gołym okiem i zamierają. Takie wskazówki dostałam od pani, która je hoduje i tego się trzymam. Mam ich sporo i dość długo, więc mam też trochę swoich obserwacji. Faktycznie są łatwiejsze i trudniejsze odmiany, ale każdą da się hodować. Jeszcze takie podpowiedzi. Wiosną trzeba je dobrze wyczyścić z zaschłych łodyżek, bo tam rozwijają się choroby grzybowe. Trzeba je płytko sadzić i nie okrywać na zimę. Co jakiś czas trzeba je odmładzać, zwłaszcza te pełne odmiany.
Ewa na tym zdjęciu widoczne są obie odmiany, bo rosną koło siebie