Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli » Edycja postu

Ogród Mirelli

roma2 20:14, 03 mar 2015

Kwiatki na oczekiwanie wiosny piękne. Napisz coś o pieskowych planach. Bom ciekawa bardzo.
szemusia 22:19, 03 mar 2015

MirellaB napisał(a)

Iwonko najpierw chcę kupić wrzośce na rabatę wrzosową. Teraz będzie sezon na wrzośce więc będę widziała jak kwitną. Resztę tej rabaty będę obsadzała jesienią jak będą wrzosy.
Następnie w całości robię rabatę z hortensjami tą przy wykuszu.
Kolejna to rabata dwupoziomowa przy garażu (ta na której obecnie są kamienie).
Oprócz rabat wertykulacja trawnika i rozłożenie trawy na drugiej połowie ogrodu.
Muszę to zrobić w tym sezonie.
Natomiast w przyszłym roku to będzie dla mnie wyzwanie. Duża rabata ta która jest wytyczona i duża rabata z drugiej strony domu jeszcze nie wytyczona. Ale będzie się działo ☺.

No, no, plany ambitne...
Rozumiem, że trawa z rolki?
Iwk4 01:05, 05 mar 2015

Ty też dziś odpoczywałaś ?
MirellaB 07:34, 05 mar 2015

Matylda napisał(a)
Witaj, wpadłam również na Twoją stronkę. Ciekawa jestem jak zagospodarujesz swoje rabaty. Ja niestety nic nie umie doradzić, bo jak widziałaś jestem również na początku nauki. A Ty co planujesz w tym sezonie? Pozdrawiam.

Ja też się uczę i korzystam z doświadczenia i podpowiedzi innych. Na początek rabata z hortensjami. Czekam, aż otworzą szkółki ☺
MirellaB 07:37, 05 mar 2015

szemusia napisał(a)

No, no, plany ambitne...
Rozumiem, że trawa z rolki?

Tak trawa z rolki, mniej z nią pracy ☺
MirellaB 08:18, 05 mar 2015

Iwk4 napisał(a)
Ty też dziś odpoczywałaś ?

Iwonko ja jestem z tych co nie odpoczywają, zawsze coś sobie wynajdę do pracy. Po Ogrodowisku chodziłam i podglądałam ☺.
Chciałam przesadzać liliowce, ale pogoda taka deszczowa.
Madzenka 19:15, 05 mar 2015

Z czego planujesz te kule na pniu?
Miskanty zasłonią Ci okno więc to nie jest dobry pomysł. Byłas u Any Art i widziałaś jej szpaler hortensji pod domem?
Doradzilabyś raczej rozplenice np hammeln , moundry, medium boy, ktore nie będą wyższe niż 0,8-1 M. W nogi możesz wsadzić naprzemiennie kule bukszpanowe , cisowe (juz nie na pniu) i inne niskie trawki np carex frosted curls, amazon mist, ice dance, montana, beatles , evergold.

Wykuszy zdecydowanie coś wysokiego o wąskim pokroju: buk rohan obelisk, ambrowiec slender shilouette , grujecznik, buk dawyck gold.
MirellaB 20:32, 05 mar 2015

Madżenko dziękuję za odwiedziny mojego wątku. O taką wysokość traw mi chodziło, tylko te trawy są raczej rozłożyste, a u mnie nie ma, aż tyle miejsca więc powinna być trawa strzelista.
Kule bukszpanowe się nie zmieszczą.
Wykusz coś o wąskim pokroju, to rozumię, że miejsce załamania wykuszu i zamiast na pniu?
Z czego kule na pniu to nie wiem, zobaczę co będą mieli w szkółkach, a co Ty byś radziła? Coś co ładnie się prezentuje i nie choruje, może kule cisowe?
Przeglądam i chyba by pasował ambrowiec lub buk, tylko by musiała być jakaś cieńka odmiana, albo bym musiała ciąć strzeliście.
szemusia 22:19, 05 mar 2015

Widzę Mirella, ze planowanie na całego u Ciebie
Ja chwilowo innymi pracami zajęta, ale od poniedziałku - kierunek ogród
roma2 14:58, 06 mar 2015

Cześć. Napisałam wczoraj u siebie zamiast u Ciebie. Zajrzyj. Pa. Tak szybko, bo w pracy jestem