Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Margarete 20:12, 07 mar 2016

Madzenka napisał(a)

Małgosiu poniosło nas w ten weekend ale znasz mnie zawsze tak mam po urlopie

Trawki kupisz gdy będzie cieplej w niższej cenie. Ja miałam nieodparta potzrebę zatrawkowana

Moje tulipany zadolowane wykopałam juz miesiac temu, zatem wykopuj i postaw w jasnym miejscu aby sobie dojrzewaly

Czyli że przegapiłam...zaraz jutro wyciągam donice z dołów i ustawiam na tarasie
Muszę jeszcze tylko po mech wyskoczyć do mojego lasu za płotem i będzie pięknie
Loosiuu 20:18, 07 mar 2016

Nooo... świetna architektura. Spóźniony komentarz, ale dopiero dotarłem
nawigatorka 20:24, 07 mar 2016

Ja tez swoje zadolowane w weekend wyciagnelam.uspokoilyscie mnie
Kindzia 20:32, 07 mar 2016

Madzenka napisał(a)
Jak pomyśle o cięciu traw to mi się słabo robi... a zostały jeszcze wszystkie największe miskanty na przodzie i tyłach...
Więc wolę się zająć doniczkami...

Myśmy cięli maszynerią do cięcia żywopłotów...szybciorem poszło
Madzenka 20:38, 07 mar 2016

No a ja przegapiłam że 27 lutego Grochowscy wycięli wszystkie trawy. A przecież u nich zimniej niż u mnie....

https://www.facebook.com/RoslinyGrochowscy/posts/991795874236212
blyxa 21:36, 07 mar 2016

Pooglądam sobie piękne zdjęcia z wyjazdu, pozazdrościłam nieco
pooglądałam zdjęcia frontu i też pozazdrościłam

Donice wiosenne piękne, tych zdjęć akurat nie powinnam oglądać bo mnie ściska w dołku, ale na mojej wsi kwiaty do kupienia będą najwcześniej za tydzień. Już się doczekać nie mogę. Mam nadzieję, ze nie będziesz krzyczeć jak się bardzo mocno zainspiruję Twoimi donicami. Wprawiły mnie w bardzo wiosenny nastrój

Fioła słoikowego rozumiem jak najbardziej! Sama często kombinuję, słabo mi to wychodzi (w sensie nie nadaje się do publikacji), ale frajdy jest przy tym sporo i o to chodzi
Milka 21:38, 07 mar 2016

Ja to juz dawno wszystkie trawy wyciełam, skrociłam i juz o tym nie mysle, najwyzej czyms okryje na 2 noce.
Super wiosennie kolo domku, blyskawica jestes
Evchen 22:27, 07 mar 2016

Madżen, dekoracje przecudne! Jak zwykle zresztą. Lubię wpadać po inspiracje do Ciebie.. Biała brzoza w donicy. Zapachniało wiosną na całego!

PS
Czy znajdę gdzieś ściągę, które trawy ciachać, a które nie?... Stipy się zostawia czy tnie? .. Silver sceptre chyba się nie tnie?... Matko.. ile ja mam zaległości...

Madzenka 06:48, 08 mar 2016

Ewo napisałam u Ciebie.
Krótka ściąga dla poczatkujacych trawiastów :
- stipy tniemy na wysokosc 10-15 cm
- hakone, red baron, molinie- nisko przy samej ziemi. Nie mam trzcinnikow (wymarzły w donicy tej zimy) ale cięłabym jak molinie lub seslerie
- rozplenice- na jeża krótko
- seslerie tne na jeża, króciutko. Seslerie tniemy własciwie pod koniec zimy bo juz w lutym ma u mnie młode przyrosty. Powtorka latem jesli będzie brzydka i aby utrzymac ładny pokrój zimą, zwłaszcza skalne.
- miskanty 10-15 cm - a wy jak tniecie?
- carex comans (frosted curls, amazon mist, bronze form) nie tniemy, wyczesujemy, przycinamy tylko suche końce ,ale w moim przypadku tnę je na wysokosci przemarźnięcia czyli zwykle 15-20 cm
- kostrzewy - skubie i zostawiam krótkiego jeża, potem powtórka cięcia/skubania gdy zakwitna.
- carex buchanani - nie ciełam ,lub ciełam same suche końce. Zrobiła sie jednka brzydka i w tym roku utne nisko, ciekawe czy odrośnie.
- carex elata - na jeża bo mi wymarza i wycinam wszystkie brązowe liscie. Jesli kiedyś będzie zimozielona to będę je traktowac jak opisane ponizej carex
- carexy zimozielone (evergold, ice dance, ice cream, morowi variegata, ornithopoda, silver) - tu są rózne szkoły:
- jedna najliczniejsza mówi wyskubywać tylko najbrzydsze liscie , nie ciąc bo sie zabija wierzchołki wzrostu, ale jest to mozliwe jak sie ma kilka sztuk.
- druga szkoła Tomka Grochowskiego - twierdzi tniemy na wysokosc kilku centrymentów, młode przyrosty zasłonią stare brzydkie ucięte liscie, ktore juz nie odrosną-
- trzecia szkoła Madżenkowa - wiosna to co najbrzydsze przycinam same końcówki a gdy ruszaja młode przyrosty obcinam zgodnie z drugą szkołą. Ale tak traktuje tylko dojrzałe, dobrze ukorzenione carexy?

Czy o jakiejs trawie zapomniałam? A jakie sa wasze doswiadczenia?
Madzenka 06:55, 08 mar 2016

Margaret ńie orzegapiłam bo u Ciebie zimniej. Najwazniejsze aby w moemncik egidy tupilapnyw ogrodzie wychodza z gruntu wyciagnąć zadolowane donice i postawic w dobrze doswietlonym miejscu aby ruszyły podobnie jak te gruntowe.

Nawigatorka, ja kiedyś wyciagnęłam jak sie przebiły przez kopczyk z ziemi i wyły wyciagńiete , chude i długie. Ale akcja Florovit na ostro szybko nadrobiła zaległosci

Łoosiu zawsze jestes miłe widziany. Zerknij porszę na zdjecie drzewa z Alp, czy to platan Alpen's Globe?

Kindzia pewnie najwieksze miskanty M w ten weekend będzie nozycami do zywopłotu lub piła ciąc

Blyxa w marketach u nas juz od miesiaca można kupic kolorowe wiosenne kwiaty. Własciwie to juz w II połowie stycznia wszedzie pojawiaja sie prymulki a potem kolejne kwiaty. Zawsze markety budowlane inicjują sezon a potem Biedronka i Lidl. Kopiuj nasadzenia w donicach, po to zamieszczamy tu zdjęcia aby sie wzajemnie inspirować

Irenko jakoś w tym roku zachowawcza z cięciem byłam, ale już nadrabiam zaległości.
Co do prognoz to ciagle zmieniaja je, raz ochłodzenie, teraz znów podają ciepełko nawet 15 stopni a jeszcze wczoraj pokazywali ze będzie w ciagu dnia 2-3 stopnie ..