Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli » Edycja postu

Ogród Mirelli

Gosiniak 13:20, 09 cze 2015

Doczytałam, że ma być tam żwirek w takim razie czarna trawka może zostać i do tego hakone tak jak pisałyście z dziewczynami wcześniej. Ale zdaje mi się zę hakone nepiej z bordową zurawką by wyglądała, bardziej żywo, ale to już od Ciebie zależy jaki efekt chcesz uzyskać. Berberysów do żwiru bym nie dawała- myślałam że tam kora będzie.
MirellaB 14:56, 09 cze 2015

Agatek napisał(a)
Piękna ta róża

Dziękuję Faktycznie ładnie rośnie, a to jej pierwszy sezon
MirellaB 14:57, 09 cze 2015

Warmia napisał(a)
Tę różę to z daleka widać. Jest piękna.

I jeszcze ładnie pachnie
MirellaB 15:10, 09 cze 2015

Gosiniak napisał(a)

Do bordowych żurawek nie dawałabym czarnej trawki, ja wogóle nie dawałabym tej trawki, chyba że w żwirku, wtedy ją widać, w innych przypadku cięzko w korze będzie ją zauważyć. Ja wiem że Danusia tak miała, ale ona ma gęsto bardzo obsadzone, żeby uzyskać taki efekt musiałabyś kupić bardzo dużo roślin. Na twoim miejscu zdecydowałabym się na ciemne żurawki plus jasne trawki np. hakone macra Aureola- u mnie w słońcu dają radę bez problemu, lub zestaw z kontrastowymi niskimi berberysami- bagatelle lub admiration z tiny gold lub innną żółtą, można też wykorzystac trzmielinę. A może zupełnie co innego- np. wrzosowisko- tam też są żółte odmiany wrzośćców. Pomyśl

Gosiu jak super, że częściej mnie odwiedzasz, a tak myślałam ehhhhh Gosia dopiero za dwa tygodnie zajrzy na ogrodowisko, a tu takie miłe zaskoczenie

Wracając do rabaty to już wyjaśnione, że jasne żurawki tam nie dadzą rady i Ty to potwierdzasz
Czyli reasumując:
1. Padła propozycja ciemnych żurawek i hakone. Myślę, że to ładne zestawienie tylko, że hakone nie jest zimozielonaA bym chciała coś efektownego cały rok. Mimo tego to zestawienie biorę pod uwagę.

2. To co proponujesz to ciemne żurawki z żółtymi berberysami, albo czerwone berberysy z żółtą trawą? Dobrze zrozumiałam?

Wrzosów, wrzośców i trzmieliny raczej bym tam nie chciała dawać,bo mam osobną rabatę z nimi.
MirellaB 15:16, 09 cze 2015

Gosiniak napisał(a)
Doczytałam, że ma być tam żwirek w takim razie czarna trawka może zostać i do tego hakone tak jak pisałyście z dziewczynami wcześniej. Ale zdaje mi się zę hakone nepiej z bordową zurawką by wyglądała, bardziej żywo, ale to już od Ciebie zależy jaki efekt chcesz uzyskać. Berberysów do żwiru bym nie dawała- myślałam że tam kora będzie.

Gosiu wszystkie rabaty u mnie żwirowe.

Czyli może tak: hakone i czarna trawa lub hakone z bordową żurawką.
A co by powinno być pod kulkami hakone czy żurawki?

Gosiu, a zamiast hakone jakie inne trawy byś poleciła zimozielone o soczystym kolorze?
Borbetka 15:55, 09 cze 2015

Mirelko, a carex Evergold zamiast Hakone? Zimą fajnie wygląda. Przyjrzę się tej Twojej rabacie za niedługo. Nie ma mnie często, bo nie ogarniam już . A najbardziej buszu w swoim ogrodzie. Takiej wiosny nie pamiętam, bo starałam się ciąg bardzo wcześnie. W tym roku noga złamana była i przesiedziałam patrząc w okno.
szemusia 16:13, 09 cze 2015

Ja też stawiałabym na evergoldy. Mam kilka sztuk i faktycznie zimą piękie zdobią ogród. Oczywiście, jak spadnie śnieg, to i tak wszystko zakryje, ale u nas ostatnio śnieg to towar deficytowy, więc warto wsadzić coś zimozielonego.
MirellaB 17:12, 09 cze 2015

MONIKO I BEATKO - wygooglowałam tą trawę i jaka ona jest żółta czy zielona, bo na zdjęciach i w opisach raz żółta raz zielona?

Kolejne pytanie czy ona w zestawieniu z ciemnymi żurawkami czy lepiej z czarną trawą by wyglądała?

MirellaB 17:29, 09 cze 2015

A dzisiaj jeden z moich psów Dako na moich oczach zeżarł jedyny kwiat piwoni różowej na młodym krzaku Ehhhhh te moje psy
Bogdzia 17:55, 09 cze 2015

Ślicznosci ta zółta róża.Pozdrówka.