Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

nawigatorka 08:05, 19 gru 2015

Marzeno ja nigdy nie widzialam jodly w sprzedazy w poznaniu nie bywam zbyt czesto a w mojej okolicybtakiej nie znajdziesz.

U mnie sosna nic zlego nigdy nie zrobila.i to chyba nie wina gatunku a choinki w domu po prostu
Madzenka 09:19, 19 gru 2015

A widzisz handlowcy wiedzą gdzie by nie zarobili
polinka 09:36, 19 gru 2015

I u nas świerki po 25-30 zł od lokalnego producenta czy w nadleśnictwie. Oczywiście sklepy i centra ogrodnicze narzuciły sobie niezłe marże i życzą sobie 50-60 zł.

Co do handlowców to miałam pomysł na produkcję drewnianych dekoracji na sprzedaż. Zastanawialiśmy się z eMem czy oprócz sprzedaży internetowe warto pomyśleć również o lokalnym rynku zbytu. Niestety po rozmowie z zaprzyjaznioną kwiaciarką plany uległy zmianie. Okazuje się, że u nas ręcznie robione dekoracje mają mały popyt, większość osób, które zachwycają się takimi dekoracjami po prostu we własnym zakresie sobie zrobią.
Co innego większe miasta, gdzie są inne zarobki, ludzie nie mają gdzie tego zrobić a przede wszystkim nie mają czasu i tam nawet za małą dekorację są w stanie zapłacić większe pieniądze.
I tak samo jest z choinkami i innymi usługami.
nawigatorka 09:43, 19 gru 2015

U nas (lokalnie) za to jeszcze nie dostrzega sie urokow takich dekoracji.przynajmniej globalnie patrzac
Rench 10:54, 19 gru 2015

polinka napisał(a)

Renia, a z jakiego powodu wytargałaś sosenkę z domu?

Moja była jakaś nieładna,za rzadko gałązki,za szerokie odstępy. Nie dało się na niej wieszać tradycyjnych bombek. Musiałabym chyba 20cm zawieszki zrobić
Oczywiście nie widziałam jej wcześniej,bo te sosny przywiózł znajomy,zapakowane w worach.
Sądziłam,że jak sam po nie był i tak wszystkim oferuje z zachwytem,to są już wybrane i konkretne. I 50zł za nią zapłaciłam.

nawigatorka 13:16, 19 gru 2015

Takie z zawiezkami tradycyjnymi tez sie da ale trzeba przeplesc igly.plusem sosny jest tez to,ze mozna wieszac na samych iglach bez nawlekania ozdoby na cala dlugosc galezi.
leon60 15:34, 19 gru 2015

Ja tam nie mam problemu z zawieszaniem, cięższe ozdoby i tak lepiej powiesić niż na wiotkich gałązkach świerka
Jeden jedyny minus sosny jest taki, że podłogę w miejscu gdzie stała trzeba porządnie wyszorować ale taki minus to można przełknąć
17:39, 19 gru 2015
Madzenka napisał(a)

To dziwne bo u nas od lat jodły ze swierkami królują.

nawigatorka napisał(a)
Marzeno ja nigdy nie widzialam jodly w sprzedazy w poznaniu nie bywam zbyt czesto a w mojej okolicybtakiej nie znajdziesz.

U mnie sosna nic zlego nigdy nie zrobila.i to chyba nie wina gatunku a choinki w domu po prostu

pojechałam do ciut większej cywilizacji i już jodełeczka kupiona

lindsay80 17:43, 19 gru 2015

leon60 napisał(a)
Ja tam nie mam problemu z zawieszaniem, cięższe ozdoby i tak lepiej powiesić niż na wiotkich gałązkach świerka
Jeden jedyny minus sosny jest taki, że podłogę w miejscu gdzie stała trzeba porządnie wyszorować ale taki minus to można przełknąć

Ja pierwszy raz sosnę ubierałam wczoraj i jakoś specjalnie trudno nie było.
Agania 21:02, 19 gru 2015

To ja już nie wiem jaką choinkę mam kupić, nie sugeruję się ceną, aczkolwiek za 20 zł nic ładnego nie spotkam, jednak myślę o jodle