Lindsay zapytała a ja odpowiadam boldem

Ponieważ widzę, że zaczęłaś opryski na swoich roślinach, jako niedoświadczona osoba wyskakuję do Ciebie z kilkoma pytaniami, będę wdzięczna za pomoc
Chcę popryskać rośliny miedzianem, ale czy wszystkie? poniżej lista:
świerki serbskie, szmaragdy, żurawki, berberysy, runianka, irga major, carexy, wrzosy, wrzośce, kalmie, pierisy, azalie, hosty, katalpy, dereń Kausa, kiścienie, hebe, bukszpany.
opryskaj wszystkie drzewa, krzewy , host nie bo jeszcze nie wyszły, carexy tylko jesli nosiły ślady chorób grzybowych, ale traw nie pryskam
A za tydzień chcę popryskać promanalem i pytanie czy wszystkie wymienione czy jakis pominąć?
Jak obficie trzeba pryskać?
opryskaj wszytsko tak samo jak miedzianem za wyjatkiem traw i host
Mam rówież pytanie o trawnik, sialiśmy go w październiku, jest wątły miejscami wymaga dosiewki nasion (możesz zobaczyć zdjęcia z jesieni w moim wątku - zapraszam jeśli znajdziesz chwilkę). Co teraz mogę dla niego zrobić, widzę, że piszesz o dolomicie, wertykulacji aeracji czy na taki młody trawnik, też stosować takie zabiegi?
Na młodym trawniku teraz nic nie rob, nie wertykuluj, bo takie zabiegi wykonujemy na minimum 2 letnim tarwniku. Wpadnę zobaczyć jak wyglada. To co młody trawnik potrzebuje to dosiewki i podlewania. Na razie też nie syp nawozow, bo go wypalisz. Mozesz co najwyżej gdy już porzadnie ruszy np w maju podlac go Rosahumusem (gotowy nawoz w plynie, ktory podłączasz do szlaufu). Nawoz mozesz sypnąc gdy trawnik porzadnie sie ukorzeni, zacznie bardzo inetnsywnie rosnac, ale zdecydowanie w pierwszym sezonie polecam Biohumus lub Rosahumus. Z nawozami sypkimi ostrożnie bo młody trawnik można łatwo spalić nadmiarem nawozu
Nie mam jeszcze kosiarki możesz jakąs polecić? - działka ma około 1500 m2 i trawnik będzie stanowił około 500 m2.
Nie przywiązujemy wagi do jakości kosiarki bo mamy malutki trawnik, a ze jestesmy fanami Boscha to mamy malutkiego Boscha
Mam jeszcze pytanko o bukszpany, te świeże przyrosty nie są intensywnie zielone tylko takie zielono-żółto-brązowe, zapewne brakuje im jakiegoś składnika, czym je mogę potraktować, żeby lepiej wyglądały?
Najlepiej gdy sie porzadnie ociepli u Was zacznij je podlewać płynnym Florovitem uniwersalnym