Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

_Martini_ 16:28, 01 maj 2016

Dobra, zainteresowałam się tematem. Czyli skoro takie ph, to śmiało można je posadzić w towarzystwie róż. Jeszcze żeby ładnie kwitły. Mirka, one u Ciebie są który rok?
Idę czytać o nich.
OlgaKol 17:38, 01 maj 2016

Piękny ogród - jestem pod dużym wrażeniem różaneczników i róż. Wszystko takie dorodne - aż miło popatrzeć
frezja 18:09, 01 maj 2016

_Martini_ napisał(a)
Dobra, zainteresowałam się tematem. Czyli skoro takie ph, to śmiało można je posadzić w towarzystwie róż. Jeszcze żeby ładnie kwitły. Mirka, one u Ciebie są który rok?
Idę czytać o nich.

Myślę, że doborowe towarzystwo jednak dobrze jest wziąć pod uwagę to, że przez większość sezonu będziesz patrzeć na liście piwonii (szybko przekwita), i najlepiej wykorzystać je, jako tło dla niskich bylin np. róży czy berberysu.

Jak znasz, to usunę.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej
mirkaka 19:58, 01 maj 2016

_Martini_ napisał(a)
Idę czytać o nich.

U mnie niektóre rosną kilkanaście lat. Ta wczesna i wielka na pewno.
Dla mnie temat towarzystwa dla piwonii jest ciągle trudny. U mnie na głównym klombie rosną trochę w środku, albo na tyłach a z przodu i na brzegach rosną róże i inne byliny. Kwitną często w tym samym czasie co róże, to zależy od lata. Nie możesz ich sadzić zbyt blisko róż bo róże okopczasz na zimę i możesz uszkodzić kłącza piwonii, albo zbyt je przysypać ziemią , i po jakimś czasie znajdą się za głęboko.
Na tyłach niskich róż mogą być.
Z tym ph nie przesadzałby zbytnio, najważniejsze żeby nie sadzić ich w ziemię do Rh a każda inna będzie dobra
mirkaka 20:01, 01 maj 2016

OlgaKol napisał(a)
Piękny ogród - jestem pod dużym wrażeniem różaneczników i róż. Wszystko takie dorodne - aż miło popatrzeć

Dziękuję Olga, mój ogród już dojrzały, dlatego niektóre rośliny takie wyrośnięte
mirkaka 20:02, 01 maj 2016

frezja napisał(a)

Myślę, że doborowe towarzystwo jednak dobrze jest wziąć pod uwagę to, że przez większość sezonu będziesz patrzeć na liście piwonii (szybko przekwita), i najlepiej wykorzystać je, jako tło dla niskich bylin np. róży czy berberysu.

Jak znasz, to usunę.

Racja
_Martini_ 20:56, 01 maj 2016

frezja napisał(a)

Jak znasz, to usunę.

Ewa, racja! Najlepiej gdzieś w tle, ale w połączeniu z innymi bylinami, chociaż mi akurat liście nie przeszkadzają liście jeśli są ozdobne.
Artykuł czytałam, ale warto wrócić do lektury
Gardener27 20:59, 01 maj 2016

O ... widzę że już letnie kompozycje pojawiły się w donicach Pięknie
Róż w tym sezonie jest bardzo na topie podobno
Ja jeszcze nie myślę o nowych nasadzeniach w donicach bo wszystkie mam zajęte
_Martini_ 21:03, 01 maj 2016

Mirka, no widzisz, czyli jednak nad piwonią trzeba się dobrze zastanowić, żeby jej odpowiednie warunki w ogrodzie zapewnić. Ale u Ciebie na pewno ma się świetnie skoro tyle lat się udaje.
Ja właśnie znalazłam informację, że nie sadzi się piwonii wiosną, bo wtedy ona wypuszcza liście, a korzenie jeszcze są mlode i roslina może nie dać rady. Powinno się sadzic jesienią. Zdziwiło mnie to, bo wszędzie w ogrodniczych widzę teraz sadzonki.
frezja 21:32, 01 maj 2016

_Martini_ napisał(a)
Mirka, no widzisz, czyli jednak nad piwonią trzeba się dobrze zastanowić, żeby jej odpowiednie warunki w ogrodzie zapewnić. Ale u Ciebie na pewno ma się świetnie skoro tyle lat się udaje.
Ja właśnie znalazłam informację, że nie sadzi się piwonii wiosną, bo wtedy ona wypuszcza liście, a korzenie jeszcze są mlode i roslina może nie dać rady. Powinno się sadzic jesienią. Zdziwiło mnie to, bo wszędzie w ogrodniczych widzę teraz sadzonki.

Ważne, aby sadzić płytko