Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

jolanka 20:11, 18 mar 2018

Zaczynam się zastanawiać nad kompostownikiem: eM nie chce przekładać, ja nie daję fizycznie rady Pewnie będę zakopywała w dołki i na tym sadziła
Makao_J 09:44, 19 mar 2018

nawigatorka napisał(a)
a ja Myslalm ze to najpowszechniejszy z możliwych kompostownikow

Bardzo możliwe - i możliwe że już takie rozwiązanie gdzieś widziałam ale uleciało mi z głowy a Ty mi przypomniałaś i znowu jestem zaskoczona
nawigatorka 17:58, 19 mar 2018

jolanka napisał(a)
Zaczynam się zastanawiać nad kompostownikiem: eM nie chce przekładać, ja nie daję fizycznie rady Pewnie będę zakopywała w dołki i na tym sadziła
a jakie przekładnię masz na mysli? Bo jeśli kompost robi się sam a ja mam takie wlasniebdoswiadczenia to jedynie trzeba go już wysypać z kompostownika ale to już sama przyjemność
nawigatorka 17:58, 19 mar 2018

Makao_J napisał(a)

Bardzo możliwe - i możliwe że już takie rozwiązanie gdzieś widziałam ale uleciało mi z głowy a Ty mi przypomniałaś i znowu jestem zaskoczona
jolanka 18:40, 19 mar 2018

nawigatorka napisał(a)
a jakie przekładnię masz na mysli? Bo jeśli kompost robi się sam a ja mam takie wlasniebdoswiadczenia to jedynie trzeba go już wysypać z kompostownika ale to już sama przyjemność

U mnie kompostownik to ograniczone deskami miejsce. Jak wyrzuca się resztki to na wierzchu są nierozłożone a na spodzie już przerobione. Trzeba wtedy przełożyć górę na dół Inaczej jak?
Pewnie masz taki plastikowy z otworem na dole.
nawigatorka 20:20, 19 mar 2018

jolanka napisał(a)

U mnie kompostownik to ograniczone deskami miejsce. Jak wyrzuca się resztki to na wierzchu są nierozłożone a na spodzie już przerobione. Trzeba wtedy przełożyć górę na dół Inaczej jak?
Pewnie masz taki plastikowy z otworem na dole.
plastikom mówie nie moje kompostowniki były trzy strony temu. w zasadzie juz ich nie ma bo budujemy nowe- stare się zuzyły po paru latach - z palet. i takie polecam. nic w nich nie ruszam. mam dwa i w jednym mam resztki zeszłoroczne a drugi napełniam przez cały rok. ten pierwszy otwieram i wysypuje na wiosnę i jest już w zasadzie sama ziemia.
jolanka 20:36, 19 mar 2018

Powinnam zrobić mniejsze komory i może tak jak Ty mieć je takie jednoroczne to wtedy będzie łatwiej to ogarniać. Wrócę wstecz u Ciebie i poczytam
nawigatorka 21:08, 19 mar 2018

jolanka napisał(a)
Powinnam zrobić mniejsze komory i może tak jak Ty mieć je takie jednoroczne to wtedy będzie łatwiej to ogarniać. Wrócę wstecz u Ciebie i poczytam
polecam takie rozwiązanie
Makao_J 08:54, 20 mar 2018

Ja wciąż uważam że też powinnam mieć kompostownik. Niestety w miejscu gdzie najbardziej pasuje rosną maliny i agrest. A eM nie zgadza się na ich przesadzenie. Wprost przeciwnie - dosadza kolejne maliny. Mi chyba przyjdzie kupować gotowy kompost jak nasza oczyszczalnia zacznie w końcu go sprzedawać.
nawigatorka 09:01, 20 mar 2018

Makao_J napisał(a)
Ja wciąż uważam że też powinnam mieć kompostownik. Niestety w miejscu gdzie najbardziej pasuje rosną maliny i agrest. A eM nie zgadza się na ich przesadzenie. Wprost przeciwnie - dosadza kolejne maliny. Mi chyba przyjdzie kupować gotowy kompost jak nasza oczyszczalnia zacznie w końcu go sprzedawać.
maliny o chyba dobry sasiad do kompostownika bo u mnie tez tak jest. Maliny jeszcze są w słońcu a kompostownik już bardziej w cieniu. Maliny czasem dobrze przesadzić, oczyścić, odmłodzić-kozę to eMa przekona ja jakos do kupowanego kompostu z jakichś składów bym się bała. Chyba ze ma się jakas pewność co go tworzy