Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

AgnieszkaW 16:41, 03 lut 2015

Czosnki i tulipany tylko w trawach, nie przed hortensjami. Można dać inne, niższe trawy z boków zamiast hortensji, a trzy hortensje w środku - to taki inny, odwrotny wariant.

AgnieszkaW 16:44, 03 lut 2015

Karolu, cisy byłyby świetne, ale Gosia ma tam już posadzone tuje, chyba "Szmaragd". Podpowiedzi zapewne będzie jeszcze sporo od innych forumowiczów
AgataBC 18:41, 03 lut 2015

Hmm.. z tego co kojarzę to jest to ściana północ-południe-przez prawie cały dzień zacieniona.. nawet na zdjęciu widać cień bo dom zasłania południe(chyba,że słońce latem wyżej). Hortensje będą tam pięknie wyglądały ale chyba jakieś mniejsze odmiany bo przecież jedna hortensja bukietowa to 2mx2m - przy wysiadaniu z auta będzie się włazić w gałęzie za dwa,trzy lata. Agnieszka świadomie mniejsze odmiany radziła
Trawy typu miskanty nie dadzą rady w takim zacienieniu. Chyba, że coś źle widzę to poczekamy aż Gosia napisze. Nie wiem do końca co czosnki lubią.
Też mam puzzle wykupione i miskantów ML tam nie ma- to jakaś inna trawa. Podobnie nie ma hortensji bukietowych. Ale można kombinować i zamieniać. Np. obwódkę bukszpanową można zrobić z berberysu przyciętego- tak na potrzeby projektu.

cdn.
Juzia 18:49, 03 lut 2015

Miskanty znoszą zacienienie.... rosną tylko niższe.
Mysza 18:50, 03 lut 2015

Wróciłam.
Z cisami dobry pomysł Karolu
Mąż nie będzie chciał przesadzać szmaragdów, ale do tego to go przekonamTuje damy może z boku?Ale to potem
Na zmianę kostki na dzień dzisiejszy nie ma zgody.Będę próbowała co jakiś czas

To zrobiłam wersję odwrotną, tą drugą AGII już z cisem

Wygląda dobrze, choć ta pierwsza super by wyglądała ze związanymi trawami zimą

Zaraz wstawię foto
Mysza 18:55, 03 lut 2015

AgataBC 18:56, 03 lut 2015

trzeba sobie wyobrazić to miejsce jak już tuje będą większe- na jakiej wysokości chcesz je utrzymać? w jakiej odległości od nich są przed nimi te brzozy? brzozy nie urosną już wyższe bo są szczepione więc tuje mają być niższe? wyższe? w sumie sama nie wiem..
te brzozy za parę lat zetkną się koranami, a witki będą do ziemi-wiesz o tym ? będziesz ciąć? ja nigdy nie wiem kiedy to robić bo brzozy nie lubią cięcia a w niektóre pory płaczą więc trzeba też to umiejętnie robić. Ta brzoza po prawej wejdzie na furtkę za parę lat-chyba, że źle widzę odległości.

Co jeszcze mi się nasuwa- to jest tzw. przedogródek- część reprezentacyjna, zachęcająca do wejścia dalej.. blisko furtki - więc będzie się na to spoglądać- zrób tak by widok był jak najmilszy żebyś była zadowolona

Mysza 18:56, 03 lut 2015

Tam jest tak ok.5,5m.A rabata bedzie tak na 1m.od obecnych tujek.
Juzia 19:01, 03 lut 2015

No mi te brzozy do hortensji to też tak średnio pasują.

Będziesz z nich parasole robić?
Dwa obok siebie dziwnie.....
AgataBC 19:01, 03 lut 2015

Justyna ma rację- w półcieniu miskanty będą rosnąć niższe i cieńsze- u mnie w półcieniu nie mają tak fajnego efektu, ale żyć żyją