Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród » Edycja postu

Prawie - jak ogród

MirellaB 17:17, 06 mar 2016

U Iwonki przeczytałam, że stipa na schodach ma zielone źdźbła - przetrwała zimę? To by był numer
MirellaB 17:21, 06 mar 2016

szemusia napisał(a)
Z raportu ogrodowego:
- pocięłam wczoraj hortensje, bardzo nisko za radą Bożenki z Hortensjady, patyczki wetknęłam w ziemię - moze coś wyrośnie,
- przycięłam część miskantów,
- trochę poplewiłam, ale chwastów zatrzęsienie

Co robicie z kostrzewą siną? Wygląda okropnie, część sucha, ale widać, że już odbijają nowe źdźbła. Przyciąć?

To sporo zrobiłaś

Ja nie wiem czy moje młode hortki posadzone latem ubiegłego roku też tak nisko ciąć?
Kacha123 17:26, 06 mar 2016

U mnie przeżyły siewki w żwirku na macie i co teraz z nimi zrobić? Boję się wytargać z maty, że nie przeżyją, na macie raczej też nie. Chodzi mi po głowie wycięcie ich z matą
Asiuniaa 18:00, 06 mar 2016

szemusia napisał(a)

Asia, na pewno będzie to ładne połaczenie. Kiedyś też miałam rubrum, w zeszłym roku pojawiły się u nas dopiero w sierpniu, trochę już późno i odpuściłam sobie.

Też się obawiam, że będę miała problem żeby dostać rubrum . Muszę jakiś plan awaryjny wymyśleć do donic.

A hortensje już pocięłaś. Ja się obawiam jeszcze mrozu. Nic narazie nie ruszam na rabatach. Tylko porządkowe prace.
szemusia 22:04, 06 mar 2016

MirellaB napisał(a)
U Iwonki przeczytałam, że stipa na schodach ma zielone źdźbła - przetrwała zimę? To by był numer

Pewna na 100% nie jestem, ale wygląda na żywą... Potrzebowałam doniczek na stokrotki i chciałam te sucholce wyrzucić już, a tu niespodzianka. Na razie przerzuciłam do starych osłonek i przycięłam. ZObaczymy, czy odrośnie
szemusia 22:09, 06 mar 2016

MirellaB napisał(a)

To sporo zrobiłaś

Ja nie wiem czy moje młode hortki posadzone latem ubiegłego roku też tak nisko ciąć?

Z tego, co pisze Bożenka (wątek - Hortensjada), to właśnie przy młodych hortkach tak ważne jest niskie cięcie, by się rozkrzewiły już na dole. Wtedy w późniejszych latach przy systematycznym cięciu tworzą ładny krzak. Ale ja specjalistką nie jestem, warto zajrzeć do Bożenki.
Ja swoje hortki przycięłam bardzo nisko, za 1, 2 oczkiem. I faktycznie zauważyłam, że zaczynają się wypiętrzać, tak jakby idą w górę. Więc myślę, że lepiej nisko przyciąć, by zachować pokrój.
szemusia 22:10, 06 mar 2016

Kacha123 napisał(a)
U mnie przeżyły siewki w żwirku na macie i co teraz z nimi zrobić? Boję się wytargać z maty, że nie przeżyją, na macie raczej też nie. Chodzi mi po głowie wycięcie ich z matą

Kaisa, byłabyś pionierem na O. - stipy z matą jako podłozem
szemusia 22:13, 06 mar 2016

Asiuniaa napisał(a)

Też się obawiam, że będę miała problem żeby dostać rubrum . Muszę jakiś plan awaryjny wymyśleć do donic.

A hortensje już pocięłaś. Ja się obawiam jeszcze mrozu. Nic narazie nie ruszam na rabatach. Tylko porządkowe prace.

Ale za to udało mi się dopaść wertigo. Więc coś na pewno się znajdzie

Hortki pocięłam - w sobotę było tak pięknie u nas, ze aż mnie te roślinki wołały Mam nadzieję, ze nie będę żałować...
Asiuniaa 21:44, 07 mar 2016

szemusia napisał(a)

Ale za to udało mi się dopaść wertigo. Więc coś na pewno się znajdzie

Hortki pocięłam - w sobotę było tak pięknie u nas, ze aż mnie te roślinki wołały Mam nadzieję, ze nie będę żałować...

Muszę poczytać o takim cięciu. W ub. Roku cięłam za 3-4 oczkiem.
Dorota123 22:43, 07 mar 2016

szemusia napisał(a)
Z raportu ogrodowego:
- pocięłam wczoraj hortensje, bardzo nisko za radą Bożenki z Hortensjady, patyczki wetknęłam w ziemię - moze coś wyrośnie,
- przycięłam część miskantów,
- trochę poplewiłam, ale chwastów zatrzęsienie

Co robicie z kostrzewą siną? Wygląda okropnie, część sucha, ale widać, że już odbijają nowe źdźbła. Przyciąć?

Widzę, że nie tylko ja zabrałam się za pielenie ogródka, aż się boję co pomyśli sobie o mnie moja nowa młoda sąsiadka, bo jej teściowa nigdy nie robiła żadnych zbędnych komentarzy. Też skorygowałam za radą Bożenki moją wanilkę, a limki przycięłam za pierwszym oczkiem. Kostrzewę przycinam nożem, łapię za czuprynę i ciach.
Ładna dekoracja ze stipy na schodach, moje w doniczkach nie były takie efektowne, ale myślę, że tu raczej o ilość też chodzi.