Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Mala_Mi 16:20, 06 mar 2015

No to już wiem dlaczego piwonii u Ciebie nie zaobserwowałem... 3 razy na 4 lata... nie ma szans by kwitły
Madzenka 19:10, 06 mar 2015

Ha bociany, kwiatki, ciekawe dyskusje
Witajcie !
Ptaszki ćwiergolą rano że aż mnie budzą, bocianów jeszcze u ans nie widziałam ,nadal latają chmary kruków lub gawronów!
Czy coś rosnie? Forsycje dzisiaj w centrum oglądałam, nabrzmiałe jakby miały za chwilę eksplodować. Jestem rozczarowana, bo mysłam, źe juz w ten tydzien wybuchną ale pewnie trzeba do tego ciepłego poniedziałku lub wtorku poczekać.
W nocy było tylko -1. W obawie o ciemierniki okryłam je na noc, zupełnie niepotrzebnie bo nawet szronu w ogrodzie nie było. Dzisiaj leciutko pada, zatem wiosna wybuchnie z pełną siłą po weekendzie,

Lece czytac Wasze pytania
Madzenka 19:12, 06 mar 2015

Joaska napisał(a)

Madżen a jakiego ty masz tego walca , zapodałabyś fotkę bo ja się będę przymierzała do zakupu

Było zdjęcie walca w poprzedni weekend. Jak ci sie chce poszukaj, jak nie poczekaj do soboty na nowe zdjęcia
Robaczek 19:35, 06 mar 2015

Cześć Madżen!
Na chwilę spuściłam Cię z oka, a tu już nowy wątek
Przeczytałam.
Szkoda, że tak poźno, bo zapomniałam ciachnąć graby i teraz pewnie już za późno.. Sprawdzę jutro, czy puszczają soki.
Stopy za to ciachnęłam nisko, podobnie jak w zeszłym roku, bo te czupiradła pozimowe działają mi na nerwy
Teraz się zastanawiam czy mogę ciachnąć zywoplot cisowy, sądzony jesienią. To będzie radykalne cięcie, więc może lepiej wstrzymać sekator..?
Róże sadzisz, róze zamawiasz, o różach piszesz....oby się spisały, zwłaszcza jeśli grozisz im jesiennymi wykopkami i wyprzedażą na allegro Hahaha
Dziewczyno, one muszą mieć ze 2-3 lata spokoju na rozwinięcie skrzydeł, więc przestań je tak stresować! Pod taką presją trudno o skuteczne przyrosty i bajeczne kwitnienia

Ps. Chyba widziałam Cię na Gardenii
Pozdrawiam serdecznie!
Madzenka 19:36, 06 mar 2015

Lindsay zapytała a ja odpowiadam boldem
Ponieważ widzę, że zaczęłaś opryski na swoich roślinach, jako niedoświadczona osoba wyskakuję do Ciebie z kilkoma pytaniami, będę wdzięczna za pomoc
Chcę popryskać rośliny miedzianem, ale czy wszystkie? poniżej lista:
świerki serbskie, szmaragdy, żurawki, berberysy, runianka, irga major, carexy, wrzosy, wrzośce, kalmie, pierisy, azalie, hosty, katalpy, dereń Kausa, kiścienie, hebe, bukszpany.

opryskaj wszystkie drzewa, krzewy , host nie bo jeszcze nie wyszły, carexy tylko jesli nosiły ślady chorób grzybowych, ale traw nie pryskam

A za tydzień chcę popryskać promanalem i pytanie czy wszystkie wymienione czy jakis pominąć?
Jak obficie trzeba pryskać?
opryskaj wszytsko tak samo jak miedzianem za wyjatkiem traw i host

Mam rówież pytanie o trawnik, sialiśmy go w październiku, jest wątły miejscami wymaga dosiewki nasion (możesz zobaczyć zdjęcia z jesieni w moim wątku - zapraszam jeśli znajdziesz chwilkę). Co teraz mogę dla niego zrobić, widzę, że piszesz o dolomicie, wertykulacji aeracji czy na taki młody trawnik, też stosować takie zabiegi?

Na młodym trawniku teraz nic nie rob, nie wertykuluj, bo takie zabiegi wykonujemy na minimum 2 letnim tarwniku. Wpadnę zobaczyć jak wyglada. To co młody trawnik potrzebuje to dosiewki i podlewania. Na razie też nie syp nawozow, bo go wypalisz. Mozesz co najwyżej gdy już porzadnie ruszy np w maju podlac go Rosahumusem (gotowy nawoz w plynie, ktory podłączasz do szlaufu). Nawoz mozesz sypnąc gdy trawnik porzadnie sie ukorzeni, zacznie bardzo inetnsywnie rosnac, ale zdecydowanie w pierwszym sezonie polecam Biohumus lub Rosahumus. Z nawozami sypkimi ostrożnie bo młody trawnik można łatwo spalić nadmiarem nawozu

Nie mam jeszcze kosiarki możesz jakąs polecić? - działka ma około 1500 m2 i trawnik będzie stanowił około 500 m2.

Nie przywiązujemy wagi do jakości kosiarki bo mamy malutki trawnik, a ze jestesmy fanami Boscha to mamy malutkiego Boscha

Mam jeszcze pytanko o bukszpany, te świeże przyrosty nie są intensywnie zielone tylko takie zielono-żółto-brązowe, zapewne brakuje im jakiegoś składnika, czym je mogę potraktować, żeby lepiej wyglądały?

Najlepiej gdy sie porzadnie ociepli u Was zacznij je podlewać płynnym Florovitem uniwersalnym
Madzenka 19:40, 06 mar 2015

Robaczek napisał(a)
Cześć Madżen!
Na chwilę spuściłam Cię z oka, a tu już nowy wątek
Przeczytałam.
Szkoda, że tak poźno, bo zapomniałam ciachnąć graby i teraz pewnie już za późno.. Sprawdzę jutro, czy puszczają soki.
Stopy za to ciachnęłam nisko, podobnie jak w zeszłym roku, bo te czupiradła pozimowe działają mi na nerwy
Teraz się zastanawiam czy mogę ciachnąć zywoplot cisowy, sądzony jesienią. To będzie radykalne cięcie, więc może lepiej wstrzymać sekator..?
Róże sadzisz, róze zamawiasz, o różach piszesz....oby się spisały, zwłaszcza jeśli grozisz im jesiennymi wykopkami i wyprzedażą na allegro Hahaha
Dziewczyno, one muszą mieć ze 2-3 lata spokoju na rozwinięcie skrzydeł, więc przestań je tak stresować! Pod taką presją trudno o skuteczne przyrosty i bajeczne kwitnienia

Ps. Chyba widziałam Cię na Gardenii
Pozdrawiam serdecznie!

Kasiu wypatrywałam atrakcyjnej brunetki na Gardenii, ale widziałam Cie tylko na jednym zdjeciu i nie rozpoznałam w realu Ciemierniki kupiłyśmy obie

Cisow jeszcze nie ruszam, dopiero z bukszpanami je ciachne, ale to może za dwa tygodnie, niech sie juz trwale ociepli.
Z różami wiem, nie ryzykuję, dam im spokoj w tym roku

Ja jestem u Ciebie cały czas na bieżaco, ale nie piszę tylko cichutko wszystko chłonę a hiacynty z narcyzami i pierwiosnki skopiuję jutro jadę na giełdę
Madzenka 19:42, 06 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)
No to już wiem dlaczego piwonii u Ciebie nie zaobserwowałem... 3 razy na 4 lata... nie ma szans by kwitły

Oj tam, oj tam, twarde muszaOM być a nie miękkie
Madzenka 19:43, 06 mar 2015

Margo napisał(a)
Witam,
Dotarłam do Ciebie już dość dawno w poszukiwaniu informacji nt żywopłotu grabowego, i od tej pory podglądałam po cichutku.
Masz piękny ogród, i wiele cennych informacji na wątku odnajduję, więc będę nadal zaglądać jeśli można
A'propos bocianów, to 2 dni temu widziałam u siebie za płotem boćka
Także jest nadzieja, że będą lada chwila...
Pozdrawiam
Gosia

Gosiu witaj!
Załóż swoj wątek bedziemy doradzac
Madzenka 19:44, 06 mar 2015

polinka napisał(a)
Madżen w jakich proporcjach mieszać ten siarczan potasu?

Jeju nigdy nie pamietam, zawsze przed sypaniem zawracam Wieloszce głowe. Lece sprawdzić czy gdzieś sobie wreszcie zanotowałam
Kacha123 19:44, 06 mar 2015

Madzenka napisał(a)

jutro jadę na giełdę

To się jutro cudów naoglądamy