Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Kasya 09:24, 10 sie 2016

Madzenka napisał(a)

Wszystkie pokazane wczoraj róże (za wyjątkiem comte ) rosną na różance wzdłuż podjazdu do garażu. Sadze absolutnie nieprzepisowo, w ścisku, co powoduje plamistość i inwazje robali. Ale nie zniosłabym wielkich rzadkich krzaków. Lubie gdy kwitnie sporo kwiatow a nie pojedyncze badyle. Jesli ktoraś księzniczka tego nie znosi jest zastępowana inna

nieprzepisowo i w scisku ... czuje sie rozgrzeszona
_Martini_ 09:49, 10 sie 2016

Madzenka napisał(a)

I jedno i drugie. Na przodzie sadzę róże, ktore nie przekraczają 1 M, potem takie 1,2 M a na tyłach takie , ktore przekraczają 1,5m. Starałam sie tez sadzic kolorystycznie, cieniowac kolory: od najaśniejszego rozu, potem ciemniejszy, aż do purpury lub odwrotnie. Ale z efektu nie jestem do końca zadowolona. Niektore róże były juz z tego powodu wielokrotnie przesadzane bo albo wzorst, albo odcień nie taki jak oczekiwałam

Cieniowanie kolorow juz mi nie idzie bo do bialych i rozowych dokupilam wczoraj fioletowa Co z tego, że skrupulatnie robię listę chciejstw, jak w moim ogrodniczym róże stoją na przodzie chyba jako produkty impulsowe no i jak widać to działa No nic, będzie przesadzanie. Kiedy mogę to zrobić? A już mialam nadzieję,że ta rabata nie bedzie ruszona.
Madzenka 22:59, 10 sie 2016

Iwk4 napisał(a)

Madżenko, w którym rzędzie masz MW?
U mnie buduje ładny krzaczek i jest w drugim rzędzie. Jest taka ładna, że chciałabym, by była wyeksponowana. Jak wysoka jest u ciebie?
Czy z ascot jesteś zadowolona?
Jest większa, czy podobnej wielkości?

Iwonko MW u mnie w pierwszym rzędzie różanym ale przed nią rosną varella i Carex morrowi variegata. MW ma wysokość nie wyzsza niz 80 cm, rosnie dosyc ładnie pionowo , minimalnie sie rozlazi na boki. Z powodzeniem to roza na pierwszy front, tylko w nogi daj jej niskie tarwy
Ascot w tym roku bardziej mnei zachwycała niz MW , co wydaje sie nie byc mozliwe ma idelanie pionowy pokroj i doratsta a w pierwszych latach do 80 cm a w trzecim seoznie do 1 M. Ma zupełnie inny pokroj niz MW, zdecydowanie bardziej uporządkowany, ale MW kwitnie nieprzerwanie przez calutki sezon a Ascot dwa razy w seoznie ale za to długo trzyma kwiaty. MW kwiaty opadaja po kilku dniach ale za to ciagle tłoczy wg mnie obie roze to must have dla wielbicieli purpur i róź
Madzenka 23:02, 10 sie 2016

Kasya napisał(a)

nieprzepisowo i w scisku ... czuje sie rozgrzeszona

Ale za to nieprzepisowe zagęszczenie kwiatow na metr kwadratowy
Madzenka 23:03, 10 sie 2016

_Martini_ napisał(a)

Cieniowanie kolorow juz mi nie idzie bo do bialych i rozowych dokupilam wczoraj fioletowa Co z tego, że skrupulatnie robię listę chciejstw, jak w moim ogrodniczym róże stoją na przodzie chyba jako produkty impulsowe no i jak widać to działa No nic, będzie przesadzanie. Kiedy mogę to zrobić? A już mialam nadzieję,że ta rabata nie bedzie ruszona.

Hi hi ja tez tak mam Hi roze produkt impulsowy
Przesadzaj dopiero po 15 pażdzienika a najlepiej pod koneic pażdzienika, gdy gubią liscie na zimę
Anda 23:12, 10 sie 2016

Madzenka napisał(a)

Iwonko MW u mnie w pierwszym rzędzie różanym ale przed nią rosną varella i Carex morrowi variegata. MW ma wysokość nie wyzsza niz 80 cm, rosnie dosyc ładnie pionowo , minimalnie sie rozlazi na boki. Z powodzeniem to roza na pierwszy front, tylko w nogi daj jej niskie tarwy
Ascot w tym roku bardziej mnei zachwycała niz MW , co wydaje sie nie byc mozliwe ma idelanie pionowy pokroj i doratsta a w pierwszych latach do 80 cm a w trzecim seoznie do 1 M. Ma zupełnie inny pokroj niz MW, zdecydowanie bardziej uporządkowany, ale MW kwitnie nieprzerwanie przez calutki sezon a Ascot dwa razy w seoznie ale za to długo trzyma kwiaty. MW kwiaty opadaja po kilku dniach ale za to ciagle tłoczy wg mnie obie roze to must have dla wielbicieli purpur i róź

No proszę, czyli strzeliłam w dziesiątkę Właśnie MW wylądowała u mnie w donicy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Madzenka 23:15, 10 sie 2016

Dzisiejsze spotkanie w ZC było przemiłe. Dzięki Noemi, Gabi, Zagajanka, Bleebla, Kasia W, Stychaz , Karabela za energetyczne spotkanie

Jak wyglada wózek z dzieckiem prawdziwej ogrodniczki? Mozna? Karabela udowadnia że mozna

A jak wygląda wózek wygłodniałej zakupów ogrodniczki? Gabi ominął wypad na giełde to poszalała dzisiaj !

Pomijam fakt, że ogrodowiskowe dzieci - czterech chłopców przemeblowało cały zwirek na zjeżdżalni a potem wypróbowali wygodę huśtawek ogrodowych na wyprzedaży Zielone Centrum przetrwało nasz najazd
Madzenka 23:16, 10 sie 2016

Anda napisał(a)

No proszę, czyli strzeliłam w dziesiątkę Właśnie MW wylądowała u mnie w donicy

Wg mnie to najlepsza purpura wśrod austinek a na dodtek nei wypuszcza długich batów !

Nie otwierał mi sie rano Twoj watek, zamuliło mi sie cis na Tobie
Anda 23:20, 10 sie 2016

Rano byłam w pracy to i wątek nie działał Fotki dałam dopiero dziś wieczorem czyli niedawno
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kasia_w 23:34, 10 sie 2016

Marzenko dziękuję i ja pamiętaj że jesteś naszym motorem energetycznym

To nie matka nad dziecięciem się pochyla , o nie. To ogrodowiskowa malinowa ciotka