Gosiu, pierwsze zdjęcie zbyt duża odległość. Nie widzę czy to mączniak, czy tylko młode listki. Często młode listki wybarwiają się na czerwonawy kolor, potem zielenieją. Daj tę róże jeszcze raz w przybliżeniu.
Drugie zdjęcie w/g mnie zdrowa a te ciemne plamki to jakieś uszkodzenia mechaniczne jak listki były jeszcze młode.
Trzecie zdjęcie , powygryzane listki, coś musiało ją żreć, opryskaj jakimś środkiem na robale, albo wypalone dziury nie wiem od czego może od nawozu?
Przynajmniej tak mi się wydaje ale ja nie jestem ekspertem.
Ostatnie zdjęcie, chyba to samo było u Ewy, taka dziwna mozaika. Tam to był jakiś wirus. Niedobory żelaza czy magnezu mają inne objawy, użyłkowanie jest ciemne a przestrzenie między żyłkami jasne. U ciebie jakby odwrotnie. Nie spotkałam się z takim zjawiskiem nigdy u siebie. Poszukaj o wirusach róż. Ponoć jeśli to wirus to różę należy usunąć i spalić. Musisz też zdezynfekować po każdym cięciu sekator, przynajmniej do czasu gdy będziesz pewna że reszta róż jest zdrowa. Można dezynfekować w denaturacie.
Gosiu bardzo dobry wątek na temat chorób róż jest tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/427-choroby-roz?page=41
Może tam uzyskasz sensowniejsze odpowiedzi
Gosiu, ja jeśli nie wiem co jest moim różom to usuwam podejrzane listki lub całe pędy i opryskuję na grzyba. No chyba widać że to jakiś owad robi szkody.
Na zdjęciu z tymi dziurami wydaje mi się że są ciemne plamki i to może być początek czarnej plamistości, lub innej choroby grzybowej. Usuń wszystkie listki z ciemnymi plamkami i opryskuj na grzyba.