u nas już ciemierniki w lidlu nie ma. Ale obe wlasnie maja takie liscie sztywne bardzo. Możesz trochę ich kupić ale tez Rozejrzec się za siewkami. ja mam mam i duze sadzonki i trochę pozyskanych z siewu bo one bardzo mocno się siej. Nie wiem tylko dlaczego ale chyba z braku slonca moje maja pełno pąków u nasady ale kwitnie tylko kilka a ich kwiaty pokładają się trochę. Może jeszcze przyjdzie ich czas.
Tylko dużo miejsca zostaw na hakone- 60 cm napewno, bo i większa będzie kiedyś. I na ciemierniki tez niemało, żeby ich nie 'zjadła' hakone.
A w Lidlu nie sprzedają ciemierników białych( nie wiem napewno, na fejsbuku widziałam czyjeś zdobycze)?- ja trochę wolę wschodnie, bo są wg mnie bardziej niezawodne, mniej chorują na te czarne plamy grzybowe, więc liście zdobią ich bardziej, choć kwitną później, już wiosną, za to b. długo.
Moje wschodnie w kwietniu i potem w maju ( kwiatną od marca, moje są akurat dość ciemne)
Kiedys robiłam relację ale znależć nie mogę. Luki tez robił.
Stipe sieje na ziemie bez przykrywania jej. jedynie lekko ugniatam ręką, zraszam przykrywam przejrzystym wieczkiem i czekam. gdy wykiełkuje i zaczyna się rozdwajać to czeka Cie najtrudniejszy moment. każdą roślinkę ewentualnie dwie sadzisz do osobnej doniczki i tam już sobie rośnie bez przykrycia. ale z podlewaniem oczywiście i czeka na cieplejsze czasy