Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 23:44, 21 lip 2015

Ensata napisał(a)
aa, w ogóle ja nie tnę przepisowa Idę i cap, pól gałezi nie ma. Uwazam, że to dyrdymały z tym przeliczaniem listków. Analizując, dlaczego 3, a nie 4 np? Fizjologia rośliny jest taka sama na chłopski rozum. Zawsze za to pod kątem, bo tu jak najbardziej widzę sens

Z moich obserwacji wynika, ze tam gdzie ciachniesz tam wyrosnie nowy pak. Nie ma znaczenia nad ktorym listkiem ale przy młodych rózachcelwbrujw ciecie
Madzenka 23:46, 21 lip 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Wygląda na seslerię jesienną ale ona nie powinna teraz kwitnąć.
Czy to znaczy, że te miskanty będą wystawione na olxie?

Pszczółko raczej zasilą tyły - szpalerek miskantowy przy płocie i hortensjach
Madzenka 23:47, 21 lip 2015

Ola Leon, MAD, Kuba, konieczki, Łuki , Ewo007 , Oliwka, macham
Madzenka 23:48, 21 lip 2015

Asisko_2005 napisał(a)
Madzenka mam to samo, gdy juz po całym dniu dyndania między kochnią, a salonem siądę z herbatką na tarasie to zaraz widzę.

jakiś chwast do wyrwania, ktorego z poziomu osoby stojącej nie widać,śierść psa, ktora się gdzies na trawie zaczepiła, rozgrzebana korę przez psa, etc.Wszystko to powoduje, ze musze doope unieść i natychmiast to poprawic.

M stale mnie strofuje, posiedż mowi, nie lataj
agam 23:48, 21 lip 2015

Madzenka napisał(a)
Gdy siądę na ławce od razu :
- widze krzywe pnie grabów, czy jest szansa ze z wiekiem zrobią sie proste?
- widze gałęzie do obcięcia Ale mam lenia,
- widze tyczki bambusowe, ktore juz raz wyciągałam a potem jeszcze szybciej po wichurze wtykałam bo graby na podjeżdzie leżały....
- widze jednego chorego graba, ktorego juz dwa razy w tym miejscu wykoapałam....
- widze znow chwasty w kostce granitowej......

To lepiej obchodź tą ławkę z daleka. Idealnie masz, Perfekcyjna Pani Buszu Kontrolowanego .
Madzenka 23:49, 21 lip 2015

dorciabe napisał(a)

No właśnie ja też na oko, ale moje oko jakieś mniejsze bo strasznie nadziubdziałam nie wiem czy takie duże jak twoje urosną, ale i tak czeka mnie rozsadzanie

Ja sie ich dopiero ucze, też mysłam że sa mniejsze. A tak w ogóle to świetna trawka z tej sesleri!

Mrugać okiem
Malgosik 23:53, 21 lip 2015

Ja zostawiłabym te klocki na jednej wysokości.
A to dlatego, że dużo się dzieje na rabacie, też na różnych wysokościach i nie będzie efektu ciekawego tylko zamieszanie.
Wydaje mi się, że kostki na kilku wysokościach wyglądałyby fajnie w bardziej jednorodnym otoczeniu, bo to jest urozmaicone.

Ale mogę się mylić, bo nie widać rabaty bardziej od góry.
Madzenka 23:56, 21 lip 2015

tusiawka napisał(a)
Nadrabiania miałam sporo, ale się opłacało, ogród jak zwykle zachwyca.
Dobrze, że pokazałaś tak radykalne obcinanie okrywowych róż.
Mnie też to czeka za jakiś tydzień, bo strasznie wybujałe są. Zastanawiałam się czy mogę je ciachnąć.

Odnośnie kostrzewy ja mam taką, która nie kwitnie wcale. Niestety jest nn i nie mogę dokupić nowych za te które i wypadły.
Wiosną bardzo łatwo się ją czesze.

Tak tnę wyłacznie Fairy, bo jest bardzo ekspansywna i gesta. Aspirin rose mimo ze jest okrywowa tnę mniej radyklanie ale równiez ucinam całe kiście. Fairy tne tak ostro juz czwart rok i zakaźnym razem ponownie obficie kwitnie A wiosna to ja normalnie niemal przy ziemi wycinam. Moze w tym tkwi przyczyna ekspansywnośc?

Jak zidentyfikujesz kostrzewe to polecam sie Twej pamieci
Madzenka 23:59, 21 lip 2015

tusiawka napisał(a)
Mieliśmy posokowca, łagodny jak baranek, ale wzdłuż ogrodzenia latał jak szalony. Łapy zdzierał na kostce przed garażem jak hamował. Niestety ogród był mały i miejsca na wybieg brakowało. Poza tymi ścieżkami dookoła płotu i jedną tują, którą zawsze oznaczał, zniszczeń nie robił. Teraz mamy problem z labradorką sąsiadów. Dzisiaj zjadła nam opakowanie jedzenia dla rybek, tylko pokrywkę i rozsypqne resztki znalazłam.

Dlatego nie walczę z natura psa, musi biegać przy płocie, inaczej nie byłby psem. Ale tak jak Ensata nie mam problemów ze szkodami w ogrodzie ani w domu. Ale podobnie jak Gosia rowniez byłam w szkole z Tytusem. Dzieki temu wie kto jest przywodcą stada i dlaczego roslinek Pani nie nalezy ruszac..... To terytorium Pani, podobnie jak kanapa w salonie
Madzenka 00:00, 22 lip 2015

Malgosik napisał(a)
Ja zostawiłabym te klocki na jednej wysokości.
A to dlatego, że dużo się dzieje na rabacie, też na różnych wysokościach i nie będzie efektu ciekawego tylko zamieszanie.
Wydaje mi się, że kostki na kilku wysokościach wyglądałyby fajnie w bardziej jednorodnym otoczeniu, bo to jest urozmaicone.

Ale mogę się mylić, bo nie widać rabaty bardziej od góry.

Pewnie masz racje policzymy głosy. Jeszcze beda zmiany na rabacie ale dopiero jesienia