Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielonym od linijki - ogród Ivony

Zielonym od linijki - ogród Ivony

Makao_J 20:39, 26 lut 2016

Dokładnie. Brawo Asia
ivo 20:50, 26 lut 2016

Ta opcja jest ciekawa tylko wtedy to przejście w rabacie nijak sie ma do całości no mus tam ścieżke zrobić.

magnolia 20:51, 26 lut 2016

ivo napisał(a)

3)Z tymi cisami rto tak jak teraz wyrysowałaś to jakoś tak dziwnie bo jak podrosna te cisy to te dwa i te trzy się złączą ze sobą i sie taka plama zrobi - ale ja sie nie znam . Może to o to chodzi.
"Jest to wolno rosnące drzewo - jego roczny przyrost to ok. 10cm, po upływie 10 lat roślina osiąga zaledwie ok. 1,5m wysokości i 40cm średnicy."
Czyli jakie minimalne odstępy między nimi ?

ja bym dała 65- 70 cm, żeby kiedyś były bliziutko siebie. Nawet jak się zetkną to nic.
magnolia 21:00, 26 lut 2016

nawigatorka napisał(a)

no i nie bij ale mnie ciągle kusi by połączyć ściezkę uzuytko do warzywnika ze ściezką rekreacyjną do placyku (tym bardziej, że tę pierwszą macie czesto uzytkować). Troszkę nabroiłam wiem ale popatrz może coś Ci się spodoba. lewa strona niedopacowana ale to na razie tylko luzna propozycja

[img size=360x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/105/1050488/original.jpg[/img]

To jest ciekawe. ta ściezka- Ivo , może ma sens zrobienie jej do warzywnika? Tego zakrętu od lawendy nie jestem pewna. Może ścieżkę od lawendy zakręcić do tarasu i tak zakończyć, a do warzywnika niech będzie niezależna?
A może się czepiam

Podziały robią się fajne, ale wg mnie za wielkie te rabaty.
placyk na ławkę....jak mały ryneczek w miasteczku.trzeba zminejszyć lub całkiem wywalić.
W zagajniku może niech hamaki będą albo ławki.
Zagajnik jest od południ/północy do warzywnika? Zapomniałam.

Lewy ząbek bym skasowała w tym układzie- ten stary
ren133 21:02, 26 lut 2016

Fajnie dziewczyny planują - druga opcja mi się podoba
nawigatorka 21:04, 26 lut 2016

magnolia napisał(a)

To jest ciekawe. ta ściezka- Ivo , może ma sens zrobienie jej do warzywnika? Tego zakrętu od lawendy nie jestem pewna. Może ścieżkę od lawendy zakręcić do tarasu i tak zakończyć, a do warzywnika niech będzie niezależna?
A może się czepiam

Podziały robią się fajne, ale wg mnie za wielkie te rabaty.
placyk na ławkę....jak mały ryneczek w miasteczku.trzeba zminejszyć lub całkiem wywalić.
W zagajniku może niech hamaki będą albo ławki.
Zagajnik jest od południ/północy do warzywnika? Zapomniałam.

Lewy ząbek bym skasowała w tym układzie- ten stary

Lewego zeba tez nie przewidywalam.oczywiście proporcje symboliczne dlatego za duze te rabaty.
Sciezki przy tarasie tez zbyt zamkniete ale chodzilo mi o pomysl. Chcialam zrobic dwa w jednym łącząc sciecke uzytkowa z dojciem do placyku.no i schodkowa rabata zniknela,ktora mi jakos nie grala
magnolia 21:09, 26 lut 2016

ivo napisał(a)
Ta opcja jest ciekawa tylko wtedy to przejście w rabacie nijak sie ma do całości no mus tam ścieżke zrobić.

w tej wersji może lepiej żeby rabata z przejściem była krótsza- za przejściem miała tyle długości co szerokości.
A reszta tak:- prawej strony nie ruszłam, może ząbek powinien byc faktycznie szerszy

ivo 21:09, 26 lut 2016

Dobra po kolei:
- ścieżka do warzywniaka bardzo sie przyda, wyszła długa ale przy tym układzie rabat to ginie,
- rabata trawiasta ta pierwsza patrząc od strony domu na pewno wygladałaby fajnie ale boje sie ze jest strasznie blisko tarasu i domu i zamyka tę przestrzeń
-zagajnik to chodzi o brzozowy ? bo chciałam go mieć w tym lewym górnym rogu głównie dlatego ze tam jest południowo zachodnia strona i miał wysłaniać placyk od słońca
- w tej opcji gdzie ten placyk będzie?

A poza tym myśle
magnolia 21:10, 26 lut 2016

nawigatorka napisał(a)

Lewego zeba tez nie przewidywalam.oczywiście proporcje symboliczne dlatego za duze te rabaty.
Sciezki przy tarasie tez zbyt zamkniete ale chodzilo mi o pomysl. Chcialam zrobic dwa w jednym łącząc sciecke uzytkowa z dojciem do placyku.no i schodkowa rabata zniknela,ktora mi jakos nie grala

tak, rozumiem. To jest fajne, bardzo zmienia ogród, przysuwa rosliny i masz widoki bliskie i dalekie i proporcje inne.
nawigatorka 21:15, 26 lut 2016

ivo napisał(a)

Placyk szary.z rozowa laweczka
Zagajnik przeniesion na prawo.
Jesli posadzisz cos niewysokiego przed tarasem i na przeflyzeniu tej rabaty (myslalam o trawach) to bedzie widac dalsza perspektywe i ta rabata nic nie bedzie zaslaniac a jedynie dziic przestrzenie