Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 17:04, 03 maj 2016

paniprzyroda napisał(a)
Zaglądam regularnie Pięknie.
Po różach i hortensjach piwonie to moje ulubione byliny. Przesadzałam stare dwa lata temu, będą kwitnąć wszystkie. Wiosną w fazie pąka tuż nad ziemią pryskam miedzianem, zapobiega to chorobom grzybowym, bo w pierwszym roku wszystkie chorowały. Dlaczego twierdzisz, że podpora się nie nadaje do piwonii? Zrobiłam własnie dla nich półkoliste Pozdrawiam.

Pisałam o podporze do hortensji
To te same podpory, wsadziłam w nie dwa krzaki hortensji i boję się że mogą być zbytnio ściśnięte. Ale jednak postanowiłam tak zostawić, najwyżej za rok zmienię.
Piwonie też mam w tych obręczach i wszystko jest pięknie, dopóki ogromne kwiaty nie nasiąkną deszczem, wtedy się łamią na podporze. Bez podpory po deszczu leżą na ziemi a w podporze się łamią. Nie ma dla nich dobrego rozwiązania.
Ja najbardziej kocham Rododendrony, azalie, róże, hortensje i piwonie. Reszta to dla nich towarzystwo
mirkaka 08:04, 05 maj 2016

Dzisiaj tak trochę ogólnie, wczoraj podlewałam cały ogród. W całej Polsce leje tylko u nas susza

mirkaka 08:41, 05 maj 2016

tulipany kupowane jako różowe, ale też mi się podobają

mirkaka 08:46, 05 maj 2016

I te chyba będą takie jak miały być, czyli bardzo ciemny fiolet

te zielono-różowe

Ewa777 14:04, 05 maj 2016

mirkaka napisał(a)
Dzisiaj tak trochę ogólnie, wczoraj podlewałam cały ogród. W całej Polsce leje tylko u nas susza

Bardzo ładnie masz w ogródku A ten kącik jest przepiękny Widzę nowe begonie - świetny pomysł Dodadzą Ci koloru Tulipany też śliczne
agnieszka_m 14:08, 05 maj 2016

Mireczko pięknie już masz
rzeczka begonii będzie piękna jak podrośnie
Joku 16:39, 05 maj 2016

Mogłabym powtórzyć to, co napisała Ewa. U mnie też sucho.
jona 17:31, 05 maj 2016

mirkaka napisał(a)

Ojej, Joasiu, to Ci się rozlezą po ogrodzie. Zbieraj codziennie wieczorem, pewno teraz się wylęgły . Truskawki i poziomki to ich ulubione rośliny. Ja bym wykopała krzaczki i sprawdziła czy nie ma jeszcze larw i poczwarek w korzeniach.
U mnie nie ma truskawek i poziomek, u mnie siedzą w innych roślinach.

Mam te paskudy rozlizione po całym ogrodzie. W ubiegłym roku były już niestety. Dziś wieczorem będzie wielkie pryskanie chemią: truskawek, róż (niektórych) i trzmieliny, bo na tych roślinach są ślady ich żerowania. Rododendrona podgryzały zimą lub wczesną wiosną, gdy był okryty włókniną, a teraz w nim nie gustują.

Na dodatek zauważyłam objawy żerowania skoczka różanego. Masakra
frezja 20:14, 05 maj 2016

mirkaka napisał(a)

Co to jest za roślinka...ładny akcent w ogrodzie. Jak słoneczko zaświeci, tak jak dzisiaj to aż miło. Ogród wygląda od razu lepiej...prawda ? )
frezja 20:23, 05 maj 2016

mirkaka napisał(a)

Nie żałuj fotek...pokaż bliżej te murki, kostki )Czy u Ciebie już begonie wysadzone ?? moje na balkonie jeszcze, ale nie wnoszę już do domu .