Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

sylwia_slomc... 10:49, 27 lip 2015

A zjadłaś najmniej z nas, no chyba, ze doliczasz zielone jabłko i brzoskwinię jak kamień ha ha
sylwia_slomc... 12:57, 27 lip 2015

Ania jak będziesz miała chwilkę zaglądnij co dziś upolowałam na złomowisku za przykładem Alinki. Może będziesz miała pomysł w którym miejscu najbardziej będzie pasowało myślę za kapliczką na rózance lub koło tego placyku z hortkami co ma być pergola z ławeczką tam za gunnerką- w jakimś koklorze byś to widziała?
Margarete 13:25, 27 lip 2015

Mala_Mi napisał(a)

Jak nie zapomnę to pozbieram.. i jak nie przegapię terminu zbioru... bo z tym to u mnie kiepsko .. Ja nie lubię zbierać nasion bo one takie malutkie

Ożanka jest byliną wieloletnią.. Z nasion mi zakwitła w drugim roku.
To masz jeszcze raz rabatkę lipcową z wsiowego ogródka Ale w moim obiektywie.. już chyba 100 razy ja pokazywałam.

Dzieki i za foty tego cudnego miejsca u ciebie i za zbieranie naionek ożanki. Juz nie musisz zbierac, okaząło sie że ja ja mam u siebie - dostałam na początku maja kilka róznych sadzonek od naszej Pani Przyrody i okazało sie ze jedna z nich to ozanka własnie - naszczęscie posadziłam ja w towarzystwie Leosia i Quen os sweden wiec jej ciemno rózowy kolor fajnie współgrać bedzie z rózami jak zakwitna ponownie.
abiko 13:29, 27 lip 2015

Ania, wielki buziol i spełnienia marzeń nie tylko ogrodowych. Dziś odrabiam zaległości więc wybacz spóźnienie.
popcorn 13:30, 27 lip 2015

Fajnie Was zobaczyć ale super spotkanie!!
Margarete 13:32, 27 lip 2015

Luki napisał(a)
Aniu wczoraj przeprowadziłem długą dyskusje na temat jeżówek odmianowych.
Zapewne kilka faktów jest wiadomych, ale napiszę wszystko co się dowiedziałem i potwierdzone jest kilkuletnim doświadczeniem.

Odmianowe jeżówki się wysiewają i na dodatek mogą się skrzyżować z innymi, ale tylko puste odmiany, pełne się nie wysiewają. Mam zdjęcia kilku siewek.

Najlepiej rosną na przepuszczalnej glebie i glina im nie służy, muszą być sadzone na lekkiej górce (wystarczy mała góreczka, aby centrum rośliny nie było zalewane wiosną).

Rosną obficie maksymalnie do 4-5 lat, a później marnieją i wtedy konieczne jest ich przesadzenie i podzielenie, na dodatek łatwo się dzielą. Najlepiej dzielić końcem maja gdy ziemia jest już mocno nagrzana, większość jeżówek ma korzenie które dobrze się rozdzielają, wyjątkami są wysokie odmiany np. Southern Belle, która ma korzeń palowy i można łatwo uszkodzić przy dzieleniu.
Widziałem jeżówki dzielone tej wiosny i wyglądały bardzo dobrze, już zaczynały się zagęszczać, kwitły.

Szybkość wzrostu i wigor roślin głównie zależy od jakości sadzonek(In Vitro lub kopane), które ostatnio często są słabsze i na dodatek nawet najlepsi producenci zaczynają mieszać odmiany. Wymieszane trafiają do szkółek na rozrośniecie, a później do naszych ogrodów.
Reszta przy okazji bo nazw nie wolno wymieniać

Oj to ważne informacje Lukasz, dzieki, własnie moje odmianowe z ub. roku, pełne nie wzeszły...teraz kupiłam kolejne i bede sadzic tak jak radzisz...na górce
Margarete 14:39, 27 lip 2015

Mala_Mi napisał(a)

Ja też.. ani u siebie ani nigdzie Dlatego tak się cieszę..

A głupie ślizgacze ponadżerały nawet jeżówki.. nie dość że słabe w tym roku, to jeszcze pogryzły jak bobry.
A w szklarni zżerają mi namiętnie moją ostrą paprykę.. z wysokości 1 metra dranie ściągałam. Myślałam, że już je upał wykończył na amen.

U mnie tez moje lokalne ślizgacze zmieniły zainteresowania, zostawiły hosty w spokoju a przeniosły sie na druga strone ogrodu i żrą jezówki dziady jedne, nie dośc że mało mam jezówek ( odmianowe zgineły po zimie) to jeszcze tą resztke mi obgryzaja.....
Margarete 14:47, 27 lip 2015

No nadrobiłam ...20 stron, z tego 3 strony samych zyczeń (!!!)
I ja dołączam do spóźnialskich i przesyłam ci całusy i zyczenia imieninowe, wszystkiego naj oraz spełnieniea marzeń, a przede wszystkim zdrowia

Spotkanie wspaniałe, jak miło na was roześmianych popatrzec

Pozdrawiam!
Milka 15:23, 27 lip 2015

Aniu!!!
Wszyscy gadaliśmy o tobie i twoich imieninach, a jak się zjawiłaś, wszyscy zapomnieli, normalnie wstyd!

Cieszę się, ze mogliśmy się widzieć w twój imieninowy dzień, cudownie spędzony zamiast kwiatków fotki kochana i spełnienia marzeń i dalej takiej kondycji cieszę się, ze was widziałam i dziękuje za fotki

kwiatek dla ciebie
Ewa777 17:44, 27 lip 2015

Aniu, spełnienia marzeń Zdrowia, żebyś nadal miała tyle kondycji i werwy Uśmiechu na co dzień i długich chwil oddechu, żebyś mogła z leżaczka podziwiać Twój ogród