Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

zbigniew_gazda 09:05, 09 lut 2016

Mirka to u Ciebie już wiosna że hej. Dziś mam w planie postawić na swoje miejsce beczki na deszczówkę. U nas zapowiadają deszcz.
mirkaka 09:34, 09 lut 2016

Ja deszczówkę zbieram całą zimę i podlewam nią niektóre kwiaty w domu takie jak storczyki, fiołki czy skrętniki W czasie mrozów to rąbałam lód i uszkodziłam w ten sposób zbiornik. Muszę wymyślić inny sposób na jej pozyskiwanie
Flower1 09:39, 09 lut 2016

mirkaka napisał(a)
moje przedwiośnie

szafirki

przebiśniegi

hiacynty

krokusy

czosnek olbrzymi

i mniejsze czosnki

żonkile

tulipany

Wiosna na całego pieknie wszystko wschodzi,mnie zawsze przerazaja te zimne noce..
Bogdzia 19:10, 09 lut 2016

Ale u Ciebie juz zaawansowana wiosna, u mnie więcj zimy niz wiosny.
Flower1 21:21, 12 lut 2016

Bajecznie .
mirkaka 11:41, 13 lut 2016

Flower1 napisał(a)

Bajecznie .

Magda, to kocimiętka dała taki urok, tam jest jeden krzaczek rozrośnięty, chyba tak się wypasł na nawozach od róży i powojnika

A na tarasie wkurza mnie mech który rośnie między kamieniami, trudna jest z nim walka Może ma ktoś z Was na to sposób?
mirkaka 12:35, 13 lut 2016

Moje chryzantemy zimowane , które przeniosłam do domu z garażu mają pełno wylęgniętych mszyc. Niektóre gałązki też zamierają. Opryskałam już na grzyba i jak obeschną to opryskam p. mszycom. Nie jest to takie łatwe przechować i rozmnożyć chryzantemy
makkasia 21:43, 13 lut 2016

U mnie też wszystko na wierzchu, jedynie czego nie widze to narcyzów - może znowu mucha je załatwiła? zobaczymy ?
macham Mireczko
mirkaka 07:08, 14 lut 2016

makkasia napisał(a)
U mnie też wszystko na wierzchu, jedynie czego nie widze to narcyzów - może znowu mucha je załatwiła? zobaczymy ?
macham Mireczko

Narcyzy te klasyczne białe pachnące są późniejsze, żonkile teraz wychodzą. U mnie też nie chcą za bardzo rosnąć, często mi cebule wyżerają jakieś małe robaczki, chyba jakieś nicienie. W tym roku całkowicie zmieniłam miejsce dla nich i część już kiełkuje
A Ty o jakiej muszce piszesz? Możo to samo jest u mnie, a te robaczki to jej larwy?
makkasia 07:38, 14 lut 2016

mirkaka napisał(a)

Narcyzy te klasyczne białe pachnące są późniejsze, żonkile teraz wychodzą. U mnie też nie chcą za bardzo rosnąć, często mi cebule wyżerają jakieś małe robaczki, chyba jakieś nicienie. W tym roku całkowicie zmieniłam miejsce dla nich i część już kiełkuje
A Ty o jakiej muszce piszesz? Możo to samo jest u mnie, a te robaczki to jej larwy?

Chodzi mi o tę muchówkę
http://choroby.kwiaty-ogrody.pl/rosliny-cebulowe/pobzyga-cebularz/

- i z tego powodu narcyzy traktuję jako jednoroczne niestety na pewno wykopywanie narcyzy co roku z też zmniejsza straty ale one nie lubią corocznego przesadzania ..a po drugie to ileż można narabiać z cebulami.miałam pokaźny wianuszek tete a tete i nie widzę ani jednego listka. liczę jedynie na cheerfulness, które posadziłam jesienią.