Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu » Edycja postu

Typografia ogrodu

nawigatorka 15:10, 25 sty 2016

siakowa napisał(a)
przecież wesoły autobus się wybiera na Śląsk dla.siakowej i malkilka...do autobusu sie zmieści

Ale pamietaj min trzy sztuki.a dojedziecie do mnie?
siakowa 15:13, 25 sty 2016

nawigatorka napisał(a)

Ale pamietaj min trzy sztuki.a dojedziecie do mnie?

Paulina szef wycieczki podobno jej zapytaj
nawigatorka 15:19, 25 sty 2016

eee_taam napisał(a)

straszny cyrk i zamęt z tą śliwką jest

ale Maja pokazywała tutaj ( 17 minuta ) drzewa wielopniowe i właśnie tą świdośliwę też

http://majawogrodzie.tvn.pl/290,Bad-Zwischenahn---w-krainie-ogrodnikow-odc-563,odcinek.html

Fakt zamet.ale wybrniemy z tego.
Bardzo dziekuje za filmik.swidoswiwa pieknie sie orezentuje a i rozmiar mozna sobie zwizualizowac.jest w sam raz
nawigatorka 15:19, 25 sty 2016

siakowa napisał(a)

Paulina szef wycieczki podobno jej zapytaj

Ok
nawigatorka 15:21, 25 sty 2016

Wiecie co tak sobie lopatologicznie mysle.jesli istnieja okazy swidosliwy lamarca,ktore jako dorosle okazy maja po ok 5 pni to znaczy,ze chyba da sie je do takiego stanu doprowadzic prawda?
Anda 15:23, 25 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
Wiecie co tak sobie lopatologicznie mysle.jesli istnieja okazy swidosliwy lamarca,ktore jako dorosle okazy maja po ok 5 pni to znaczy,ze chyba da sie je do takiego stanu doprowadzic prawda?

Tak na chlopski rozum to z pewnoscia. Gdyby swidosliwa byla tak trudna i uciazliwa w prowadzeniu, to nie bylaby raczej tak popularna (tutaj u mnie).
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
siakowa 15:24, 25 sty 2016

Coś czuję że 1000 zaswietujesz decyzją
Gardenarium 15:25, 25 sty 2016

nawigatorka napisał(a)

od kilkunastu stron u mnie dyskusja o wielopniowych drzewach o sawannowym pokroju-a to dlatego ze chcialabym stwoarzyc wieksza przestrzen jednorodnej trawy (najpewniej molinii) z pojedynczymi wielopiennymi drzewami.propozycji rozwazam kilka: klon tatarski,magnolia kobus,brzoza dooronbos,perocia a przede wszystkim swidosliwa Lamarca.i tu pytanie czy jej odrosty da sie opanowac.czy bys jej nie doradzala? A moze masz inna propozycje

Parocję mam, nie jest wielopniowa przynajmniej u mnie, jest taka "pochylona" w jedną stronę i rozgałęzia się jak ości na rybie

Magnolia kobus piękna, ale za duża, raczej jeśli magnolia, to M. stellata.
Klon tatarski jest ok, wielopniowa brzoza też ok, zależy co jest w całym ogrodzie. Białe pnie wyglądają ślicznie w przebarwionych nitkach molinii Do tego jaskrawe wrzośce o ciemnych karminowych kwiatkach i prawie czarnych pędach (Rubinteppich), plus krokusy białe.

Świdośliwa - ja jakoś o odrostach to nie słyszałam a jedynie widzę głownie wielopniowe bo to bardziej jak krzew rośnie, stąd wiele pni.

Inne typy:

dereń kousa, ozdobne wiśnie z kolorowymi pniami, śliwa wiśniowa.

Wielopniowe należy wyprowadzać, obcinać zbędne gałązki i rzeźbić pieniek.

jak tutaj

Zdjęcia stare, z pierwszych moich wypraw na CHFS.

Instagram Ogrodowiska
ren133 15:25, 25 sty 2016

siakowa napisał(a)
Coś czuję że 1000 zaswietujesz decyzją

... chyba nie będziesz miała wyjścia
Gardenarium 15:27, 25 sty 2016

Moim zdaniem wybrać się do dobrej szkółki i chodzić po sektorach i szukać odpowiedniej formy.
Chyba muszę napisać artykuł o drzewach wielopniowych.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies