Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Kindzia 10:01, 16 sie 2016

Madzenka napisał(a)

Moje Biedermeier wygladaja identycznie jak w katalogu Tantau, sa białe z delikatnym muśnięciem rózu, aczkolwiek w realu bardziej naturalnie wygladaja niż na zdjeciach w katalogu. Maja podstawowy plus, ze są miniaturowe. Miały rosnąć w doniczkach, ale mam głębokie postanowienie, ze ograniczam donice do niezbędnego minimum.. Zostawiam tylko takie z nawadnianiem i pojedyncze z roslinami ozdobnymi. Wykończyło mnie bieganie z konewkami. Prawdopodobnie Biedermaier lubi wymarzać, wiec musze ją solidnie okopczykować.

Muszę Ci powiedzieć, że u mnie ona do cycków rośnie...i nie wymarza! Moja ma 4 lata, zawsze tylko kopczyk dostaje na zimę. I zawsze gut. Przeżyła -26 stopni bez śniegu

Edit. Kiedyś się może doczekam takich sztywnych jak drut Austinek...jak Twoja Falstaff...
U mnie róże książkowo posadzone nie łapią plamistości. Niestety, My Girl i Acapella pod Alchymistem w czarnej ospie. I dwa wyjścia są: albo pozbyć się Alchymista i zapewnić różom pod nim przewiew, albo wymienić te dwie róże na niepoddające się ospie...
blyxa 11:55, 16 sie 2016

Przekopałam się własnie rzez wątek i zapinowałam sobie Twoje bambusy. Planuję intensywnie śledzić, jak sobie u Ciebie poczynają bo się czaję na nie chyba od początku istnienia ogrodu. Tylko jakoś chciałabym i się boję a raczej nie mam 100% że wpasują mi się w krajobraz.
Kasya 13:01, 16 sie 2016

Madzenka napisał(a)

Czytałam o Twoich dylematach. Wg mnie niestety nie. Munstead ma ciepły odcień, Minerva zimny, niebieskawy. U mnie rosnie przy Souvenir dr du Jamin oraz przy Burgundy Ice i w ogole nei pasuje. Mysle ze to trudny kolor do wkomponowania , najlepiej pasuje do baletu rózu Bonica, Louis Odiesr, ale juz nawet blady róż o brzoskwiniowym odcieniu The Alnwick rose nie pasuje. Chyba znakomicie będzie współgrała z rózami z seri Lavender
Prawdopodobnie u mnie bedzie przesadzona w pobliże Rapsody in Blue. Czekam na drugie kwitnienie aby podjąć ostateczną decyzję

no do rhapsody pasuje bo wg mnie ma identyczny kolor
z novalisem bedzie ok ale nie moze tam u mnie rosnac
musze cos innego wykombinowac...hmm
dorciabe 13:40, 16 sie 2016

Madżen podziwiam ogród i róże i zawilce i maszynowe kanciki
moje burgundy przy powtórnym kwitnieniu blade, pobielałe, niektóre biało różowe, ale kwitną niestrudzenie
Alnwick rose cudowna jest
Makao_J 17:32, 16 sie 2016

Moja Biedermeier jest małym krzaczkiem i wygląda tak

w pąku

w pełni rozwinięta
anna_t 19:22, 16 sie 2016

Madzenka napisał(a)

Anna T - zdecydowanie obei róze poelcam. Są u mnie 3-4 sezony, sprawdzone, niezawodne i zdrowe. Chrzciny wyprawione?

wyprawione uff...przeżyłam ale padłam o 23 i usnęłam w sekundę

Marzena powiedz mi jakiego sprzętu do oprysku używasz? ja kupiłam w sklepie ogrodniczym jakiś zwykly 5l za 40zl i uszczelka pękła... chciałabym zainwestowac w coś na lata...polecisz mi coś?
noemi 20:06, 16 sie 2016

Madzenka napisał(a)

Asiu zwykła podkaszarka, z jedna różnica z osłona przekręcajajcą sie po naciśnięciu guzika abys mogła kosic w pionie. Nie wiem jak to wytłumaczyć inaczej. Korzenie tez podkasza, bo wżyna sie w ziemie na kilka centymetrów.
Podobno najlepsza z kółeczkiem , ktorym jeździsz po podłożu ale o tym dowiedziałam się po zakupie nowej podkaszarki

Myślałam, że każda podkaszarka ma kółeczko skoro kosi w pionie , tamta która widziałam , nie była firmowa a kółeczko było

Fajnie, że Wam wychodzą kanciki.
Basilikum 20:27, 16 sie 2016

Anna na lata to sie kupowalo w PRL-u teraz to wszystko musi sie zepsuc, by ludzie prace mieli przy produkcji nowych.
Bogdzia 20:35, 16 sie 2016

Basilikum napisał(a)
Anna na lata to sie kupowalo w PRL-u teraz to wszystko musi sie zepsuc, by ludzie prace mieli przy produkcji nowych.

Niestety to prawda ale chyba bardziej niz o prace chodzi o zyski.
Basilikum 20:38, 16 sie 2016

no tak masz racje a praca przy okazji