Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 16:07, 20 lut 2016

Toszka napisał(a)
obojętne jaka firma, byle by w płynie, a nie w proszku i dla zdrewniałych
o właśnie, ale faktycznie wybór jest duży i też nie mogłam się zdecydować

Toszka, mam zapisane w kajecie, że w kwietniu jeszcze raz podlać nim cisy, tak?
anbu 16:14, 20 lut 2016

A to trzeba nim częściej podlewać niż tylko jednorazowo przy przesadzaniu? Potraciłam się :-\
iwka 16:15, 20 lut 2016

amelia_b napisał(a)
W tym roku to będziesz mieć samą stipę na rabatach czy coś jeszcze przewidujesz?
haha w ubiegłym miałam mieć stipę, a okazało się że to frosted curls, stipę dopiero późnym latem sadziłam, niby żyje ale wole mieć na zapas

aaa jeszcze miałam sadzonkę dwa lata wcześniej, wiosną ją przycięłam i nie wyglądała efektownie, niby coś tam nowego wyrosło ale przez całe lato widać było to cięcie.

a tak w ogóle to w tym roku mam zamiar się zarozplenicować, zahortensjować i zakosmosować
iwka 16:18, 20 lut 2016

anbu napisał(a)
A to trzeba nim częściej podlewać niż tylko jednorazowo przy przesadzaniu? Potraciłam się :-\

jednorazowo przy sadzeniu ale właśnie nie pamiętam czy później można, mam zapisane że w kwietniu, muszę to odszukać może coś pomieszałam
iwka 16:22, 20 lut 2016

amelia_b napisał(a)
Buziaki

Amelko zobacz co znalazłam
iwka 16:23, 20 lut 2016

Toszka napisał(a)

Tak to można było robić jak były upały i potworna susza. Z jedna uwagą - nie może się porządnie lać, a jedynie siąpać aby ziemia zdążyła się opić wody i głęboko nasiąknąć.
Nie ma nic gorszego jak zalanie cisów - korzenie błyskawicznie gniją.
Teraz najważniejsze, aby ziemia dokładnie oblepiła bryłę i aby nigdzie nie pozostała wolna przestrzeń.
Podlewać trzeba z głową, wyczuciem i dostosowaniem do typu gleby w ogrodzie - na piaszczystej=przepuszczalnej obficiej, częściej, a na ciężkiej, gliniastej, długo trzymającej wodę rzadziej.

I tak, z wielkim prawdopodobieństwem późną wiosna częściowo się obsypią, bo będą się aklimatyzować. W przyszłym roku maja się korzenić, bo kopane cisy korzenią się ok. dwa sezony. Wiosną, w połowie kwietnia można je ponownie podlać Korzonkiem. A w kolejnym sezonie zaczną puszczać prawdziwe przyrosty (u mnie to nawet 60cm).
Masz Iwonko cisy z porządnego, rzetelnego, sprawdzonego źródła. Będzie dobrze

miałam rację
margaretka3 16:28, 20 lut 2016

Iwonko, stratyfikowałaś nasionka rozplenic przed wysiewem?
Ziemię kupuję teraz w Casto, ale jak się pojawi w B., to się na nią przerzucam
Toszka 16:31, 20 lut 2016

iwka napisał(a)

jednorazowo przy sadzeniu ale właśnie nie pamiętam czy później można, mam zapisane że w kwietniu, muszę to odszukać może coś pomieszałam

Korzonek to taki "hormon wzrostu" dla systemu korzeniowego. Przy tej pogodzie trzeba kierować się intuicją i jak tylko zobaczysz na cisie oznaki wiosny to podlej ponownie. Pobudzisz korzenie do rozrostu, a jednocześnie zasilisz roślinę.

Korzonkiem można podlać osłabione rośliny, przesadzane etc. Na ulotce na pewno jest napisane.
iwka 16:34, 20 lut 2016

margaretka3 napisał(a)
Iwonko, stratyfikowałaś nasionka rozplenic przed wysiewem?
Ziemię kupuję teraz w Casto, ale jak się pojawi w B., to się na nią przerzucam

nie, a trzeba?

posiałam swoją hameln, dostałam od Zawitki hameln, zebrinus, moudry i rubrum i dopiero hameln i rubrum widać. minęły dwa tygodnie i nic, ale dopiero wczoraj właśnie rubrum zobaczyłam, może jeszcze coś wylezie
margaretka3 17:01, 20 lut 2016

Skoro zeszło, to znaczy, że nie trzeba. Więc to dla mnie świetna wiadomość, bo posiałam niestratyfikowane i zastanawiałam się, czy dobrze zrobiłam Więc czekam na listeczki