Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielonym od linijki - ogród Ivony

Zielonym od linijki - ogród Ivony

magnolia 08:56, 09 mar 2016

ivo napisał(a)

Jestem wreszcie i trawie to dosłownie

1)Przed grabami zawilce jeszcze lepiej bo podobaja mi się bardziej niż hortki a będe miala tam ładny widok z okna jadalni. Dosadzilabym do tego może te hosty tylko jakie? Mam takie :

albo takie:

a jak żadne z nich nie pasują to zakupię inne tylko jakie?
2)Hortensje dalej na zachód i miskanty dodam tam pewnie bo wyjdzie tam dość szeroko więc się zmieszczą
3)"W 2 i 3 pas rozplenic , może pierwszy pas a przed nim niższa trawa z bylinami- dużo rozchodników,ewentualnie ale niekoniecznie plamy jeżówek. " -jaka niższa trawa pasuje o rozplenic i rozchodników i najlepiej jakby była zimozielona
4) Odnośnie mieszanki molinia + rozchodniki + jeżówki - bardzo mnie kusi
5)"Na 7 może być tak- miskanty, przed nimi jeżówki i b. rzadko rozplenice, tak tylko ze 3 w polu jeżówek" - to akceptuję bez namysłu bo już mi sie nie chce przesadzać tych gracków

1. Hosty- pasują, ale nie dawaj ich rządkiem, tylko grupkami co wgryzaja się w masę zawilców- jakby przycupneły grypkami gdzieniegdzie.
Te z białym bardzo obficie kwitną?- jesli tak, to lepiej poszukaj innych, a te oddaj na wymianę czy sprzedaj. Te zielone tez pasują. Możesz dac zielone i jeszcze jakieś ciekawe- ja lubię Praying Hands, fajne sa tez takie z cieniuteńkim brzegiem białym, ale bardzo cienkim- wtedy jest delikatnie. Albo wielkie Sum and Sunstance- dadza jasna zieleń i masywne bryły.
3. jaka trawa- ja bym tu wcisneła ten carex sabynensis, lub nawet stipę pony Tails jeśli lubisz i masz zgodę na to że Ci co którąs zimę wymarźnie i będziesz czekać na siewki nowe lub wysiewać znowu. Ewentualnie można dać seslerię jesienną- będzie bardziej jeżowato i mniej spokojnie w kolorach bo tu zielenie będa w kontrascie ( zieleń seslerii i zieleń rozplenicy). Zresztą przy stipie tez kontrasty będą spore. Ze spokojniejszych zesawtień jeszcze sesleria heufleriana
4.- to myśl co Ci w duszy gra.
ivo 10:19, 09 mar 2016

1. Hosty- pasują, ale nie dawaj ich rządkiem, tylko grupkami co wgryzaja się w masę zawilców- jakby przycupneły grypkami gdzieniegdzie.
Te z białym bardzo obficie kwitną?- jesli tak, to lepiej poszukaj innych, a te oddaj na wymianę czy sprzedaj. Te zielone tez pasują. Możesz dac zielone i jeszcze jakieś ciekawe- ja lubię Praying Hands, fajne sa tez takie z cieniuteńkim brzegiem białym, ale bardzo cienkim- wtedy jest delikatnie. Albo wielkie Sum and Sunstance- dadza jasna zieleń i masywne bryły

Dam chyba te praying hands są urzekające i jakoś mi tak pasują do tych zawilców

3. jaka trawa- ja bym tu wcisneła ten carex sabynensis, lub nawet stipę pony Tails jeśli lubisz i masz zgodę na to że Ci co którąs zimę wymarźnie i będziesz czekać na siewki nowe lub wysiewać znowu. Ewentualnie można dać seslerię jesienną- będzie bardziej jeżowato i mniej spokojnie w kolorach bo tu zielenie będa w kontrascie ( zieleń seslerii i zieleń rozplenicy). Zresztą przy stipie tez kontrasty będą spore. Ze spokojniejszych zesawtień jeszcze sesleria heufleriana[/i]

carex sabynensis,stipa,sesleria jesienna - te biorę pod uwagę
Stipa mnie kusi wyglądem tylko to sianie mnie osłabia trochę no i dobrzeby było żeby przy rozplenicy kóra późno startuje było coś zimozielonego dlatego ta sesleria

4.- to myśl co Ci w duszy gra.

dalej myśle właśnie czy mi gra w duszy ta molinia
Madzenka 21:00, 09 mar 2016

Hi hi ja chyba jakieś tabletki na trawienie Wam zapodam.

Ps rozplenica Paul's Giant to prawdziwy gigant. Mam pod grabami na tyłach, jest z kwitami mojego wzorstu
ivo 21:25, 09 mar 2016

Madzenka napisał(a)

Ps rozplenica Paul's Giant to prawdziwy gigant. Mam pod grabami na tyłach, jest z kwitami mojego wzorstu

Oj Madżenko tabletki wskazane
Dzięki za wskazówkę odnośnie rozplenicy To musi być wielka
siakowa 07:29, 10 mar 2016

Madzenka napisał(a)

a propo to miałas jąkiedys pokazac
ivo 08:24, 10 mar 2016

No tak sobie rozmyślam "TRAWIĘ" dalej to co napisala Magnolia i będzie tak na 2 i 3 :
- pas rozplenić
- przed nimi rozchodniki w stipie

No tyle mi się tej stipy wysiało że żal nie spróbować Zresztą to będzie piękne połącznie a jak będzie kiepsko zimować u mnie i będzie mnie to wkurzac to zmienię wtedy na tego carexa sabyensis
Troche szperałam w necie i stipa z rozchodnikiem naprawdę wygląda cudnie :

Rozchodniki mam takie czy będą ? Tutaj zdjecie robione jesienią tuż po rozsadzeniu:

Tylko tam na lewo na 8 ma być posadzona hortensja z miskantem grackiem i przed nia też dac tą stipę ładnie by to wyglądało takie powtórzenie tylko czy stipa nie za wysoką będzie?
ivo 08:27, 10 mar 2016

A na 7 maja być jeżówki z rozplenicami i miskantami tylko jaki kolor fajnie by się zgrywał z tymi rozchodnikami ? Podobaja mi się te Secret Affair u Olki ale czy nie maja zbyt intensywny kolor ?:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3458-moja-codziennosc-ogrod-oli?page=1267

I planik dla przypomnienia:

Na 3 tez dorzucę kilka plam tych jeżówek .
magnolia 08:43, 10 mar 2016

nie widać dobrze jaki kolor ma twój rozchodnik. Tam jest tyle miejsca że możesz dać i jego i np Matronę.

jeżówki piękne- dobrze że mocny kolor. Możesz dac tylko je, lub, jesli jest tam duzo miejsca na nie, domieszać jeszcze jakąs inną odmianę, ale np różniącą się tylko intensywnościa barwy, lub o podobnej barwie a innym kwiatku.

U mnie stipy z rozchodnikami - uwielbiam je

magnolia 08:44, 10 mar 2016

przed hortkami stipy może nie, bo nie graja ze sobą upodobaniami wilotnościowo glebowymi. lepiej rozchodniki
ivo 09:10, 10 mar 2016

magnolia napisał(a)
przed hortkami stipy może nie, bo nie graja ze sobą upodobaniami wilotnościowo glebowymi. lepiej rozchodniki

Już nie będzie za dużo tych rozchodników ? Chyba wolałabym jakąś trawę.
A jeśli rozchodniki to też dwa rodzaje?