Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Projektowanie ogrodu - skala, jak rysować itp sprawy

Projektowanie ogrodu - skala, jak rysować itp sprawy

ogrodnikwios... 14:30, 23 mar 2015

Witam

Jestem współ-właścicielem działki około 5ha - z tego mogę sobie "wykroić" do 1,8ha.Teren dość płaski, znajduje się mniej więcej koło Drawska pomorskiego. Chcę mieć z tegeo obszaru prostokątną działkę.

Mam kilka koncepcji ogrodu, jednak niewiem jak zacząć samo projektowanie na kartce. Jak już mam dokładny projekt, sobie poradzę.

1. Chcę zrobić dosyć szczegółowy plan nasadzeń, jaką najlepiej wybrać wielkość kartki : A1 (59cm na 84cm), A0 - 84cm na 118cm, czy 2A0 - 118cm na 168cm.

2. Jak działka by miała proporcje papieru A1 (długości boków) , to ile powinna mieć w terenie ? (długość w metrach, szerokość). Czyli pytanie trochę matematyczne.

3. Czy jest w internecie jakaś tablica z piktogramami roślin ?

Początek czasem trochę trudny, liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam
Lech

Gardenarium 14:32, 23 mar 2015

Za chwilę wyjdzie moja książka. Jak ją kupisz i przeczytasz na pewno będzie łatwiej.

"Jak zaprojektować ogród marzeń" szukaj w księgarniach

Skala w jakiej zrobisz projekt i wielkość kartki z tym związana, zależna jest od rzeczywistych wymiarów kawałka jaki jest do zaprojektowania. Podaj wymiary działki, długość i szerokość.

Pewnie będzie w skali 1:200 i na A0 czyli 1189x841. Ale niekoniecznie

Instagram Ogrodowiska
ogrodnikwios... 14:34, 23 mar 2015

Dziękuję, ale może mi pomozesz , chociaż na 2 pierwsze pytania ?
Gardenarium 14:37, 23 mar 2015

Już dopisałam
Podaj wymiary. (nie swoje oczywiście)

Instagram Ogrodowiska
ogrodnikwios... 14:42, 23 mar 2015

Aaa, juz odswieżylem strone

5ha - to wielki kwadrat. To ja mam wybór (w granicach rozsądku - czyli od jakiegoś brzegu). Chcę sobie pracę ułatwić - więc by wymiar kartki A0 lub 2A0 - miał skalę, i wymiary co rzeczywista działka o powierchni 1,8ha. Powierzchnię znam - a działki w terenie jeszcze nie

Kartka A0 ma - 84cm na 118cm.

A skala 1 do 50 czy 1 do 100 - to już pewnie za duża nawet dla 2A0 ?
Gardenarium 14:47, 23 mar 2015

Musisz to znać, bez tego nie powiem bo nie da się jaka kartka i jaka skala, bo 1.8 ha to może być:

100 m na 180 m,

ale także 20 m na 900 m. - może też być hmm i wtedy co nam da kartka ? Kartka nieistotna wymiary działki są najważniejsze. Bez tego się nie projektuje ogrodu. Jak podasz wymiar obliczę na jakiej kartce się zmieści

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:50, 23 mar 2015

Nie zaczynaj projektowania od tego jaką masz wziąć kartkę, bo akurat pasuje, tylko jaki jest wymiar działki do zaprojektowania.

Instagram Ogrodowiska
ogrodnikwios... 14:58, 23 mar 2015

Ehh, no dobrze, więc przyjmijmy że jak 100 na 180m to 1,8ha

więc tak samo 75m na 205m to tez 1,8ha (coś dodałem ,coś odjąłem). Dla kartki A1 , i dla A0, możesz obliczyć najlepszą skalę, i podać ile w milimetrach będzie 1 metr na papierze ? I jak to policzyłaś.
Pszczelarnia 15:01, 23 mar 2015

Gardenarium napisał(a)
Nie zaczynaj projektowania od tego jaką masz wziąć kartkę, bo akurat pasuje, tylko jaki jest wymiar działki do zaprojektowania.

Wpisuję, do złotych myśli. .
kaisog1 19:40, 23 mar 2015

Chyba to troszke od tyłka strony..... od kartki i skali uzależniać ogród?

ja tam robiłam na posklejanych kartkach z zeszytu A4 1m-1 kratka i się dało

Co do wielkości roślin... trudno to określić bo krzewy można ciąć więc można kontrolować ich szerokość i wysokość, byliny sadzisz na metr2 i takie informacje z pewnością będą w książce Danusi i u nas na forum też takie informacje znajdziesz. Z drzewami to samo co z krzewami - najlepszy przykład masz u Danusi w ogrodzie, ma ogromne drzewa, których wzrost kontroluje cięciem.