Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Makao_J 11:47, 20 lip 2016

Madzenka napisał(a)

Aktulnie Silberfeder po przesadzeniu odchorowuje drugi sezon. Ale gdy rosły oba miskanty razem Silbefeder z kwiatostanami był wyzszy do GF. Popsuł mi sie komputer i nie mam dostępu do archiwalnych zdjeć, ale postaram sie poszukac fotek z tymi miskantami jednoczesnie
Musiz dla kazdej sadzonki zaplanowac ok 1 M u podstawy, bo po kilku latach maja taka kępe. A z kawoatsitanami maja 2,5-3 M wysokosci. To sa piekne olbrzymie miskanty ale nie są ekspansywne i nie rozłaża sie po ogrodzie. Wypusciły pojedyncze kłącza ktore chciałyby sie przemieścić ale uzywam to łopata i siedza w kupie. Wiec nieobawiająca sie ze jak bambusy będa wędrować po ogrodzie
Natomiast nie planuj podziału i rozesadzania bo to masakra piłą teksańska. Bryła wazy tyle, ze moj silny M nie był w stanie je zapakować na taczke. O podziale bez piły spalinowej w ogole nie ma mowy

Haha "masakra piłą teksańską"? Dobre. Mam nadzieję że nie będę musiała ich przesadzać. Informacje bardzo cenne zwłaszcza to o 1m u podstawy. Moje spokojnie tyle miejsca mają więc na razie nie martwię się.

Kilka chcę posadzić przy ogrodzeniu jak Ty masz w rogu więc też będą mogły rosnąć ile wlezie.

Dzięki Madżen. A za fotki kiedyś będę wdzięczna.
oliwka 13:18, 20 lip 2016

Madzenka napisał(a)

I "kwadraty" na kuchennej

przyznaję się bez bicia. Nie nadążam z czytaniem. Pryjechałam z urlopu i wallczę z skutkami burz. Za to oglądnęłam wszystkie zdjecia Ostatnio często spoglądam u ciebie na kuchenną rabatę, która mnie zachwyca przypomnisz co to za jasne trawy świecą w bukszpanach.

Ensata 13:48, 20 lip 2016

Kwadraty wygladaja przepięknie, obok tatarak tak? Cudne połączenie
gierczusia 14:55, 20 lip 2016

Dzięki za info o porze deszczowej zdjęcia sa suuuper
Buziole
Margarete 15:22, 20 lip 2016

Wspomnienia z podrózy do Azji super....też może w przyszłym roku tam pojadę...póki co tylko plany...i zbieranie wiadomości na ten temat...

Falująca stipa z jezówkami u ciebie - bosska
ewa004 15:53, 20 lip 2016

O kurcze to Ty taki wypasiony urlop miałaś i ja to przeoczyłam !!
Ale zazdraszaczam, ale może kiedyś ....
Czekam na fotki
yolka 21:52, 20 lip 2016

Podglądam Twój wątek i trafiłam na relacje z podróży. Trafiłaś w porę monsunów, która przeważnie trwa od połowy czerwca do końca września i właśnie najobfitszy w opady jest pierwszy miesiąc. Ja też miałam swój monsun
_Martini_ 22:21, 20 lip 2016

A ja to bym chciała choc najmniejszy fragment Twojego ogrodu mieć u siebie.
Wszyscy narzekali w tym roku na trawy a u Marzenki busz cudny ♥
Jak nazywa się ta jeżówka z jasnym srodkiem?
Madzenka 08:51, 21 lip 2016

Makao_J napisał(a)

Haha "masakra piłą teksańską"? Dobre. Mam nadzieję że nie będę musiała ich przesadzać. Informacje bardzo cenne zwłaszcza to o 1m u podstawy. Moje spokojnie tyle miejsca mają więc na razie nie martwię się.

Kilka chcę posadzić przy ogrodzeniu jak Ty masz w rogu więc też będą mogły rosnąć ile wlezie.

Dzięki Madżen. A za fotki kiedyś będę wdzięczna.

Wczoraj obserwując liście próboałam ocenić, ktory gdzie rosnie. Bez kwiatostanów Silberfeder od Grosse Fontane są nie do odróżnienia. Dopiero kwiatostany pokażą róznice. GF ma czerwonawe kwiatostany na poczatku a Silbefeder ma srebrne jak nasza wskazuje Aczkowliek Sileberfeder był trochę większy gdy rosły obok siebie
Madzenka 08:54, 21 lip 2016

kasia_c napisał(a)
Przepięknie. Co to za jeżówki?

W jakich odległościach je sadzić?

Na tym zdjęciu jest jedna sadzonka w 3 sezonie. Wg mnie min co 50 cm ale wtedy bedzie busz