Ewo, najpierw się przywitam w twoim wątku.
Ogród masz już założony. Najważniejsze, to odpowiedzieć sobie na pytanie, czy go lubisz i czy czujesz się w nim dobrze?
Po przeczytaniu dwóch wątków na tym forum, a czytałam nocami, na komputerze, tablecie i telefonie, w dzień, wieczorami zamiast oglądania filmu w TV, nocami, bo spać nie mogłam z wrażenia ... doszłam do wniosku, że mój ogród pragnę zmienić

Miałam mis-masz w ogrodzie, po jednej roślince do kolekcji. ... Zaczęłam zmieniać mój ogród w zeszłym roku. W pierwszych krokach zaczęłam popełniać błędy. Dopiero po pewnym czasie odkryłam, co mi się podoba, co jest mi bliskie, jak ma wyglądać mój ogród. W planowaniu na spokojnie, bez pochopnych działań pomógł mi okres zimy. Sporo wtedy doczytałam, przeanalizowałam, zaplanowałam. Zadawałam wiele pytań.
Ale zaczynałam od przeczytania wątku Any. Ana próbowała najpierw sama zaprojektować ogród. Poprosiła później o pomoc Danusię. Zamówiła projekt, najpierw obsadzała ogród zgodnie z projektem, rabatka po rabatce. Potem zaczęła wprowadzać swoje własne rośliny. Tu człowiek nabiera pewności i doświadczenia.

Prosiłaś o link. Proszę bardzo. Miłej lektury życzę.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem
Any wątek warto przeczytać, jest tam sporo instrukcji, dobrych rad, można się wiele nauczyć