Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 22:35, 19 cze 2015

AnaAn napisał(a)
Madżen, czy Twoja nn może być tą różą http://www.rosen-tantau.com/unser-sortiment/beetrosen/6/bailando , http://rosarium.com.pl/produkt/bailando-tantau-2008 ?

Aniu bardzo podobna, moja tylko w pęłni kwitnienia ma bardziej zbite kwiatki. Na chwile obecna Bailando to najbliższy typ
Dzisjesze paki. Za chwilę da czadu, każdy pąk będzie długo kwitł. Co najwazniejsze nie gubi listków, zasycha cały kwiat , który po przekwitnięciu odpada

Madzenka 22:44, 19 cze 2015

Juzia napisał(a)
Marzenko... przegonisz mnie zaraz, ale po zdjęciach u guru...no nie mogę inaczej.... zakochałam się w Tradescant i koniec! Na chwilę obecną nic innego mi się nie podoba tak jak ona.
Kupię sobie dwie do Fairy... a później albo powiem dziękuję różom, albo strzelę se następną różankę

Aaaaa i podziękuj ładnie koleżance za fotki!

Juzia ja się nie dziwię wyborowi. Zalety Tradescant - przepiekny głeboki kolor, długo kwitnie. Zaczęła w tym samy czasie co Falstaff , po Falstaffie śladu nie ma a Tradescant nawet nie planuje jeszcze końca. U mnie jeszcze malutka. Kolor kwiatu mnie zachwyca.
Tydzień temu

Dzisiaj - gdy przekwita staje się jeszcze ciemniejsza.

To fotki Falstaffa sprzed tygodnia - juz niestety po nim

Pomyśl o dodaniu jeszcze koloru pośredniego pomiedzy fairy a Tradescant, np Claire Marshall lub Old Port
Claire

Old Port

Madzenka 22:48, 19 cze 2015

stychaz napisał(a)

Marzenko, czy ta Burgundy rośnie w cieniu, czy na patelni? Moja na patelnie ma jeszcze jaśniejszy kolor.

Moja rośnie raczej na patelni, aczkolwiek juz mniejszej niz rok temu, bo wiśnia troszeczkę ją cieniuje. Ale kolor straciła chyba od suszy i palącego słońca. Rok temu niektóre łodygi wybarwiały się całkiem na jasno, ale lubie taki kolor w deszczu i pąku
Madzenka 22:50, 19 cze 2015

Ensata napisał(a)
Marzen, kto to jest na stronie 576 na ostatniej focie, najbardziej ciemna po prawej, to? Iceberg?

Tak to Burgundy Iceberg - wsadziłam tam trzy krzaczki. jest niska i relatywnie obficie kwitnie
Madzenka 22:52, 19 cze 2015

Rench napisał(a)
Dzięki Madzen,piękne te zestawienia z trawami,czy ta niebieska to kostrzewa sina?
Dzisiaj tez kilka siewek stipy wsadziłam pomiedzy róże,może cos z tego będzie

Musze Ci mój przedogródek zapodac do perzeorganizowania wirtualnego,żeby wyglądał reprezentacyjnie "Muszczu"

Renatko tak to niebieskie to Finkowa kostzrewa - jakaś taka błekitna odmiana. na przedpłociu mam inny odcień. Ta bywa nawet całkiem srebrna gdy jest susza
Madzenka 22:56, 19 cze 2015

Juzia napisał(a)
Oooo i Comte też masz?
Dzisiaj ją znalazłam i poszła do kajecika

Na następną różankę planuję wysokie bladawce a niskie purpury

Mam i tez mam wysokie bladawce i niskie purpury

Comte

Ale zdecydowanie bardziej podoba mi się Mme Knorr. Posadziąłm celowo blisko aby porównywac, bo nawet w jednym miejscu znalazłam info , że to ta sama róza a sa całkiem inne

Mme Knorr

Madzenka 23:00, 19 cze 2015

Pogoda do kitu, zimno, pada ,gdy wracałam o 18 z pracy było +12!!!! W głowie mi się kręci, w uszach świszczy, na aero jodze niemal zemdlałam. Starzeję się czas iśc na emeryturę
W taki dzień obchód ogrodu i obserwacja kolejnych kwiatów bardzo cieszy. Szersze kadry jutro jeśli przestanie padać... Będzie mniej różanie

First Lady - niezmienne mnie zachwyca w pąku

Zakwitły nowe piwonie po 1 kwiatku...liczę, ze pokaża pełnię urody za rok

Karabela 23:00, 19 cze 2015

Madzenka napisał(a)

Moja Ascot jest na razie niska i w nogach ma bukszpana i trawy. Wole takie połączenie zin same róże na brzegu rabaty, bo zimą i wiosną będzie łyso i brzydko. Na pewno fairy dałaby sobie świetnie radę, lubię połączenie balladowego różu z purpurą.
Na zdjeciu moje połaczenie Ascot - z Madame Knorr i Comte de CH. skąpane w deszczu+ carex bronze form+ zurawki georgia peach i bukszpan

piękne
ale ja szukam lezacego na ziemi niskiego towarzystwa najlepiej w zblizobym kolorze.
Mam juz rozplenice i czerwobe tawulki
moja Ascot ma ok 80 cm
Madzenka 23:04, 19 cze 2015

Karabela napisał(a)

piękne
ale ja szukam lezacego na ziemi niskiego towarzystwa najlepiej w zblizobym kolorze.
Mam juz rozplenice i czerwobe tawulki
moja Ascot ma ok 80 cm

Problem polega na tym, ze fairy w 3-4 sezonie nie bedzie leżeć, u mnie ma 100 cm...
Musiałabyś kupić miniaturową odmianę, nie wiem jak się nazywa, ma takie drobniutkie kwiatki. Często je sadzi zieleń miejska na rabatach. Musze poszukać nazwy tej malutkiej fairy, bo widzę że nawet po kilku latach jest malutka
Karabela 23:11, 19 cze 2015

Madzenka napisał(a)

Problem polega na tym, ze fairy w 3-4 sezonie nie bedzie leżeć, u mnie ma 100 cm...
Musiałabyś kupić miniaturową odmianę, nie wiem jak się nazywa, ma takie drobniutkie kwiatki. Często je sadzi zieleń miejska na rabatach. Musze poszukać nazwy tej malutkiej fairy, bo widzę że nawet po kilku latach jest malutka

a Claire Marshall? Kolor piękny i niby do 0.6 m.... Fairy faktycznie duża u Ciebie