Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

Madzenka 19:45, 17 paź 2015

To teraz jest czas na kopanie iglakow z gruntu?
leon60 19:52, 17 paź 2015

Madzenka napisał(a)

oczywiście
nawigatorka 21:20, 17 paź 2015

nicol21 napisał(a)
beton w domu super. wianki extra!

Miło dziekuje
nawigatorka 21:21, 17 paź 2015

Madzenka napisał(a)

W ubieglym roku sadzilam kopane cisy i bylo ok.ostatnie.serby na wiosne ale chce jeszcze dosadzic. Razem bedzie ok 23 sztuk.
nawigatorka 21:21, 17 paź 2015

leon60 napisał(a)

oczywiście

Cieszy mnie takie potwierdzenie
nawigatorka 21:25, 17 paź 2015

Mam pytanie:ile czasu powinno kompostowac sie drewniane zrębki by moc sciolkowac nimi rabaty? Mam mozliwosc zakupu takich w przystepnej cenie i przechowalabym je u siebie odpowiedni czas a pozniej rozsypala na rabatach.mam takie powierzchnie,ze kora kosztowalaby majątek.poza tym w wielu miejscach brakuje jeszcze obrzezy albo rabaty caly czas w budowie wiec ostateczna sciolka musi jeszcze poczekac. A chwastow do opanowaniabcoraz wiecej.
waldek727 21:35, 17 paź 2015

Zależy Asiu z jakiego drewna pochodzą zrębki i jaka jest ich grubość.
Proces kompostowania materiałów zawierających dużo węgla (zrębki, słoma, trociny) można przyspieszyć polewając pryzmę 5% roztworem mocznika. Jeżeli zrobisz to jeszcze teraz, to wiosną przyszłego roku możesz już śmiało mulczować glebę zrębkami.
nawigatorka 21:40, 17 paź 2015

waldek727 napisał(a)
Zależy Asiu z jakiego drewna pochodzą zrębki i jaka jest ich grubość.
Proces kompostowania materiałów zawierających dużo węgla (zrębki, słoma, trociny) można przyspieszyć polewając pryzmę 5% roztworem mocznika. Jeżeli zrobisz to jeszcze teraz, to wiosną przyszłego roku możesz już śmiało mulczować glebę zrębkami.

Waldku dziekuje za odpowiedz.zrobki sa dosc drobne i pochodza z roznego gatunku drzew. Napisz prosze jeszcze jak gruba warstwe zrabkow moge polewac mocznikiem by dotarl wszedzie i w jakiej ilosci go stosowac.
waldek727 22:08, 17 paź 2015

Najlepiej nawilżać konewką kolejne układane warstwy, wtedy azot dotrze do całej pryzmy.
Praktycznie chodzi Asiu o wstępne przekompostowanie i pozbycie się części garbników. Samo mulczowanie gleby nie do końca rozłożoną materią organiczną nie wpływa negatywnie na rośliny, ponieważ zrębki nie będą miały bezpośredniego kontaktu z ich systemem korzeniowym. 5kg mocznika rozcieńczonego w 100l wody da Ci odpowiednie stężenie roztworu. Taka ilość wystarczy do nawilżenia 1m3 zrebków. Natomiast jeżeli będziesz chciała taką pryzmę dodatkowo odkwasić, to potraktuj ją wapnem w ilości ok 3-4 kg.
ren133 22:20, 17 paź 2015

Nadrobiłam I mam pytanie odnośnie sanseviery ... czy u Ciebie w holu ona ma dużo światła? Bo zastanawiam się aby ją postawic w jednym miejscu, ale tam z dostępem światła jest kiepsko