Tak dokładnie szerzej posadź, Danusia pisała na poprzedniej stronie co 60 cm, ale 70 też jak najbardziej ok
A nie chcesz posadzić coś innego zamiast szałwii? Bo razem z lawendą ja je szasem traktuję jako zamienniki (chyba, że Ci zależy na dwóch odcieniach niebieskiego). Kocimiętka wydaje mi się że jest dłużej dekoracyjna, choć w tym roku moja szałwia też daje radę. Chyba, że szałwia w białym lub różowym kolorze?
Nie pamiętam jak jest z przywrotnikiem, ale szałwia dość późno rusza, tylko kocimiętka wcześnie, więc weź też pod uwagę, jak to jest na froncie domu, że ta rabata może nie być atrakcyjna wczesną wiosną. Chyba, że podratujesz się cebulowymi.
Zastanawiam się czy jakiś niski liliowiec nie wyglądałby dobrze w tym zestawieniu, a na pewno rozchodnik okazały byłby ok. Można by dodać gdzieniegdzie też jakieś irysy...
Ale generalnie to wybrać musisz 3-4 gatunki plus cebule lub coś na wiosnę i ograniczoną paletę barw.
Chyba ,,spamujemy" wątek kocimiętki poradami projektowymi?

Myślę, że pozostałe pytania nie związanie z kocimiętką warto przedyskutować już w odpowiednim wątku ("Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat")
MIKRO ogród 1.0