Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 18:48, 05 mar 2015

Joaska napisał(a)
Piszecie o piwoniach ... muszę sobie coś wykopać od mojej babci bo jakieś peonie ma... tylko że one tak krótko kwitną .... to chyba jedyny powód dla którego nawet o nich nie myślałam bo kwiaty maja owszem piękne ale zbyt krótkotrwałe...

A Madżen chciałam dopytać , ty w twoich donicach tych wysokich betonowych to masz wsypaną ziemię bezpośrednio do donic, czy wstawiasz do środka donice ??
Bo się zastanawiam czy te moje donice zasypać ziemią i wsadzić kulasy bukszpanowe ?? Czy lepiej wsadzać doniczki do środka??

Asiu z powodu krótkiej urody piwoni mam je posadzone na drugim planie za niskimi rożami. Gdy piwonie przekwitną zaczyna sie królestwo róż

W donicach mam długa osłonkę platikową - skrzynkę bakoniwą postawioną na palecie dewnianej..... Ziemi, wody i mrozu te donice by nie wytrzymały. Nie radzę wsypywać ziemi bezpośrednio do donic, od zawsze traktuję duże donice jak osłonki ozdobne. Łatwiej wymieniać w ten sposób rośliny, przestawiać donice, etc.
Madzenka 18:49, 05 mar 2015

Sonka napisał(a)
Madżenko, jakiej mocy masz wertykulator? Ja kupiłam właśnie 1300 wat i tak porównując do suszarki, to wydaje się słaby.

Nie wiem.... Sprawdzę w sobotę...
Madzenka 18:50, 05 mar 2015

MirellaB napisał(a)
Witam Madżenko. Często oglądam Twój ogród i bardzo mi się podoba ☺. Chciałam Cię prosić, żebyś zajrzała do mojego wątku i pomogła przy rabacie z hortensjami, którą zacznę obsadzać jako pierwszą. Zdjęcia tej rabaty i pomysły to strony 18,19,20,21,29.
U Ciebie też są kulki na pniu i trawa, więc może poradzisz☺
Planuje kulki wys.ok 1,5 i między nie trawę miskant morning light. Czy ta trawa wysokością nie przerośnie kulek? A jeżeli przerośnie to czy będzie to ładnie wyglądało?
I kolejne pytanie może poradzisz czy w załamaniu wykuszu też posadzić dwie kulki na pniu, a może jedną, czy np. wąski wysoki cis lub berberys tak, żeby nie zasłoniło okna.
Im bliżej do obsadzani tej rabaty tym więcej wątpliwości.
Jeżeli znajdziesz chwilę to zajrzyj i proszę podpowiedz☺

Wpadnę na rekonensans
Madzenka 18:53, 05 mar 2015

Juzia napisał(a)
A czy areator elektryczny faktycznie nakłuwa ziemię...darń?
Bo mój to raczej ją kroi tak jak wertykulator.
To tak ma być? Czy coś źle robię?

to wszystko zalezy od nakładki jaka masz. Zrob zdjecie w sobotę - czy ma kolce Twoj areator czy raczej noże.

Ps na buty z kolcami szkoda czasu. Bardziej przydatny będzie walec, wyrówna podłoze po zimie i dobrze nakłuje trawnik, pędraki i larwy komarnic...... Czyli ekologiczne urządzenie........
Madzenka 18:55, 05 mar 2015

Kamasje, Lilia, Siakowa, Selly witajcie, zaglądajcie, pytajcie
Madzenka 18:58, 05 mar 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
U mnie nadal walka zimy z wiosną Wygrywa zima ale podobno tylko do jutra Do ogrodu jednak jeszcze nie wejdę z dwa tygodnie bo błoto straszne.

Ojoj błoto? A ja musze wlaczyć nawadnianie bo u mnie susza....
agata19762 19:27, 05 mar 2015

Madzenka napisał(a)

Przecież ja już 7 mam, teraz łacznie 10 a będzie 15
Tylko moje "stare" trzykrotnie przez 4 sezony były przesadzane...

Marzenko i co kwitną Ci ??? one nie lubią zmian
Juzia 19:30, 05 mar 2015

Madzenka napisał(a)

to wszystko zalezy od nakładki jaka masz. Zrob zdjecie w sobotę - czy ma kolce Twoj areator czy raczej noże.

Ps na buty z kolcami szkoda czasu. Bardziej przydatny będzie walec, wyrówna podłoze po zimie i dobrze nakłuje trawnik, pędraki i larwy komarnic...... Czyli ekologiczne urządzenie........

Mam i noże i kolce.... do wymiany w zależności od potrzeby.
Ale te kolce nie nakłuwają....tylko tak jak już pisałaś... czeszą trawę.
To już wszystko wiem. Nie tylko ja tak mam. Czyli wina sprzętu niestety. Chyba za tani był

Wiem, że walec lepszy...ale miejsce jeszcze na trzymanie go trzeba mieć
Pomyślę.

Dzięki
Pawlus 19:41, 05 mar 2015

Marzenko, u Ciebie na pewno przyszły tydzień będzie sprzyjał pracom ogrodowym. Aż 17 stopni macie mieć we wtorek
Madzenka 20:30, 05 mar 2015

agata19762 napisał(a)

Marzenko i co kwitną Ci ??? one nie lubią zmian

Rok temu obiecłam sobie ich już nie ruszać.... Ale jesienia zakładałam różanke.... Kwitną 1-2 kwiatkami...