Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 18:48, 24 sty 2016

MirellaB napisał(a)

Dziękuję za zdjęcia
Zupełnie inaczej sobie je wyobrażałam. Myślałam, że są kłącza malutkie.
Z takimi nie będę miała problemu z wykopaniem
Jak będziesz je wsadziła na wiosnę to namoczysz?
Ciekawe jakiej wielkości te na A będą?
Twoje mają jeden sezon i są dość okazałe

Edit: Jeszcze jedno pytanko - Ty ich nie przechowujesz przysypanych ziemią?

no chyba namoczę, bo takie suche się zrobiły, może nie uschły.

do tej pory wszystkie bulwy i kłącza trzymałam w pudle z odrobiną ziemi, z tym co zostało przy wykopywaniu i nigdy nie miałam problemu. Nie wiem jak to właśnie jest z tymi kosmosami, teraz miały trochę ziemi, ale wykruszyła się. Chyba trochę je przysypię
Magda70 18:54, 24 sty 2016

Mojej mamie kilkanascie lat temu kosmosy się same rozsiewaly.
Moje niestety nie i po pierwszej zimie je straciłam. Ale uwielbiam je...
Karol99 18:57, 24 sty 2016

Ja kosmosy będę wysiewać. Dostałem pomarańczowe.
iwka 19:01, 24 sty 2016

Magda70 napisał(a)
Mojej mamie kilkanascie lat temu kosmosy się same rozsiewaly.
Moje niestety nie i po pierwszej zimie je straciłam. Ale uwielbiam je...
ale te czekoladowe się rozsiewaly?
Magda70 19:02, 24 sty 2016

Ja mialam tylko biale...
iwka 19:08, 24 sty 2016

Karol99 napisał(a)
Ja kosmosy będę wysiewać. Dostałem pomarańczowe.

Na all. widzialam jeszcze takie ladne trabkowane chyba sie nazywaly, dokladnie nie pamietam. Platki mają tak fajnie w trabki zwiniete. Ja mam dużo nasionek takich zwykłych kolorowych. A pomarańczowych to nie widziałam jak będą ładne to usmiechne się do ciebie po nasionka. Planuję za jakiś czas rabatę w odcieniach pomaranczu i brazu zbieram wlasnie rosliny w tych kolorach. Kupilam kilka sadzonek kuklika i krwawnik pomaranczowy
iwka 19:11, 24 sty 2016

Magda70 napisał(a)
Ja mialam tylko biale...
To pewnie też jakieś odmianowe. Te zwykłe kolorowe sieją się mocno. A białe też pewnie piękne. Mam plan w tym roku zarosnac kosmosami.
Ewik 19:13, 24 sty 2016

iwka napisał(a)

Na all. widzialam jeszcze takie ladne trabkowane chyba sie nazywaly, dokladnie nie pamietam. Platki mają tak fajnie w trabki zwiniete. Ja mam dużo nasionek takich zwykłych kolorowych. A pomarańczowych to nie widziałam jak będą ładne to usmiechne się do ciebie po nasionka. Planuję za jakiś czas rabatę w odcieniach pomaranczu i brazu zbieram wlasnie rosliny w tych kolorach. Kupilam kilka sadzonek kuklika i krwawnik pomaranczowy

Trza było mówić pomarańczowego kuklika miałam sporo, mam jeszcze pomaranczowego liliowca jak chcesz , ale nie tego zwykłego i marmoladki zurawki.

Kosmosy takie pełne mi sie podobają
lindsay80 19:16, 24 sty 2016

ja wykopałam te czekoladowe na jesieni, wsadziłam w pudło i zasypałam piachem - teraz sobie o nich przypomniałam, może trzeba skropić ten piach... nie wiem pierwszy raz to robię.
A jakby się nie udało to kupowałam spore rośliny po 5 zł, więc nie ma tragedii.
iwka 19:22, 24 sty 2016

lindsay80 napisał(a)
ja wykopałam te czekoladowe na jesieni, wsadziłam w pudło i zasypałam piachem - teraz sobie o nich przypomniałam, może trzeba skropić ten piach... nie wiem pierwszy raz to robię.
A jakby się nie udało to kupowałam spore rośliny po 5 zł, więc nie ma tragedii.
no ja też pierwszy,bałam się wilgoci, żeby nie zgniły i zrobiły się takie suche. Jak byś zagladala do swoich to daj znać czy też takie suche czy jędrne; )

Ja też miałam kilka z sadzonek ale w nich właśnie nie było żadnych klaczy, tylko same korzonki. wywalilam je na kompost