Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 11:56, 19 lip 2015

Luki napisał(a)
Zapomniałem się pochwalić, że zakwitła ponownie Munstead Wood i ma całkiem inny kwiat niż te, zakwitły w kartonie... cudooo
Ja odmianowe jezówki kupuje po 9zł wysyłkowo mają po 12-15, ale to wiesz gdzie...

U mnie było tak samów. Ubiegłym roku, pierwsze kwitnieni było buraczkowe I szybko przypalało je slonce, drugie zachwycajaca purpura. W tym roku tak obficie kwitnie ze jestem w szoku. Jak pomyśle co będzie za rok (bo przecież dokupiłam jesienia dwa kolejne krzaki) . MW jest z pewnoscia moja TOP 5 róż
Madzenka 11:56, 19 lip 2015

bleebla napisał(a)

Raczej nie będę dzielić. MI to nie przeszkadza, bo mam je w donicy i z niej poprostu spływają. Żle to nie wygląda. Gdyby mi się kładły na inne rośliny to pewnie bym odmładzała.

Ja musze ja odmłodzić, przy okazji będe miała nowe trawy na kolejne rabaty
Madzenka 11:57, 19 lip 2015

Mala_Mi napisał(a)
Obrazkami Emusia się pozachwycałam.. Robi ładne fotki. Kiedyś też jego dzieło wrzuciłaś.. wiec nie mogę snuć podejrzeń, że ładne bo na żoneczkę polował

Edit.. kolory róż mają być takie tropikalne.. i odmiany na pustynię i non stop słoneczko, w dodatku od ściany też patelnia.. czytaj co tam kto pisze.

Jest jedna Rosomanes na innym forum, ktora ma pełno roż w takim kolorze, poczytam i dam cynk
Madzenka 12:01, 19 lip 2015

Cleo napisał(a)

O jakiej książce mowa? Zdradźcie!

Marzenko mam jeszcze pytanie odnośnie lawendy. Jaką odmianę polecasz?

Dyskutowalyśmy o Joanna Bator Cimno, prawie noc i jej kontynuacji

Lawendy testuje. Miałam kilka NN, od roku sprawdzam Blue Scent a w tym roku dokupiłam Hidcote. Sa niemal identyczne, maja piekny ciemnoniebieski kolor i kwitna bardzo obficie ale zima wygladaja słabo. Dlatego maje za obwódkami bukszpanowymi. Te na wczorajszych fotkach to własnie te odmiany, kwitna dwa razy aż do końca wrzesnia
VIVA zwana żywopłotową jest olbrzymia , ma jasne wysokie kłosy i kwitnie raz ale za to kulki z niej sa piekne poza okresem kwitnienia.
Mam jeszcze niezidentyfikowana NN, ktora jest ładna poza kwitnieniem jak NN a kwiaty ma jak Hidcote.... Zobaczymy czy zakwitnie drugi raz?

Zapytaj Ensaty bo ma cudowna lawende
Madzenka 12:03, 19 lip 2015

Mirka napisał(a)
O rozplenicy napisałam u siebie .Dzięki za odwiediny

Zaintrygowałaś mnie tym wysiewem rubrum. Co roku je kupuję i sa pieruńsko drogie (20-39 zł za sztuke w zaleznosci od odmiany) a są jednoroczne. Gdyby mi sie udało je wysiać to byłoby dopiero bordowo w ogrodzie

Przeciez moge je wysiać w ogrodzie zimowym
Madzenka 12:04, 19 lip 2015

Agnieszka_B napisał(a)

Ja też staję w obronie ice dance przy bukszpanach

Madżen! Codziennie oglądam zdjęcia twojego ogrodu i wzdycham. Zgadzam się z Ania że jesteś Trawkową Królową.

Ja jednak jej nie polecę , chyba ze ktos chce bukszpanyw morzu traw ale wolałabym do takiego wfektu hakone
Madzenka 12:05, 19 lip 2015

Kacha123 napisał(a)
Marzenko gdzie dałaś Carlity, bo jestem bardzo ciekawa z czym zestawiłaś?

W nogach grabów w ścieżce podjazdu. Ale będa przesadzone jesienia tylko musze wymyslic koncepcje. Prawdodobnie beda w pierwotnym miescu przed carex frosted curls...ale tam córka ciagle rozjeżdżała niedźwiedzie futro. To miejsce traktuje jako przechowalnik, bo bukszpan wygladał strasznie....
Madzenka 12:08, 19 lip 2015

leon60 napisał(a)

obie ładne i obie pasują z tym, że ID na przyszłą wiosnę muszę dzielić bo potfory porosły

No własnie... Szybko rosna, są ekspansywne, zarosna bukszpany. Fajnie wygladały w Wojsławicach , pod drzewem . Mam jednka jedno takie miejsce gdzi ejd moge wetknąć więc miejsce znajdę Ale to jesienia, bo pomieszałam Variegata z ID i trzeba roszady na rabatach porobić
Madzenka 12:10, 19 lip 2015

jazzy napisał(a)
Obejrzałam wszystko z ostatnich kilkunastu stron Twoje zdjęcia tylko mnie upewniają w moim zachwycie nad carexami, zwłaszcza evergoldami. Na pewno ich u mnie nie zabraknie
Wszystko u Ciebie pięknie rośnie! Masz już mega busz Fajnie doczekać takiego etapu
Macham!

Carexy odkryłam na zdęciach Danusi w 2013 roku ale dopiero rok temu pokazały swoja urode. Teraz kochamy sie ze wzajemniścia. Jest z nimi tylko prblem, trzeba sie uzbroić w ciepliwość... Nie rosna tak szybko jak stipy czy rozplenice...a gdy zakłada sie ogród tak szybko chwilowy sie uzyskać efekt...
Boje sie ze za rok nadejdzie ten moment, ze trzba bedzie odmładzać rosliny w moim ogrodzie...
Madzenka 12:12, 19 lip 2015

Sa zalety takich upałów.... Nadrobiłam zaległosci na forum
Wypiłam kawę z bananami w wykonaniu corki a teraz idę lezeć i skwierczeć bo mi opalenizna urlopowa zlazła....