Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 10:56, 29 cze 2016

Gardener27 napisał(a)

Mam parę sztuk z nasion posadzonych sadzonek w ogrodzie warzywnym Po ostatnich deszczach ładnie się zagęszczają, myślę że zakwitną

No to super
mirkaka 11:29, 29 cze 2016

Kochani odpowiem może zbiorowo.
Hortensje nawoziłam przez wiele lat nawozami do hortensji na wiosnę i drugi raz w czerwcu, tak samo też Rh.
Od zeszłego roku nawożę Azofoską , w tym sezonie już chyba cztery razy, bo gdzieś wyczytalam że by Azofoską nawozić nawet co dwa tygodnie. Ja to robię rzadziej bo jednak boję się żeby nie przesadzić.
Nie widzę na razie różnicy w kwitnieniu ze względu na nawozy. Ilość kwiatów zależy jednak głównie od przezimowanych pędów zeszłorocznych. Moje rosną w słońcu. Nie jestem znawcą hortensji, to co piszę to tylko moje obserwacje, te same horti ode mnie ma moja siostra i u niej słońce mają tylko do ok 15 godz i też kwitną obficie, więc te zimowane pędy są najważniejsze. Ja moich hortek nie okrywam, to widocznie taka odmiana która ni przemarza, porobiłam sadzonki z wierzchołków pędowych, jeśli się ukorzenią to wszyscy chętni je dostaną

Lawenda ma tylko taki kolor na zdjęciu, w realu jest trochę jaśniejsza, tak mam ustawiony aparat. Natomiast to jest jeden krzak już kilkuletni. Lawendę zawsze ścinam po kwitnieniu,zostawiając tylko ok 2 cm tegorocznych odrostów, więc po kilku latach tak mi wyrosła. Chciałam ją ściąć nisko przy ziemi w zeszłym roku ale się zlitowałam i tak się odwdzięczyła. Takie niski ścinanie jako odmładzanie krzewu nie zawsze się udaje, czasami krzaczek nie odbije. U mnie kilka tak zmarnowałam, ale kilka ładnie odbiło. U mnie lawenda najlepiej rośnie jak sama się wysieje i to między moje kamienie, czasami ją wyskrobuję z nich czasami zostawiam. Po przesadzeniu w nowe miejsce i przycięciu przyjmuje się bez problemu. Lubi podłoże wapienne dlatego w kamieniach jej najlepiej.

Iwonko Jeśli nic nam nie wyskoczy i będziemy mogli do Was przyjechać , to przywiozę Ci już ukorzeniony krzaczek tej drugiej która przebarwia się jesienią na burgund, też jej nie okrywam.

o tej

Z tych jasnych mam porobione jak już wyżej pisałam rozsadki, ale na nie trzeba poczekać, ale popatrzę może będzie już ukorzeniony samoistnie odkład to też Ci przywiozę

agnieszka_m 11:33, 29 cze 2016

Zgłaszam się jako chętna na hortensję
mirkaka 11:38, 29 cze 2016

Wszystkim Przemku, Jolu, Ewo, Teresko, Iwonko, Marto, Kasiu,dziękuję za zaglądanie, to miłe

Kasiu a może gdybyś podsypała trochę wapna pod lawendy to by się tak nie pokładały.Może po prostu mają zbyt żyzną ziemię,Ja też mam kilka przy różach i też są obsypane płatkami róż , mi to nie przeszkadza
olga80 11:55, 29 cze 2016

i ja i ja poproszę kawałeczek hortki

jak mi się sprawy poukładają po mojej myśli to się spotkamy u Iwonki
mirkaka 12:33, 29 cze 2016

olga80 napisał(a)
i ja i ja poproszę kawałeczek hortki

jak mi się sprawy poukładają po mojej myśli to się spotkamy u Iwonki

Teresko oczywiście, tylko tak jak piszę muszą się ukorzenić Wątpię aby do czasu przyjazdu do Iwonki to się stało. Trzeba będzie raczej czekać do jesieni albo dopiero na wiosnę.
olga80 13:00, 29 cze 2016

mirkaka napisał(a)

Teresko oczywiście, tylko tak jak piszę muszą się ukorzenić Wątpię aby do czasu przyjazdu do Iwonki to się stało. Trzeba będzie raczej czekać do jesieni albo dopiero na wiosnę.

no to ja wiem,że to tak szybko się nie stanie cierpliwie będę czekać
Iwk4 23:50, 29 cze 2016

Dziś widziałam w Lidlu piękne ogrodówki. Stałam przy nich długo. Tą malutką karteczkę czytałam kilka razy, a tam tylko było, że z holandii
Rok temu w prezencie dostałam śliczną hortensję, ale kwitnie na dwuletnich. Teraz będzie miała tylko 1 kwiatek. Reszta pąków zmarzła...
Mirko, cieszę się, że będziecie.
Przypominam: 16 lipca
Jutro wyślę adres
Makusia 23:52, 29 cze 2016

Mirka, ale Ty gnasz
Do zimy nie zdążę Twojego wątku przeczytać, w takim tempie się rozwija
LyraBea 00:12, 30 cze 2016

mirkaka napisał(a)
Wszystkim Przemku, Jolu, Ewo, Teresko, Iwonko, Marto, Kasiu,dziękuję za zaglądanie, to miłe

Kasiu a może gdybyś podsypała trochę wapna pod lawendy to by się tak nie pokładały.Może po prostu mają zbyt żyzną ziemię,Ja też mam kilka przy różach i też są obsypane płatkami róż , mi to nie przeszkadza
Ja też zaglądam do Ciebie Mireczko codziennie, ale sama widzisz, jak to u mnie jest. Nie mam jeszcze ogrodu a już mam tyły.
Spotkamy się na zakupach w sobotę, bo nie odpowiedziałaś? Nawet jeśli nie planujesz nic kupować, to fajny pretekst, żeby się spotkać. Ewcia zapodała hasło, że jedziemy Chwaszczyno okupować. Będziesz?