Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

Margerytka40 10:54, 21 mar 2017

Toszko
Dzięki za uznanie ale to samo życie uczy . Też kiedyś rozumowałam sposobem-jakoś to będzie i..... no nie było. Teraz wiem ,że nie ma co się spieszyć i sadzić bo gdzieś trzeba.

Kamilka ,ja przekonałam się że roślinne prezenty od rodziny to najgorsze co może nas spotkać . Znalazłam na to sposób i tworzę listę roślin , które bym chciała i u mnie wszyscy wiedzą że zanim mi coś kupią mają ze mną się skonsultować . Pal sześć niespodzianki
Kawa 11:00, 21 mar 2017

Toszka napisał(a)
Kamilko - podstawa podłoża to szeroki dołek, na dno siarka. Przekopać. W dołek sypiemy obornik, liście (jeszcze są suche dębowe - szukaj), igły sosnowe, kora, kompost, siarka na to +2 worki podłoża do borówek. Przekopujemy włącznie z dnem dołka. Wystarczy 40cm. Jeśli masz ciężką glebę to sadzisz na lekkiej górce, ok 5-8cm. Jeśli piaszczysta to równo, albo ciut niżej. Podpytaj Anbu, gdzie u niej o tym szerzej pisałam... ja nie pamiętam strony. Rodki lubią rosnąć w grupie, bo wtedy wytwarzają swój mikroklimat i "wspomagają" się nawzajem.

Jednak przemyśl czy to dobre miejsce i czy jego jest sporo. Rh rosną spore, zwłaszcza na szerokość. Teraz wydaje się, że miejsca dość, ale za 3-4 lata (jak właśnie roślina się zadomowi wraz mikoryzą) okaże się prawdopodobnie, że miejsca brak.

I jeszcze jedno - nie mam zwyczaju krytykować... być może moje posty czasami tak brzmią Staram się pomóc... ale jeśli uznasz, że moje rady są natrętne to mi napisz:
"a weź ty takie rady zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa czopek"

Tocha sorki że tak to odebrałaś

wszystkie twoje rady cenię i widzisz jak się słucham - nawet co do cięcia cisów

nie fochaj się no

jestem kimś kto chciałby się nazwać kiedyś ogrodnikiem
i czytam twoje rady i zapisuję
ale czasem trafi się coś nieplanowanego - jak ten rodek no i co miałam z ni zrobić

ja wiem że trzeba mieć wszystko przygotowane do sadzenia roślin - ale w tedy wyszło jak wyszło

macham i ściskam mam nadzieję że będe mogła jeszcze liczyć na Twoje rady
Kawa 11:02, 21 mar 2017

Margerytka40 napisał(a)
Toszko
Dzięki za uznanie ale to samo życie uczy . Też kiedyś rozumowałam sposobem-jakoś to będzie i..... no nie było. Teraz wiem ,że nie ma co się spieszyć i sadzić bo gdzieś trzeba.

Kamilka ,ja przekonałam się że roślinne prezenty od rodziny to najgorsze co może nas spotkać . Znalazłam na to sposób i tworzę listę roślin , które bym chciała i u mnie wszyscy wiedzą że zanim mi coś kupią mają ze mną się skonsultować . Pal sześć niespodzianki

u mnietakich przentów tez jest kilka
ale one rosną od kilku lat

tego rodka dostałam niespodziewanie od koleżanki w pracy
nawet nie myślałam że coś takiego będzie
paulina_ns 11:45, 21 mar 2017

Kamilka byłaś może na ryneczku maslanym? Mają już tam jakieś kwiecie?? Poszukuje sasanek i kwiatów do donicy
Kawa 11:50, 21 mar 2017

paulina_ns napisał(a)
Kamilka byłaś może na ryneczku maslanym? Mają już tam jakieś kwiecie?? Poszukuje sasanek i kwiatów do donicy

nie bylam
dzieisiaj zobaczę u tych moich w podrzeczu co mają
bo widziałam rano że rozkładali
też bym chciała sasanki
Toszka 12:10, 21 mar 2017

Kamilko, a myślisz, że ja takich prezentów nie dostaję? Zazwyczaj jak na złość dostaję wszelkiej maści różowe kffiutki, co o tyle pikantnie brzmi, bo z założenia nie mam różowego w ogrodzie.
Tak więc nie tłumacz się z prezentów

Ja siem nie focham
Kawa 12:54, 21 mar 2017

Toszka napisał(a)
Kamilko, a myślisz, że ja takich prezentów nie dostaję? Zazwyczaj jak na złość dostaję wszelkiej maści różowe kffiutki, co o tyle pikantnie brzmi, bo z założenia nie mam różowego w ogrodzie.
Tak więc nie tłumacz się z prezentów

Ja siem nie focham

ojj koffffam Cie Toszka
AgataP 17:44, 21 mar 2017

Kamila jestem z doskoku u siebie... pracy dużo.. a u Ciebie widzę dylematy prezentowe... ja też dostałam w tamtym roku od męża małego świerka srebrnego... no nie miałam dla niego miejsca normalnie i tak sobie został w wiaderku z wodą na całą zimę... najlepsze jest to że chyba przeżył... więc już musi zostać skoro taki zdesperowany jest
od tej pory mąż już konsultuje ze mną zakupy - ogarnia mnie sprzętowo
paulina_ns 17:47, 21 mar 2017

Kawa napisał(a)

nie bylam
dzieisiaj zobaczę u tych moich w podrzeczu co mają
bo widziałam rano że rozkładali
też bym chciała sasanki

I co mają coś? W Parku M tylko bratki
malkul 19:38, 21 mar 2017

Kawa napisał(a)

ojj koffffam Cie Toszka

jest niezastąpiona