Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

wodzyn 20:41, 13 lut 2016

Ana spokojnie mogę zrobić ją 4m na 7-7,5m tylko nie wiem czy wystarczy A gracki najwyżej dałbym tylko po bokach, też jest taka możliwość
tusiawka 21:25, 13 lut 2016

Ja przez te wasze opuchlaki żurawek nie kupuję, choć bym chciała.
I prawie wszystkim roślinom grzebię w korzeniach zanim posadzę.
Madzenka 21:34, 13 lut 2016

Frosted culrs wyczesuje i rzycinam tylko same końcówki. To wrazliwa trawa. Kiedyś przycięłam za niskow mlutym i juz nie odrosła...
Równie pózno wycinam rozplnice, zwlaszcza little, bo też lubią wiosną wymarznąc.

Zurawek mialam kiedyś dużo. Teraz zostały tylko na jednej rabacie.
Dursban tez stosowałam, nicienie, Ema5, wrotycz, nie wiadomo co jeszcze. Nadal sa.." ciekawe inne rosliny jakoś dają sobie rade. Najgorzej jest z żurawkami i rododendronami
wodzyn 21:37, 13 lut 2016

Może to ich przysmak i korzenie dość płytko...
Madzenka 21:42, 13 lut 2016

wodzyn napisał(a)
Marzenko pomęczę Cię jeszcze to moją różanką...
Wiem już co chcę posadzić, ale problem w tym, że nie wiem czy tak mogę. Chciałabym w pierwszej linii posadzić na przemian MW i Ascot, w drugiej QoS ewentualnie na przemian z Mariatheresia, w trzeciej alnwick i inne bladawce do 1.5m a w czwartej falstaff i ciemne do 1.5m, za nimi miskanty. Tylko się zastanawiam jakiej szerokości musiałaby być ta rabata. Czy umiałabyś tak orientacyjnie określić ile i czy nie będzie za szeroka? A jeszcze trzeba doliczyć coś z przodu co zakryje różom nogi
Ja zwariuje...

Nie sadzilabym tak blisko siebie Ascot i MW, to jednak inne odcienie purpury. Ja osobiscie takich bliskich polaczeń nie robie bo mnie draznia rozen tonacje. Lepiej przedzielic je QoS lub Mariatheresia aby były na tej samej rabacie ale nie bezpośrednio obok siebie. Alnwick u mnie po 3 sezonach osiaga zaledwie 1,2 m
Na każdy rząd róz zaplanuj 0,7-1 m. Ja sadzę bardzo gęsto ale róże tego nie lubia.
Nogi zakryj niskimi trawami. (Carexy, ropzlenice little bunny/boy) lub lawenda/bukszpanami
Madzenka 21:43, 13 lut 2016

wodzyn napisał(a)
Może to ich przysmak i korzenie dość płytko...

Tak to ich przysmaki i dlatego zurawki out...

I nawet wiem z ktorymi roslinami te krewetki przytargałam...
Madzenka 21:46, 13 lut 2016

Rench napisał(a)

Aż tak zatopić swoich nie chcę,ale seslerię jesienną posadzę. I kupiłam też jakąś niższą rozpleniczkę. Miała być Autumn Magic ..,ale oczywiście jest inna,jakaś miniaturka. Może się akurat przyda

Odnośnie opuchlaków,jak już ty ich nie zdołałaś wyplenić,nicieniami,to ja nawet nie będę zaglądała do korzeni.

Renatko ja juz rok temu obsadziałm cała rozankę trawami. Teraz czekam na efekt lub misz masz. Zobaczymy czy będę znów wykopywać.....
Madzenka 21:50, 13 lut 2016

Przepraszam ze Wam tak wybiórczo odpowiadam, ale chyba dzisiaj nie dam rady dogłębniej
Czy u Was tez tak wszystko wyłazi z ziemi? Moje czosnki oszalały, za tydzień nie będe juz mogła chodzić po rabatach.
Liczę ze również krokusy wychylą swe kwiatki z ziemi. Jest mokro, relatywnie ciepło, nawet zerowanie opuchlaków wskazuje, ze juz wiosennie sie zrobiło.
Basilikum 22:01, 13 lut 2016

u mnie tez wylazi na maksa
Madzenka 22:17, 13 lut 2016

Jak pogoda sie utrzyma to za tydzien wycinam molinie, hakone, red barona i carex golden bowles. Bo za dwa tygodnie już tam nie wlezę, bo wszędzie tam powtykałam nazcyzy....