bogumila
22:06, 21 kwi 2011
Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
1 kostka masła [lub zamiennik]
1 szklanka cukru
7 jaj [białka na pianę]
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
1 mały proszek do pieczenia
cytryna [sok i starta skórka]
utrzeć masło z cukrem,dodawać po 1 żółtku
mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodawać po 1 łyżce
na końcu dodać startą skórkę i sok z cytryny i ubitą pianę z białek
formę do gotowania wysmarować masłem i obsypać mąką np.krupczatką
wlać ciasto i gotować w wodzie pod obciążeniem ok. 1,15 min.
Babkę gotuję w foremce mojej mamy -jest dosyć wiekowa, ma 52 lata.
Po lekkim wystygnięciu polać polewą czekoladową.
1 szklanka cukru
7 jaj [białka na pianę]
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
1 mały proszek do pieczenia
cytryna [sok i starta skórka]
utrzeć masło z cukrem,dodawać po 1 żółtku
mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodawać po 1 łyżce
na końcu dodać startą skórkę i sok z cytryny i ubitą pianę z białek
formę do gotowania wysmarować masłem i obsypać mąką np.krupczatką
wlać ciasto i gotować w wodzie pod obciążeniem ok. 1,15 min.
Babkę gotuję w foremce mojej mamy -jest dosyć wiekowa, ma 52 lata.
Po lekkim wystygnięciu polać polewą czekoladową.