Bo będzie tam jeszcz drobna zmiana, ale dopiero gyd przekwitna narcycy. Jeszcze nie zdecydowałam czy kule ciąc w kwadraty czy zostawic kulki. Mysle, mam jeszcze z tydzien czasu
Chyba nie, raczej zasuszyłam je jesienią lub latem. Ale dopiero dzisiaj u mnie ruszaja kolejen trawy. Jednak cały czas było nocami zimno i np okazało sie ze wszytskie stipy wypuszczaja zielone kły miskant śpi mi tylko jeszcze jeden, ale obejrzę go dopiero za kilka dni. Własnie leje, nice mają być ciepłe więc się okaźe czy źyje. Poczekaj jeszcze chwilę aż grunt będzie ciepły i rośliny ruszą.
Stipy bardzo mnie ucieszyły , bo będą szaleć na różance
Kiedyś gdy sądziłam 100-200 szt i ogród 70m2 to wykopywałam... Ale teraz nie. Traktuję tulipany jak jednoroczne
Zgodnie ze stuką ogrodniczą nalezy poczekać aż liscie tulipanów zzółkną i wtedy wykopac. Sadzimy tylko te cebule, które sie nie rozmnożą. Podzielone, małe, lrzybyszowe sadzimy w przechowalniku bo i tak w tym roku nie zakwitna. Ale dla mnie za duzo ceregieli. Kiedys gdy będe na emryturze i będę miała wiec czasu a mniej pieniedzy będę tak robić
Poza tym moja ciężka gleba osłabia cebule
Napisz ci oznacza dla Ciebie półcień. Ja nie mam nawet półcienia, chyba że jedną rabate za domem, na ktorej słonce jest od 15 uznam za półcień?
Ale takie warunki dobrze znosza carex morrowi variegata i ice dance (chyba wszystkie zimozielone carexy, bo na słońcu słabo rosna i dziwnie sie wybarowiają), carex elata, wiekszośc hakonechloe
Magnolie sadze w mieszance mojej gliny i torfu kwaśnego co nie jest dla nich odpowienie, bo mi choruja. Pewnie trzeba by było jeszcze dodac przekompostowanej kory aby rozlużnic podloze
Końskie kupy pod bukszpany, czego to sie nie robi dla urody ogrodu
Oglądam Twój ogród i się zachwycam nie ja jedna zresztą i tak myślę, że gdybym miała takie cacko jak Ty czytaj ogród to leżałabym "brzuchem do góry" i tylko podziwiała, przecież masz cudnie co tu zmieniać? , a może się mylę ?