Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 13:00, 25 maj 2026

nicol21 napisał(a)
Super ogród wygląda w szerszej perspektywie. I trawa taka soczysta jest!!! Azalie bardzo okazałe juz. Ile mają lat?

Trawka po zimie prawie się zregenerowała, teraz muszę już podlewać, bo zaczyna się susza
Azalie mają dwadzieścia kilka lat, ogród prawie 30
TAR 13:50, 25 maj 2026

Cudowne te azalie i powojnik, moj niestety chyba przemarzl.
mirkaka 15:54, 25 maj 2026

TAR napisał(a)
Cudowne te azalie i powojnik, moj niestety chyba przemarzl.

a jakiego miałaś?
TAR 16:09, 25 maj 2026

Gorski Montana Różowy. Ale zostawiam, wlasnie po 2 sezonach ruszyly mi inne powojniki od korzenia. Niech sobie rosnie.
tulucy 17:55, 25 maj 2026

Ja sobie odkupiłam do nowego montanę Elizabeth. W starym miałam, rósł jak dziki, burza kwiatów na 10 metrów, to tego pachnąca jak nie wiem. Strasznie mi go było żal, jak musiałam go ściąć do zera, bo robiliśmy ogrodzenie. I niestety nie odbił po tym.
mirkaka 18:15, 25 maj 2026

TAR napisał(a)
Gorski Montana Różowy. Ale zostawiam, wlasnie po 2 sezonach ruszyly mi inne powojniki od korzenia. Niech sobie rosnie.

Mój jeden wielkokwiatowy przemarzł tej zimy i wypuścił też od korzenia. Górski nie wiem czy odbije, trzymam kciuki za Ja ze swojego Mayleena zrobiłam w zeszłym sezonie sadzonkę, i ta sadzonka przezimowała posadzona we wiadrze, bez zabezpieczenia, rośnie
mirkaka 18:20, 25 maj 2026

tulucy napisał(a)
Ja sobie odkupiłam do nowego montanę Elizabeth. W starym miałam, rósł jak dziki, burza kwiatów na 10 metrów, to tego pachnąca jak nie wiem. Strasznie mi go było żal, jak musiałam go ściąć do zera, bo robiliśmy ogrodzenie. I niestety nie odbił po tym.

Mayleen też pachnie pięknie, ale czuję go jak wchodzę do pokoju z tym balkonem, jak jestem w ogrodzie to jakoś nie.

Szkoda że nie odbił, a ja miałam takie myśli żeby swojego przyciąć i niech zaczyna od początku bo już kołtun się robi na balkonie Ale trochę mnie przystopowałaś swoim wpisem,
Najgorsze jest to że jak przekwita to bardzo śmieci na tarasie
mirkaka 18:30, 25 maj 2026

Bożykwiat wyjątkowo obficie zakwitł

pomału zaczynają rododendrony

ten najsłabszy, źle znosi silne mrozy

zdjęcia robione w samo południe, wolę robić z rana, ładniejsze zdjęcia wychodzą
ajka 18:31, 25 maj 2026

mirkaka napisał(a)

Niestety NN, myślałam że może Christopher Wren, ale pewności nie mam, teraz już rozkwitła w całości. To azalia wielkokwiatowa, gubi liście na zimę, nie przemarza

Dziękuję za odpowiedz, patrząc po zdjeciach z internetu chyba masz rację co do odmiany. U mnie te wielkokwiatowe nie bardzo chcą rosnąć. Pomarańcz ciężko gdzieś wcisnąć by dobrze się komponował, u ciebie azalia żółta z pomarańczową gra ze sobą naprawdę pięknie.

Powojniki u ciebie już takie rozwinięte Rozumiem, że to z tych odmian, które nie ścina się do zera? Ja dopiero zaczynam z powojnikami, myślałam, że część nie odbije po zimie, ale na szczęście wszystkie ruszyły. Wszystkie były przycinane nisko. Część już sięgła górnej części pergoli, a część ledwo dosięga do dolnej podpórki

Bardzo lubię bożykwiata, mam u siebie 4 sztuki, szkoda, że zanika na zimę. Sadzisz coś koło niego czy zostawiasz wolne miejsce?
mirkaka 12:56, 26 maj 2026

ajka napisał(a)

Dziękuję za odpowiedz, patrząc po zdjeciach z internetu chyba masz rację co do odmiany. U mnie te wielkokwiatowe nie bardzo chcą rosnąć. Pomarańcz ciężko gdzieś wcisnąć by dobrze się komponował, u ciebie azalia żółta z pomarańczową gra ze sobą naprawdę pięknie.

Powojniki u ciebie już takie rozwinięte Rozumiem, że to z tych odmian, które nie ścina się do zera? Ja dopiero zaczynam z powojnikami, myślałam, że część nie odbije po zimie, ale na szczęście wszystkie ruszyły. Wszystkie były przycinane nisko. Część już sięgła górnej części pergoli, a część ledwo dosięga do dolnej podpórki

Bardzo lubię bożykwiata, mam u siebie 4 sztuki, szkoda, że zanika na zimę. Sadzisz coś koło niego czy zostawiasz wolne miejsce?

Pomarańcz bardzo dobrze komponuje się z fioletem Tylko trzeba zgrać terminy kwitnienia
Powojniki mam różne, takie które tnie się nisko co roku wiosną, ale i takie wielkokwiatowe które tniesz tylko trochę, jeden przemarzł silnie, ale odbija od korzenia
Bożykwiat mam kilka lat, kilka razy go przesadzałam, było mu zawsze za gorąco, dopiero to miejsce mu podpasowało, chłód i wilgoć tam ma Po przekwitnięciu, nic tam nie mam, to znaczy tam był wielki rododendron którego musiałam obciąć do samych łodyg, on ładnie tam zasłaniał. Nie przeszkadza mi wolne miejsce, mam jeszcze takich wolnych sporo