Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród » Edycja postu

Prawie - jak ogród

Iwk4 19:59, 12 paź 2017

Chyba mam jakiś zastój myślowy. Tuje już nie. Miskanty tak.
A moze w plecy derenie? Tylko zimą bezlistne.
Gdyby jednak pomiędzy brzozy dac trawy, to trawy zimą przyslonia widok, a wiosną, jak zetniesz, derenie juz listki będą miały.
i czosnki pomiędzy
szemusia 20:18, 12 paź 2017

Ha, dereń już tam rośnie Miałam go przesadzać, ale pięknie się przebarwił i na razie jest Moze dam go bardziej w róg? A wzdłuż płotu i w plecach brzóz trawy? ZImą też przecież będą...
Właśnie nie chciałam dosadzać już iglaków, też mi nie grały juz tam. Ale boję się też przekombinować z gatunkami. Mam już dużo traw na rabatach, więc moze one by dobrze połączyły całość...
marba 20:23, 12 paź 2017

szemusia napisał(a)

Zaczynam poszukiwania Doorenbosów
Doczytałam już u Ciebie, że przeżyją bez nawadniania. Gorzej będzie pewnie z roślinkami pod, ale mam nadzieję, ze jakieś "trawska" dadzą radę

Przyszły roślinki z Twojej (tzn. namiary od Ciebie) szkółki. Zamówiłam hacone, carex the beatels i ciemnego rozchodnika. Roślinki przyszły ładne, porządnie zapakowane. Carex trochę mały, ale bardzo mocno rozkrzewiony, ledwo mieścił się w doniczce. Chciałam go przesadzić do większej doniczki, ale ostatecznie podzieliłam na kilka mniejszych - wiem, późno na dzielenie, ale przechowam sadzonki w garażu i mam nadzieję, że przeżyją. Na wiosnę będzie jak znalaz

Beatko, cieszę się, że jesteś zadowolona z zakupów. Jesienne rośliny są zazwyczaj większe i dorodniejsze, niż te zamawiane wiosną, bo przez lato zawsze trochę urosły, a po zimie niektóre sadzonki wyglądają marnie, albo całkiem pod ziemią, np byliny. Może ten Carex zdąży jeszcze się przyjąć, podobno październik ma być ciepły.
szemusia 20:25, 12 paź 2017

Ja nawet słyszałam, że ta zima wcale nie musi być taka mroźna, jak straszą
Też wolę kupować jesienią, niż wiosną niewyrośnięte kikuty
Dorota123 22:42, 12 paź 2017

szemusia napisał(a)

Dorotko, a nie pokładają CI się później te czosnki, jak tak płytko sadzisz? No, chyba, ze masz mega wysoką doniczkę. Mam zanotowane, z porad Toszki, że cebule powinny być na głębokości min. 20 cm. Jak wrzucę czosnki do doniczki, to do końca doniczki mam ok 10 cm. Więc zakopywałam je jeszcze tak z 20 cm pod ziemią. I stąd problem z wykopaniem. A może niepotrzebnie tak sobie komplikuję?
Świetny patent z posadzeniem do doniczki jeszcze czegoś Lilii nie mam, ale coś wykombinuje
Jutro zrobię zdjęcie doniczki w jakich zakopuję czosnki i tulipany, oraz miejsce zakopania w ziemi. Czosnki mam kilka lat, ładnie mi się rozmnożyły i co roku kwitły. Pierwszy raz sadziłam pod koniec listopada, bo kupowałam jak zaczęły się obniżki cen i też na drugi rok ładnie kwitły. Wcale nie zakopuję ich tak głęboko.
szemusia 18:47, 13 paź 2017

Czyli faktycznie sobie niepotrzebnie utrudniam...
Chwilowo jeszcze doniczki nie zakopane - czasu brak i raczej nie zapowiada się, ze w najbliższych dniach to zrobię... Zatem skorzystam z uwag i zakopię płyciej
szemusia 19:26, 13 paź 2017

Jesiennie...

Miłorzębowe słoneczka

szemusia 19:32, 13 paź 2017

Limki ślicznie się przebarwiły...

Choć tu widać jak nierówno zakwitły - dwie sztuki jeszcze bielutkie.

A tu w tle hotensje Magical Moonlight. Mam je trzeci rok i w tym wyjątkowo zawiodły - własciwie ciągle leżą, teraz już brązowe, raczej straszą niż zachwycają. Jednak limki są niezawodne. Mimo ulewnych deszczy, wichur i wszelkich okoliczności niesprzyjających nadal stoją na baczność
szemusia 19:35, 13 paź 2017

Dereń też nabrał kolorów

I mega kwiatostany miskantów Grosse Fontain.
olga80 20:11, 13 paź 2017

Chodzę po różnych wątkach i podziwiam miłorzęby.U Ciebie też śliczny muszę sobie sprawić do ogrodu takie słoneczko. Piękne jesienne kadry pokazujesz