Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pośba o pomoc w zaprojektowaniu rabaty

Pośba o pomoc w zaprojektowaniu rabaty

AnnaB 22:02, 27 cze 2015

Witam serdecznie wszystkich fanów zieleni. Moja przygoda z własnym ogodem jeszcze sie nie zaczęła, ale dziś potrzebuję pomocy i porady w zaprojektowaniu niewielkiego paska zieleni u mojej mamy. Wiem, że na tą chwilę wygląda on strasznie, dlatego biorę sprawy w swoje ręce i chce jej pomóc. Tak jak widać na zdjęciu, rośną tu 2 śliwy z tego jedna choruje w powodu nie wycitego, rozkrzewionego bzu. Na środku rośnie wierzba a pomiędzy drzewkami rosną tuje smaragd-jedna choruje.Proszę wszystkich o pomoc, zaproponowanie co posadzić, zagęścić ten pas zieleni, myślałam o hostach, żurawkach może jakieś trawy? Planuję zobić obwódkę, odcinając częśc darni, na koniec zasypac tylko czym kora czy jakiś żwirek? Ten pusty plac w lewym rogu to szambo, czym je przysłonić. Wszystkie porady bardzo cenne!
Gardenarium 09:06, 28 cze 2015

Przed tym pasm zieleni posadź hortensje bukietowe, dowolną odmianę, uzyskasz średni piętro, a to co piszesz - posadź przed hortensjami, będzie niskie piętro.

Jaką hortensję wybrać? Masz w artykule najlepsze odmiany. PO rabacie posyp korę.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/425-hortensje-bukietowe-najpiekniejsze-krzewy-lisciaste-kwitnace

Instagram Ogrodowiska
AnnaB 11:24, 28 cze 2015

Dziękuję za odpowiedź Pani Danusiu!! Tak też zrobię.
AnnaB 07:39, 01 lip 2015

Wczoraj zajełam się obrzeżami, wykopałam rowek i zaczełam usuwać darń
AnnaB 10:11, 03 lip 2015

Prawie gotowe. Niby nic a jaka radość
Następny etap, to zakup obrzeży eko-bord oraz agrowłókniny, przygotowanie podłoża. Ale to dopiero w następnym tygodniu

AnnaB 11:13, 26 kwi 2016

Zakonczone sadzenie
AnnaB 11:19, 26 kwi 2016

Prosba o kolejna pomoc. Chodzi o dom mojej mamy, stary ale odremontowany, teraz czas na przed ogródek. Obecnie rosną tam przypadkowe i złym stanie iglaki, jest stara górka na kwiaty. Chciałabym zacząć od wytyczenia rabat, poniżej moje dwie propozycje i pytanie, którą wybrać. Rabata nr 1 to wejście bramą główną i przejście przez trawnik poprzez wytyczoną ścieżkę wokół której miały by rosną rośliny ozdobne. Rabata nr 2 to wytyczenie pasa na rośliny ozdobne przy chodniku obok domu. Aby wyznaczyć linie trawnika myślałam o posadzeniu kulek bukszpanu wzdłuż trawnika. Którą propozycję powinnam wybrać a może ktoś pomoże mi i wymyśli lepsze rozwiązanie będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pod ogrodzeniem widać rabatę która robiłam w ub roku, rosną na niej śliwy, tuje a przed nimi hortensje ogrodowe limelight