Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

dorciabe 18:50, 21 lip 2015

Madżen a ta sesleria chyba jesienna, to jak gęsto jest sadzona?
Moja jesienna teraz kwitnie, ma kłoski białostebrzyste
Madzenka 19:09, 21 lip 2015

Gdy siądę na ławce od razu :
- widze krzywe pnie grabów, czy jest szansa ze z wiekiem zrobią sie proste?
- widze gałęzie do obcięcia Ale mam lenia,
- widze tyczki bambusowe, ktore juz raz wyciągałam a potem jeszcze szybciej po wichurze wtykałam bo graby na podjeżdzie leżały....
- widze jednego chorego graba, ktorego juz dwa razy w tym miejscu wykoapałam....
- widze znow chwasty w kostce granitowej......
Madzenka 19:11, 21 lip 2015

dorciabe napisał(a)
Madżen a ta sesleria chyba jesienna, to jak gęsto jest sadzona?
Moja jesienna teraz kwitnie, ma kłoski białostebrzyste

Chyba zatem sienna, sadzona na OKO Litosci ja wszystko na OKo sadze, nic nie mierze. Jesli kupie 5 szt to na wybranym odcinku 5 sie musi zmieścic, jesli kupie 4 lub 6 to tez sie mieszczą

Ale mierzać na oko to chyba co 70 cm... Wczesnie dla wypenienia dziu był pod nia carex frosted curls, ktory został juz eksmitowany
Madzenka 19:21, 21 lip 2015

MirellaB napisał(a)
Madżenko piszesz i pokazujesz fotki obciętej róży, bo nie lubisz jak jedne przekwitają, a inne nie. Też mam taką różę i tą samą myśl. Tylko, że ja te przekwitnięte kwiatki z tych kwiatostanów wycinam - robota głupiego, ale jakoś żal mi ściąć wszystko.

Wiele razy oglądam Twoje kule czy to bukszpany czy trzmieliny na pniu. Nie zliczę ile razy oglądam fotorelację z cięcia w kule - jestem pilną uczennicą, ale nie wiem mi Madżenko tak nie wychodzi, nie wychodzi mi kula tylko coś prawie okrągłego.
Widziałam Twój szablon do cięcia z Tchibo, też chciałam taki kupić, ale już od długiego czasu nie mają. Poszukałam gdzieś inne szablony, ale jak dla mnie to trochę drogie od 120,00 zł zależy jaki rozmiar. No nic chyba jednak będę musiała kosztem zakupu nowych roślin zakupić taki szablon.

Moje róży obcięte, podsypane nawozem zaczynają puszczać pędy i zakwitają ponownie

Tytus jest ekstra. Czy on aby na pewno czeka, aż roślinka wyrośnie czy może jednak patrzy gdzie by tu podkop zrobić. Mój Abi rano wykopał dwa Red Barony, a Dako je pogryzł. Jak była moja suczka Biga (z Bigą na zdjęciu) to nigdy takich strat w ogrodzie nie czyniła. Ale cóż kocham te moje biedne skrzywdzone przygarnięte sierotki i wszystko im wybaczam

Gdy miałam 15 róz to ciełam je kwiatek za kwiatkiem. Nadal przepisowo tnę szlachetne austinki, francuski , dunki, nad pierwszym listkiem, pod katem ostrym sekatorem, ale okrywowe rosna jak chwast i tu nie mam ani czasu na ceregiele ani skrupułów ze tak obcesowo je traktuje.fairy rosna jak chwast, zatem ciete sa obcesowo

Co do kulek, gdy sa juz dojrzałe to jakos nie ma wiekszych problemow z poprawkami. Bez obaw nawet krzywe ciecie mozesz skorygować. Zatem nie zrażaj sie, trenuj i czasami przymknij oko na niedoskonałości i ich nie pokazuj na zdjeciach
Wg mnie formy za 120 zł to za duzy wydatek, zwłaszcza ze jak znam zycie to kazda kula ma inny rozmiar....popytaj na forum, moze ktos ci pożyczy szablony? Moje sa aktualnie wypożyczone

A piesa to inna historia. Moj ma specjalny wybieg (miedzy płotem a gabionami) aby nie niszczył roslin, mogł obserować droge (nie nudzi sie). Dodatkow kazdy pies jesli sie nudzi w ogordzie to kopie.... Moj jest w ogrodzie wyłacznie ze mna, mam go na oku i nigdy nic nie wygryzł ani nie wykopał. Zatem jesli pies przebywa długo w ogrodzie wg psich psychologów bedzie wyrządzał szkody. Jesli długi godzinny spacer poza ogrodem nie pomaga to trzeba poszukac porady specjalisty.
Moja pierwsza suczka gdy była szczeniakiem wygryzała wszystko, ale pilnowałem ja i oduczyła sie tego. Dostawała patyka, zabawkę, a nawet doniczke platikową do zabawy, byleby nie grzebała w ogrodzie. Troche to trawało ale oduczyła sie.
Madzenka 19:28, 21 lip 2015

siakowa napisał(a)

Marzena 30-ty raz pod rząd oglądam te zdjęcia!!!!! Co za pnącze masz na płocie?

Na gabionie jest najzwyklejszy bluszcz..... Na poczatku miał drobniutkie listki i był wątły ale po 3 latach jest w pełni zimozielony i ma iweeeelkie liscie. Przyjedź obetnę ci kawałki na sadzonki. Moje na razie wetknięte prosto do gruntu uschły...
Madzenka 19:31, 21 lip 2015

nawigatorka napisał(a)
A pamiętam jak do niedawna nie chciałaś pokazywać tych grabów w podjeździe a już mają taką masę.piękne.zauważyłam ze one przynajmniej i mnie dopiero po dobrym roku przyspieszają.

A jeszcze dopytam jak juz o grabach kiedy będziesz ostatni raz cięła żywopłot? I jeszcze-ja sadziłam swoi dwa lata temu, sadzonki kopanie takie 40 cm. Po kilku cieciach teraz zaczynają szybciej rosnąć i mają miejscami juz z metr szerokości a wysokości mniej.czy myślisz,że jeśli podatne je mocno z boku a góra trochę to zmotywujesz go do rosniecia w górę?

W tym roku graby wyjątków szyko rosna, czeka manie juz trzecie cięcie za tem chyba jeszcze pod koniec sierpnia je orzytnę aby mnie zima nie drażniły. Gdy je teraz utnę bardzo radyklanie a taki mam plan moze sie okazać ze cie ie sierpniowe bedzie zbyteczne

Masz 100% racji gdy graby juz sie porzadnie ukorzenia to rosna bardzo szybko a w tym roku dostały nawoz wiosna to szaleją potwory. Ro temu ich nie nawoziłam to nie szlaleją tak bardzo...
Madzenka 19:31, 21 lip 2015

Imiennie pomacham potem, bo M mnie ciągnie do ogrodu!
Asisko_2005 19:32, 21 lip 2015

Madzenka mam to samo, gdy juz po całym dniu dyndania między kochnią, a salonem siądę z herbatką na tarasie to zaraz widzę.

jakiś chwast do wyrwania, ktorego z poziomu osoby stojącej nie widać,śierść psa, ktora się gdzies na trawie zaczepiła, rozgrzebana korę przez psa, etc.Wszystko to powoduje, ze musze doope unieść i natychmiast to poprawic.
ewa004 19:39, 21 lip 2015

Asisko_2005 napisał(a)
Madzenka mam to samo, gdy juz po całym dniu dyndania między kochnią, a salonem siądę z herbatką na tarasie to zaraz widzę.

jakiś chwast do wyrwania, ktorego z poziomu osoby stojącej nie widać,śierść psa, ktora się gdzies na trawie zaczepiła, rozgrzebana korę przez psa, etc.Wszystko to powoduje, ze musze doope unieść i natychmiast to poprawic.

Ale to chyba zboczenie które mamy wszyscy
dorciabe 19:46, 21 lip 2015

Madzenka napisał(a)

Chyba zatem sienna, sadzona na OKO Litosci ja wszystko na OKo sadze, nic nie mierze. Jesli kupie 5 szt to na wybranym odcinku 5 sie musi zmieścic, jesli kupie 4 lub 6 to tez sie mieszczą

Ale mierzać na oko to chyba co 70 cm... Wczesnie dla wypenienia dziu był pod nia carex frosted curls, ktory został juz eksmitowany

No właśnie ja też na oko, ale moje oko jakieś mniejsze bo strasznie nadziubdziałam nie wiem czy takie duże jak twoje urosną, ale i tak czeka mnie rozsadzanie