Dziewczęta dziękuję Wam bardzo za pamięć

jest wiosna więc trochę się uaktywnię

może mniej niż kiedyś ale ciągle czegoś szukam, postaram się wrzucić jakąś focię czasem, żeby oddać ogrodowisku co wzięłam, choć to raczej niemożliwe

Powiem też szczerze, że w tym roku mam chyba mniej zapału, rok temu jeszcze śniegi nie stopniały a ja już przebierałam nogami
Zabrałam się do cięcia śmiałków, tawlin, trzcinników, perowskiej, utknęłam na hortensjach lime, to nasza pierwsza wspólna wiosna

pamiętam rok temu ktoś pisał jak je ciąć aby pięknie się rozkrzewiały i kwitły ale za chiny nei pamiętam gdzie , Polinka może, Toszka ?
Podpowiecie coś ?, próbuję znaleźć od rana w wątkach forum i jakoś mi nie idzie ...
Ktoś pytał o seslerię, kiepsko, poczekam jeszcze moment ale w środku każdej rosną chwasty albo trawa pożerając seslerię, żeby dziadostwo wyrwać muszę wyciągać roślinę z korzeniami i oczyszczać z wrośniętych dziadostw, no ileż może ta biedna sesleria znieść ? Z uwagi na wilgoć na tej rabacie myśle o turzycy ice dance czy innej, nie zachwyca mnie szczególnie ale w imię tak zwanej racji wyższej

chyba nie mam wyjścia.
https://ogrodeus.pl/hortensja-bukietowa-limelight/ciecie
No i nie wiem czy te lime to tak 15 cm nad ziemią ? ciąć jak w rysunku wyżej ?