Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Borbetka 07:40, 13 maj 2015

Same azalie Myszo bym dała, na całości. Jednak do efektu Bogdzi będziesz musiała poczekać. Trawki pomiędzy są opcją do wykorzystania i można by je posadzić w puste miejsca pomiędzy azaliami. Osobiście nie podoba mi się trawka Buchananii, dla mnie wygląda jak martwa. Mam cieńkoźdźbłową, podobną, i jest specyficzna w tym kolorze.
Magnolia tam nie pasuje moim zdaniem.
Uprawiając ogród wiele lat jestem w momencie porządkowania ustawicznego rabat i dążę do dużych plam jednej, najdalej, dwóch gatunków koło siebie. Wygląda to wtedy elegancko.
ewakatowice 08:03, 13 maj 2015

Myszko, czy już ustalono gdzie piękne azalie będą ?

Jak widać ile ludzi tyle kompozycji, mnie carex buchananii bardzo się podoba.
Tak to widzę

leon60 08:13, 13 maj 2015

ewakatowice napisał(a)

Tak to widzę

podoba mi się ta propozycja
Mysza 09:29, 13 maj 2015

Gosiu, Kasiu może faktycznie zanim azalie się rozrosną to trawki wypełnią przestrzeń.Na Ewy zdjęciu ślicznie wyglądają razem.

Renatko jest to jakaś propozycja do przemyślenia.

Dzisiaj odezwało się moje biodro i muszę zrobić przerwę w działaniach.Mam przynajmniej czas na przemyślenia
Mysza 10:48, 13 maj 2015

MirellaB napisał(a)
Gosiu zapomniałam wczoraj napisać, więc śpieszę teraz. Ten robak, którego pokazujesz to moim zdaniem opuchlak. Asia z Ogród w Puszczykowie pisała, że w cisach przyniosła opuchlaki i cisy kolejno zaczęły padać. O ile dobrze pamiętam to padło 14 szt. podgryzione właśnie przez opuchlaki.
A Ty pewnie już wszystkie posadziłaś.
Sprawdziłaś czy tych robali nie miałaś więcej?

Mirelko może faktycznie przytaszczyłam te robale z cisami.Nie strasz mnie, bo ja i tak truchleję czy one się przyjmą.Tylko gdzieniegdzie je mięliśmy.Będę obserwowała roślinki.
Mysza 10:52, 13 maj 2015

Borbetka napisał(a)
Same azalie Myszo bym dała, na całości. Jednak do efektu Bogdzi będziesz musiała poczekać. Trawki pomiędzy są opcją do wykorzystania i można by je posadzić w puste miejsca pomiędzy azaliami. Osobiście nie podoba mi się trawka Buchananii, dla mnie wygląda jak martwa. Mam cieńkoźdźbłową, podobną, i jest specyficzna w tym kolorze.
Magnolia tam nie pasuje moim zdaniem.
Uprawiając ogród wiele lat jestem w momencie porządkowania ustawicznego rabat i dążę do dużych plam jednej, najdalej, dwóch gatunków koło siebie. Wygląda to wtedy elegancko.

Moniko dziękuję, że zajrzałaś
No właśnie z magnolią nie jestem pewna.Chyba trzeba będzie dać ją gdzieś przy basenie.Muszę rozłożyć te azalie na całej rabacie i zobaczyć jak to wygląda.
Myślisz,że odstępy co 50 cm.byłyby ok??Tak radziła Pani ze szkółki.
Mysza 10:55, 13 maj 2015

ewakatowice napisał(a)

Tak to widzę

Oj Ewciu nic jeszcze nie jest przesądzone.
Ciężko to rozplanować takiej niedoświadczonej osóbce jak ja.
Każdy ma jakąś koncepcję a ja bidna muszę zdecydować.Dzisiaj mam odwyk od ogrodu więc poustawiam je zaraz.
Mysza 10:56, 13 maj 2015

leon60 napisał(a)

podoba mi się ta propozycja

Dzięki Ola.
Tylko co po środku pomiędzy azalie??Trawy i powtórzyć też trawy przed magnolią??Hm.
Mysza 11:57, 13 maj 2015

Porozkładałam te azalie i się okazuje, że na taką rabatę średnio wypadają.
Chyba musiałabym je jeszcze dokupić.A efekt i tak nie wiadomo czy byłby zadowalajacy nawet jak wyobrazimy sobie z trawami.

Z magnolią lub bez.

Chyba najlepiej wyglądają w jednej lini przed cisami.

Juzia 12:01, 13 maj 2015

No i widzisz! Sama zdecydowałaś i to całkiem trafnie