Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna » Edycja postu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Gardenarium 11:57, 16 wrz 2015

Monika76 napisał(a)
Madżenko podpowiedz mi co mam zrobić z moimi hortensjami ogrodowymi aby kwitły tak jak u Ciebie a nie miały masę liści i zero kwiata. Czy je jakoś osłaniasz? Podpowiedz proszę.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Gatunki hortensji poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

Instagram Ogrodowiska
Malgosik 12:07, 16 wrz 2015

ja jeszcze dodam, że w najcieplejszych rejonach te hortensje nie przemarzają, ale tylko w ciepłych, zacisznych zaułkach, gdzie ściany oddają ciepło
tak u nas obserwuję
tam gdzie wiatr wieje to i odczuwalny mróz jest większy - nie będzie kwitnienia
mam 3 sztuki, 2 kwitną, a trzecia, pierwsza w rzędzie, na którą wiatr wpada, nie kwitnie w tym roku
Piotr_ 13:18, 16 wrz 2015

Jak zawsze podziwiam twój ogród jest cudny i taki ułożony
Sam w sobie jest tajemniczy i magiczny zakochałem się w nim
Milka 17:51, 16 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Jest tylko jedno ale... Lawenda całkowicie oddalona od zraszaczy tez pada.....Wiec pewnie gleba
Miłego letniego dnia wszystkim zyczę

A ja myślę, że to taki rok. U mnie lawenda 16 lat, to samo miejsce, wszystko identycznie robię i to pierwszy rok, gdy jakas bida jest, myślę, że jak oś nam się odbudują do listopada, też moje wyglądają okropnie, poza sadzonkami robionymi rok temu, ale one malutkie.
Milka 17:53, 16 wrz 2015

Madzenka napisał(a)

Bede w Wojsławicach bo zamierzam sie zatrawkować !

Może i ja się wybiorę, ale ja tylko po zawilce albo jakis rarytas trawkowy
kasia_w 21:01, 16 wrz 2015

Że ogród Marzeny jest piekny wiedzą wszyscy, którzy tu bywają. To powiem Wam jeszcze że rośliny osiągają w nim rozmiary jak z lasów deszczownych Amazonii . Niezapomniane wrażenie Dobrze mieszkać w jednej wsi
ren133 22:25, 16 wrz 2015

Marzenko
Mogłabyś pokazać swojego miscanta adagio? plisss
lojalna_ 10:22, 17 wrz 2015

Marzenko widzialam Alana w ogrodzie do kwadratu, czy jak ja mam slonce do 14 tej a potem juz ciem czy takie stanowisko nadaje sie dla rozy ?
Kuba 10:52, 17 wrz 2015

To Wy z Kasią z jednej wsi? Ja bym codziennie przybiegała cukier pożyczyć żeby się napatrzeć
10:57, 17 wrz 2015
kasia_w napisał(a)
Że ogród Marzeny jest piekny wiedzą wszyscy, którzy tu bywają. To powiem Wam jeszcze że rośliny osiągają w nim rozmiary jak z lasów deszczownych Amazonii . Niezapomniane wrażenie Dobrze mieszkać w jednej wsi

ooo z jednej wsi?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies