Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 19:08, 14 lut 2015

Efffa napisał(a)

Marzenko historię Twojego ogrodu znam od początku, jesienią była to moja lektura.I dlatego z wrażenia nie umiałam nic napisać! Aż do dziś! Z tymi trawkami to się uśmiałam!

To tym bardziej mi miło i wpadnę do Ciebie z rewizytą, tylko wkleję zdjecie z cięcia grabów, coś mi aparat nie łaczy się z kompuetrem..
Bogdzia 19:11, 14 lut 2015

Piękne krokusiki i tyle kolorów a u mnie nadal śnieg.
Kasiek 19:16, 14 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Do kompostownika, podobno w w ciagu 3 lat się biodegraduje. Więc nic sie nie stanie jak trafi na inne rabaty.

Polietylen i polipropylen nie ulegaja biodegradacji.

Producenci pomijaja jeden problem, a mianowicie zawierajace syntetyczny superabsorbent, ktory byl rowniez wykorzystywany w tamponach- wycofanych ze sprzedazy w 1975 roku, ze wzgledu na czeste przypadki SST ( Syndrom szoku toksycznego).
W pieluchach mamy do czynienia z sulfatacja badz sulfitacja,ktorej produktem ubocznym sa dioksyny....
Madzenka 19:25, 14 lut 2015

Kasiek napisał(a)

Polietylen i polipropylen nie ulegaja biodegradacji.

Producenci pomijaja jeden problem, a mianowicie zawierajace syntetyczny superabsorbent, ktory byl rowniez wykorzystywany w tamponach- wycofanych ze sprzedazy w 1975 roku, ze wzgledu na czeste przypadki SST ( Syndrom szoku toksycznego).
W pieluchach mamy do czynienia z sulfatacja badz sulfitacja,ktorej produktem ubocznym sa dioksyny....

Czyli nie stosować? A zwykły hydrożel? Bo jak ja sie dzisiaj z 5 pampersów nawyciągłam tego badziewia to chętnie kupię gotowy proszek. Na którym pewnie bedzie napisany skłąd chemiczny...
Madzenka 19:30, 14 lut 2015

Graby przed cięciem

i po cięciu

Jeszcze tylko cięcie bukszpanów aby wyrównać wielkośc kul... ale to za minimum miesiąc
Anias 19:34, 14 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Natomiast ogrodowe oszalały...całe w lisciach... na bank je zmrozi i znów nie zakwitną... Chyba bedę z workami latała gdy zapowiedzą jakies duże mrozy... Chciałabym znów kwiaty hortensji ogrodowych obejrzeć.

u mnie dokladnie tak samo, mam jedna i raz mi tylko zakwitla ale chyba nigdy tak szybko pąków na liscie nie miala! Juz widac ze przymarzly...
Ah nie wiem czy witalam sie u Ciebie ale wiernie podgladam i podziwiam
Madzenka 19:40, 14 lut 2015

Dla Ewki Agentki 004
historia rabaty trzmielinkowej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=1839#post_6

A kto nie czytał o hydrożelu z pamperów u Małej MI to polecam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=3194
Madzenka 19:41, 14 lut 2015

Anias napisał(a)

u mnie dokladnie tak samo, mam jedna i raz mi tylko zakwitla ale chyba nigdy tak szybko pąków na liscie nie miala! Juz widac ze przymarzly...
Ah nie wiem czy witalam sie u Ciebie ale wiernie podgladam i podziwiam

Aniu chyba jeszcze u mnie nie byłas Witaj
Masz piekna hoertensję w avatarku.
Moze nam hortensje nie przemarzną, po prostu zmaiast okrywac zimą bedę latała z agrowłóknina i matami z trawy teraz.... Bo własnie ogrodowe wiosna najczęściej przemarazają...
Kuba 19:42, 14 lut 2015

Skąd wiadomo że stipa przeżyła-u mnie widac tylko suche źdźbła. Czy Twoja już pokazała świeże łodyżki? Wybacz moje pytania ale tak mało jeszcze wiem. Jestem u Ciebie codziennie choć zwykle milczę żeby nie przeszkadzać
.
Pozdrawiam
Madzenka 19:46, 14 lut 2015

Kuba napisał(a)
Skąd wiadomo że stipa przeżyła-u mnie widac tylko suche źdźbła. Czy Twoja już pokazała świeże łodyżki? Wybacz moje pytania ale tak mało jeszcze wiem. Jestem u Ciebie codziennie choć zwykle milczę żeby nie przeszkadzać
.
Pozdrawiam

Moja stipa od korzeni , w środku kępy jest zielona tak jak w sezonie. Identyczni ewygląda w gruncie. Wiosna nalezy suche końce przyciąć a całkiem wymarzłe żdźbła wyczesac lub powyrywać. Ja ciągnę za te suche od podstawy źdźbła i wyłaża. Tak jakbym włosy komuś z głowy wyrywała