Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

siakowa 13:56, 02 cze 2016

nawigatorka napisał(a)
dawaj zniese jak mawiaja filozofowie
zaraz Ci szepne do uszka
nawigatorka 14:00, 02 cze 2016

Makao_J napisał(a)

Orliki z nasion nie powtarzają kwiatów z rośliny macierzystej. Przynajmniej te o pełnych kwiatach. Więc lepiej kupić sadzonkę.
U nas mieli białe i fioletowe po 4 szt.
co 4 sztuki czy 4 zl?
Bo jak zl to faktycznie dobra cena.
A dlaczego jesli ktos ma jedna odmiane to sieje mu sie ona po calym ogrodzie? Czy to dotyczy tylko tych pierwotnych odmian?
nawigatorka 14:01, 02 cze 2016

siakowa napisał(a)
zaraz Ci szepne do uszka
nadstawilam
Makao_J 15:02, 02 cze 2016

nawigatorka napisał(a)
co 4 sztuki czy 4 zl?
Bo jak zl to faktycznie dobra cena.
A dlaczego jesli ktos ma jedna odmiane to sieje mu sie ona po calym ogrodzie? Czy to dotyczy tylko tych pierwotnych odmian?

Po 4 szt każdego. Co do ceny to nie pamiętam ale coś koło 10 zł. Drogie nie były.

One się rozsiewają tylko że jeśli nawet się uda to wygląda już jak pierwotna odmiana. Nie powtarzają cech rośliny macierzystej. Te odmiany o pełnych kwiatach są specjalnie hodowane i ich nie da się rozmnożyć z nasion.

Tak mi tłumaczono w szkółce.
Pszczelarnia 15:17, 02 cze 2016

Asia, z czego powinien być żagiel ogrodowy, tzn. tarasowy? Z płótna czy jakieś inne materiały? Nie wiem, jak ogarnąć ten temat (nadal nie wiem a już trzeba).

Wie ktoś?

I jak to zwymiarować? Tylko nad stołem i krzesłami a reszta to mogą być linki do drzew, czy iść po całości dookoła i nie zostawiać dużo linek?
Luki 15:22, 02 cze 2016

Nie zgodzę się z tym, że pełne orliki tracą swoje cechy jako nowe siewki, niektóre owszem, ale nie wszystkie. Ja pod fioletowym miałem i siewki o pełnych kwiatach i takich mniej pełnych
Siewek u mnie na razie brak (chociaż w krzaki musiałbym zajrzeć) ale nasiona fioletowych wpadających w atramentowy kolor i takich fioletowych z delikatnym białym paseczkiem w środku będę miał mnóstwo
Makao_J 15:33, 02 cze 2016

Ja mam u siebie te o pełnych kwiatach ciemno fioletowe i ciemno różowe od 5 lat i nigdy nie powtórzyły cech rośliny macierzystej. Więc byłam skłonna zgodzić się z tym co mówili w szkółce.
Poza tym artykuły w necie zwykle tę tezę potwierdzały.
Luki 16:01, 02 cze 2016

Aniu u mnie ładnie powtórzyły siewki cechy pełnych kwiatów, a jak się krzyżują same to też czasem ciekawe siewki o pełnych kwiatach wychodzą. Chyba nie ma reguły i zależy jaki przyroda ma kaprys
Makao_J 16:05, 02 cze 2016

Bardzo możliwe. Ja zaczęłam nawet sądzić że od kiedy posadziłam orliki to w moim ogrodzie pokazało się jaskółcze ziele a kiedyś go nie było.
Liście mają identyczne tylko kwiaty inne. I z roku na rok ma go coraz więcej.
nawigatorka 18:12, 02 cze 2016

Makao_J napisał(a)

Po 4 szt każdego. Co do ceny to nie pamiętam ale coś koło 10 zł. Drogie nie były.

One się rozsiewają tylko że jeśli nawet się uda to wygląda już jak pierwotna odmiana. Nie powtarzają cech rośliny macierzystej. Te odmiany o pełnych kwiatach są specjalnie hodowane i ich nie da się rozmnożyć z nasion.

Tak mi tłumaczono w szkółce.
ja dzis kupilam.metrowe hortki za.7 zl musze upolowac zatem sadzonki od kogos kto je ma.dzieki