Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jaka tuja do "Rheingold" na przód???

Jaka tuja do "Rheingold" na przód???

LaJak 08:21, 06 maj 2015

Witajcie. Jestem tu zupelnia nowa, szukam inspiracji i tak znalazlam te strone.

Mam pytanie odnosnie obsadzenia frontowej czesci domu. W planach mialam posadzenie tui szmaragd. U tesciowej bardzo podobal mi sie zywotnik reingold i wczoraj dopstalam od niej szesc sadzonek. Wsadzilismy je wlasnie od frontu. Wiem, ze nie rosnie to za wysokie.

Teraz mam dylemat czy moge dosadzic pomiedzy nimi ( posadzilam je w odleglosci ok 2 metry od siebie) po dwa szmaragdy. Chcialam podizolowac troche ten przod, bo wszyscy gapia mi sie w okna i ogolnie malo sympatyczna okolica.

Nie wiem tez zy tuje nie przytlocza tego zywotnika? Od wczoraj siedze i sie gapie na te kulki i wizji zero. Pomozcie. Front domu mam od strony polnocnej, ale dostaje sporo swiatla z boku podworka.

Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam.
Gardenarium 08:25, 06 maj 2015

Ta tuja nie nadaje się do zasłaniania, rośnie bardziej w stożek, ale najlepiej wygląda gdy jest cięta. Młode gałązki wyglądają zupełnie inaczej niż starsze. To wbrew pozorom spora tuja, jednak zanim urośnie... a w sumie najlepiej ją ciąć. Więc polecam inne tuje, ta \to do przodu, jako żółty akcent i koniecznie formowana.

Instagram Ogrodowiska
LaJak 08:31, 06 maj 2015

Dzieki wielkie za odpowiedz . Zawsze grzebanie w zimi wydawalo mi sie dziecinnie proste, a teraz wiem, ze ladny i ogarniety ogrod to ciezka praca.
Moze mala podpowiedz. Nie znam sie zupelnie na tych krzakach
Jedyne co robie to jezdze do tesciowej ( ona ma wielki ogrod ) , zgapie cos , umysle gdzie i kupuje.
NO i teraz sie zastanawiam czy z tym zywotnikiem to nie przesadzilam pakujac go od frontu i moze lepiej go przesadzic.
Ale jest taki piekny jak urosnie.
Gardenarium 08:59, 06 maj 2015

Podpowiedzi to bym dała wiele..taki wybór jest. Tuje (najpopularniejsze), cyprysiki (podmarzają) - najbardziej popularne ale też i śmieciowate są Brabanty - te pomiń, szkoda miejsca.

Najmniej śmiecą Smaragdy i są prawie w każdym ogrodzie. A może jako tło żywopłot z grabu lub buka o purpurowych liściach? ale z tym sporo cięcia jest. Smaragd z kolei bez cięcia/.

Pooglądaj i poczytaj o żywopłotach

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/334-zywoploty-iglaste-trwaly-element-ogrodu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele

oraz wątek najlepsza tuja na żywopłot

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2651-najlepsza-thuja-na-zywoplot

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies