Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina » Edycja postu

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 22:53, 06 lip 2015

Aniu sęk w tym, że nie ogarniam, bylinowe zaniedbane, upał nie pozwala na nic więcej oprócz podlewania
AnnaCh 22:56, 06 lip 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Aniu sęk w tym, że nie ogarniam, bylinowe zaniedbane, upał nie pozwala na nic więcej oprócz podlewania

Ehhh... Wiem, nawet jakby się chciało coś zrobić, to w tym skwarze leje się z człowieka i nie daje rady. Ja dziś miałam jakieś strasznie skoki ciśnienia i zawroty głowy, pod wieczór dopiero trochę trawy przy rabatkach powycinałam.
Mathildis 10:43, 07 lip 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nasza sobotnia powstająca rabata. Trocin zabrakło, ale już zamówione następne. Cała agro będzie pod trocinami.

Na środkowym M dostarcza wodę do podlewania, dopiero teraz będzie widać nasze tuje, bo tak to ginęły na tle trawy. Zielone obrzeże będzie likwidowane z poprzedniej rabatki, a sama rabata pociągnięta jeszcze w górę ponad suchą rzeką ..... aż do wysokości łąki kwietnej. I w dół do pergoli z winoroślą. Po drugiej stronie działki planowana podobna rabata.
Na pierwszym i ostatnim zdjęciu widać gdzie rosły kostki z trawy niekoszonej( już skoszone)

ja bym sypała jednak trociny bez agro... widzę lekkie wzniesienie i bałabym się, że będzie spływać z deszczem... zdejmuję teraz resztki agro w moim lesie i nie dlatego, że taka moda ogrodowiskowa - najnormalniej w świecie wkurza mnie przy pielęgnacji

Sylwia a Ty wiesz, że moje Leśne Wzgórze też ma 0,5 ha?
jona 12:44, 07 lip 2015

Też się zastanawiam jak na wszystko znajdujesz czas. Na dodatek tworzysz jeszcze nowe. Mój sposób na niezbyt częste plewienie rabat bylinowych jest taki, by posadzić rośliny dość gęsto. Nawet jak wyrośnie badylko to nie bardzo widać . Nie działało to w pierwszym roku, bo rośliny musiały się jednak trochę rozrosnąć. Podlewania też u Ciebie ogrom, szczególnie teraz, gdy gorąco a rośliny świeżo posadzone.
07_Rene 13:28, 07 lip 2015

Bez agro to trzeba byłoby całą darn ściągać. Jak trawę wypali to wtedy można agro wyciągnąć. Ale na dłuższą metę to szmata się nie sprawdza.
Mirka 15:08, 07 lip 2015

Mogła byś napisać coś wiecej o ogrodzeniu z tej siatki leśnej .Jak robiliście jak masz foto to poproszę oczywiscie w wolnej chwili .I jak byś mogła to u mnie opisać Też mam ponad 300m.ogrodzenia
sylwia_slomc... 18:10, 07 lip 2015

Renia ma rację, nie mam sił usuwać takiej ilości darni, tak jest mi łatwiej
sylwia_slomc... 18:16, 07 lip 2015

Pod bylinowe oczywiście trawa jest usuwana i przekopywana ziemia,
Joasiu, w wakacje jestem bezrobotna haha, więc czas jest tylko sił mi brakuje. No i kasy na ogród.
Mirko odpisałam u Ciebie.
Aniu, powierzchnia ta sama, ale jednak u Ciebie drzewa robią dobrą robotę przynajmniej wizualnie, u mnie lotnisko na razie.
sylwia_slomc... 23:07, 07 lip 2015

A teraz muszę się uczciwie przyznać, że zachowałam się jak rasowa blondynka, choć blond włoski miałam tylko w dzieciństwie, zbłaźniłam się dokumentnie i nie wiem jak to się stało, chyba z braku okularów na nosie, bo do roboty w polu nie noszę, że dopiero wczoraj zauważyłam przy robieniu zdjęcia iż mam w komórce biały paseczek z + i - iiiiiiiiiiiiiii okazało się , że mogę robić zbliżenia lub oddalić, a do tej pory wcale tego nie użyłam o matko jaki wstyd.
Bardzo wszystkich przepraszam, może teraz foty będą lepsze.

To zdjęcie przy którym dokonałam tego wiekopomnego odkrycia

Człowiek całe życie się uczy, a i tak umiera głupi sssssoooooryyy
sylwia_slomc... 23:09, 07 lip 2015

Na przeprosiny