Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

Margo 09:24, 17 cze 2016

Mirko, jeszcze raz dziękuję za pomoc
mirkaka 13:52, 17 cze 2016

Gosiu, pierwsze zdjęcie zbyt duża odległość. Nie widzę czy to mączniak, czy tylko młode listki. Często młode listki wybarwiają się na czerwonawy kolor, potem zielenieją. Daj tę róże jeszcze raz w przybliżeniu.
Drugie zdjęcie w/g mnie zdrowa a te ciemne plamki to jakieś uszkodzenia mechaniczne jak listki były jeszcze młode.
Trzecie zdjęcie , powygryzane listki, coś musiało ją żreć, opryskaj jakimś środkiem na robale, albo wypalone dziury nie wiem od czego może od nawozu?
Przynajmniej tak mi się wydaje ale ja nie jestem ekspertem.
Ostatnie zdjęcie, chyba to samo było u Ewy, taka dziwna mozaika. Tam to był jakiś wirus. Niedobory żelaza czy magnezu mają inne objawy, użyłkowanie jest ciemne a przestrzenie między żyłkami jasne. U ciebie jakby odwrotnie. Nie spotkałam się z takim zjawiskiem nigdy u siebie. Poszukaj o wirusach róż. Ponoć jeśli to wirus to różę należy usunąć i spalić. Musisz też zdezynfekować po każdym cięciu sekator, przynajmniej do czasu gdy będziesz pewna że reszta róż jest zdrowa. Można dezynfekować w denaturacie.
Gosiu bardzo dobry wątek na temat chorób róż jest tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/427-choroby-roz?page=41

Może tam uzyskasz sensowniejsze odpowiedzi

Gosiu, ja jeśli nie wiem co jest moim różom to usuwam podejrzane listki lub całe pędy i opryskuję na grzyba. No chyba widać że to jakiś owad robi szkody.
Na zdjęciu z tymi dziurami wydaje mi się że są ciemne plamki i to może być początek czarnej plamistości, lub innej choroby grzybowej. Usuń wszystkie listki z ciemnymi plamkami i opryskuj na grzyba.
Margo 14:27, 17 cze 2016

Mirko serdecznie Ci dziękuję.
Jak tylko przestanie padać to się zajmę nimi.
Z tym wirusem to koszmar, to moje najpiękniejsze róże No ale trudno, jak trzeba bedzie usunąc to trudno.
Dziekuję za wątek, zaraz zerkne co tam piszą.
gobasia 15:14, 17 cze 2016

Piękne róże a PMC jest urocza,i taka fajna podniesiona rabatka
mirkaka 16:57, 17 cze 2016

Margo napisał(a)
Mirko serdecznie Ci dziękuję.
Jak tylko przestanie padać to się zajmę nimi.
Z tym wirusem to koszmar, to moje najpiękniejsze róże No ale trudno, jak trzeba bedzie usunąc to trudno.
Dziekuję za wątek, zaraz zerkne co tam piszą.

Gosiu, z tym usuwaniem to się wstrzymaj, upewnij się że to wirus i że nie ma innego dla niej wyjścia. Może w wątku z chorobami róż podpowiedzą Ci lepiej i pewniej
mirkaka 16:59, 17 cze 2016

gobasia napisał(a)
Piękne róże a PMC jest urocza,i taka fajna podniesiona rabatka

Rabatka podniesiona bo u mnie jest spadek terenu i robiąc klomb tak wyszło PMC też mi się podoba, ale jakaś w tym roku jakby jaśniejsza niż w zeszłym? Może te upały tak sprawiły?
mirkaka 17:01, 17 cze 2016

Wczoraj popryskałam róże, i inne wrażliwe p. mączniakowi.
Dzisiaj leje cały dzionek więc wykorzystałam to i zasiliłam Rh azalie i hortensje.
Anusia 19:38, 17 cze 2016

Herbaciane róże piękne. Lata doświadczeń z różami masz a ja dopiero zaczynam.
Powojniki i hortensje, ładne zestawienie. U mnie powojniki jeszcze trochę i będą też kwitły. Mam je trzci rok i drugi raz je przesadziłam. Mam nadzieję, że to ostatnia przeprowadzka. Posadziłam je z różami.
Bogdzia 19:59, 17 cze 2016

Piękne masz róze ale Twój ogród wogóle jest piękny.
paniprzyroda 08:12, 18 cze 2016

Podziwiam róże, herbaciane szczególnie, bo u mnie młode jeszcze. U Ciebie dojrzałe egzemplarze, piękne